Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

HR zajednica odabrala najbolje HR projekte u zemlji


Uspešne HR priče su novi projekat koji je ove godine pokrenut istovremeno sa konferencijom HR Experience, sa ciljem da bi se obezbedio prostor HR stručnjacima da međusobno dele praktična znanja i da na taj način promovišu dobre prakse u upravljanju ljudskim resursima. Ovaj projekat nastaviće da živi i u narednim godinama jer postignuti rezultati ukazuju da postoji potreba u domaćoj HR zajednici za ovakvom razmenom znanja.

Od mnogobrojnih kompanija koje su se prijavile da prezentuju svoje HR prakse, stručni žiri je odabrao predstavnike iz 5 kompanija koji su prisutnima predstavili svoje projekte. Prakse su obuhvatale otključavanje liderskog potencijala u kompaniji (ŽaklinaTeofilović – SR Technics), automatizaciju HR procesa u distribuciji i logističkim uslugama (Jelena Kalinić – Nelt grupa), motivaciji developera da dele tehnička znanja kroz prezentacije (Biljana Rakić - Execom), talent scholarship programima (Jelena Ponamarev, Milica Rajković - Ernst&Young) i kako postići zadovoljstvo poslom (Sonja Bunčić – Levi9).

Nakon izloženih prezentacija, publika sastavljena od HR-ova iz domaćih kompanija je glasala za najbolje a pobednicima su uručene nagrade. Najviše glasova je osvojila HR priča koja dolazi iz kompanije Levi9, drugo mesto je pripalo NELT-u, a treće Execom kompaniji.

Sonja Bunčić iz Levi9 iskoristila je priliku da predstavi istraživački projekat zadovoljstva poslom. Cilj ovog projekta bio je da se prebaci odgovornost za unapređenje zadovoljstva, sa menadžmenta na zaposlene. Glavni segment ovog poduhvata su upitnici koje popunjavaju zaposleni, nakon čega oni izlaze pred menadžment sa ciljem da se izbore za svoje ideje. Kroz radne grupe koje se formiraju, zaposleni aktivno utiču na kreiranje pozitivnih promena u radnom okruženju što doprinosi postizanje zadovoljstva poslom. Projekat živi od 2011. godine.

Jelena Kalinić iz kompanije NELT govorila je o tome šta im je sve omogućila digitalizacija