Kako do posla ako kompanija nije raspisala konkurs za posao

Autor - Tatjana Vidakovic | Želim da napredujem u karijeri

avg 17

Dešava li vam se da ste predugo na nekom poslu i mislite da ste na tom mestu dostigli i postigli sve što je bilo moguće? Žudite za novim profesionalnim izazovima na kojima biste mogli da primenite svoja znanja i iskustva. Osluškujete i pratite ponude za posao, ali takav oglas nikako da se pojavi.

Ako prave prilike nema ni na vidiku, šta možete da uradite za sebe i stvorite šansu tamo gde ona na prvi pogled ne postoji? To što kompanija nije raspisala oglas koji vam odgovara, ne znači da je kraj vaše potrage, već samo početak, ali sa drugačijim pristupom i novim metodama.

Šta ako obrnemo proces

Jeste li ikada razmišljali o mogućnosti da napravite prvi korak i vi budete ti koji će kontaktirati firmu koja je dobar izbor za nastavak karijere? Vrlo lako se može desiti da kompanija raspisuje oglase za slične ili srodne profile, koji vam u potpunosti ne odgovaraju, ili nije ni razmišljala o angažovanju profesionalca sa vašim kvalifikacijama.

U oba slučaja vaša prijava može da bude ta koja će ih podstaći da obrate pažnju na nove mogućnosti i uzmu vas u ozbiljno razmatranje. Međutim, da bi se to dogodilo prvi preduslov je da jasno i precizno možete da objasnite na koji način vaše kvalifikacije doprinose uspehu kompanije, gde vidite prostor za unapređenje i šta konkretno možete da uradite da poboljšate njihovo poslovanje. Otvaranje radnog mesta za kompaniju znači brojne organizacione promene i to će raditi samo i isključivo ukoliko kroz vaše zapošljavanje vidi jasan benefit za sebe.

Kao dobar primer da se ovakve stvari zaista dešavaju je iskustvo koje je imala moja prijateljica. Nakon što je jedna uspešna firma, koja se bavi uslugama razvoja sadržaja, objavila oglas za pisca svoj blogu, ova devojka se bacila u malo istraživanje. Detaljno je proučila strukturu i tekstove na njihovom blogu, otišla na blogove konkurencije i shvatila da svi međusobno liče, da nemaju nekog jedinstvenog i posebnog sadržaja kojim bi se neki od njih izdovojio. Komentarišući oglas, objašnjavala nam je: „Njima ne treba pisac, treba im neko da prvo postavi jasnu strategiju – svojim tekstovima moraju da se izdvoje od konkurencije i da posetiocima daju pravu vrednost, a ne generalizovane tekstove, koje mogu bilo gde da pronađu. Dakle, pozicija koja im treba je strateg sadržaja i takvu prijavu ću im poslati i objasniti šta bih ja tačno uradila drugačije“. Što je namerila to je i učinila, a njen nastup je prilično iznenandio HR i marketing menadžera kompanije. Usledio je poziv za intervju, i vrlo brzo ponuda za zasnivanje radnog odnosa.

Kako da izaberete kompaniju u kojoj želite da nastavite karijeru

Ako već određen period vremena radite u nekoj branši, vrlo je verovatno da imate neku listu kompanija u kojoj biste voleli da nastavite karijeru. Iz iskustva već mate predstavu šta su im jače strane, a gde ima prostora za unapređenje i gde je tu tačno vaša šansa.

Ako niste sigurni odakle da krenete dobar korak je da počnete da pratite oglase iz one oblasti koja vas zanima. Najjednostavnije je da podesite da vam oglasi iz željene kategorije stižu na mejl dinamikom koju odredite. Obratite pažnju koje kompanije objavljuju oglase, proučite opise posla i pogledajte gde su vaše znanje i kvalifikacije zaista primenjive i kako biste ih najbolje povezali sa tekstom oglasa. Istražite ih što više možete, idite na njihov sajt, društvene mreže, raspitajte se u stručnim krugovima, pogledajte na kakvim projektima rade, ko im je najozbiljnija konkurencija, šta je njihova komparativna prednost na tržištu i kako ona može da se dodatno istakne.

Drugi dobar put može da bude povezivanje i razmena mišljenja sa kolegama iz drugih kompanija. Slušajte pažljivo šta im treba, u kojim segmentima žele da unaprede svoje poslovanje, da li zapošljavaju nove ljude. Na ovaj način možete da steknete korisne uvide i smernice za svoj nastup prema toj kompaniji.

Zatim, obavezno treba da se učlanite stručne grupe na Linkedinu ili Facebooku, koje vam omogućavaju da redovno pratite trendove iz struke, ali i da se povežite se sa kolegama iz branše iako ih vrlo slabo ili gotovo uopšte ne poznajete. U ovim grupama ljudi često postavljaju pitanja i traže savet za rešenje nekih svojih problema. Razmenom znanja, ostavljanjem komentara, deljenjem kvalitetnog sadržaja ujedno utičete i na jačanje svog ličnog brenda u stručnim krugovima, a mnogo lakše možete da stupite sa članovima u privatnu prepisku i raspitate se iz prve ruke o mogućnostima za zapošljavanje u kompanijama koje su vam zanimljive.

CV je važan, ali ne zanemarujte moć motivacionog pisma

Nakon svog istraživačkog posla koji ste obavili, vreme je da pošaljete svoju prijavu na adresu kompanijskog HR sektora ili šefa sektora koji vam je zanimljiv .

CV mora da bude jasan i pregledan tako da osobi kojoj pišete na prvu loptu bude jasno u kakvoj vezi je vaše dosadašnje iskustvo sa pozicijom na kojoj biste puno doprineli razvoju kompanije.

Međutim, ono što u vašem slučaju može da ima mnogo veću težinu od CV je motivaciono pismo. Ovo je sjajan način da detaljnije argumentujete da znate o čemu pričate, da ste istražili kompaniju, da poznajete njenu kulturu i vrednosti i imate ideju i predlog kako da utičete na poboljšanje njihovog poslovanja. Pritom mnogo detaljnije i konkretnije možete da objasnite svoja dostignuća na prethodnim poslovima, koja vas kvalifikuju za posao koji želite. Potkrepite ih brojkama, opisima projekata na kojima ste radili, nagradama koje ste osvojili.

Do kontakta osoba koji su ključne za zapošljavanje možete da dođete putem Linkedina ili putem neke od stručnih grupa u kojima ste članovi. Ako već poznajete neke od tih ljudi, makar i virtuelno, nije loše da im pošaljete poruku putem ovih mreža i najavite da ćete ih uskoro kontaktirati sa konkretnim predlogom.

S obzirom da u ovom slučaju nema raspisanog konkursa, za poziciju koju želite i direktno se obraćate HR-u ili menadžeru, veća je verovatnoća da će vam posvetiti veću pažnju nego što je to slučaj kada na konkurs pristigne nekoliko stotina CV. Zato vaša prijava mora biti napisana sa krajnjim fokusom kako bi pogodila pravo u metu. I jedan poziv, i jedan dodatni razgovor za posao nakon vaše inicijative znači da ste napravili korak u dobrom smeru. U krajnjoj liniji, možete da dobijete više nego dragocen, konkretan savet o svom budućem nastupu prema istoj ili nekoj drugoj kompaniji.

U stvari, kada bolje razmislite najgora stvar koja može da vam se desi je da ne pokušavate i da vam vreme prolazi u iščekivanju da se sve kockice slože. Dobra prilike ne dođu uvek same, za njih se ipak valja izboriti.

Prati

O autoru: Tatjana Vidakovic

Nekad je bila ubeđena da će biti prevodilac i profesor jezika, a u Infostudovoj PR posadi je gotovo 7 godina. Veruje da nema rasta bez promena i izazova. Zato o njima i priča i piše.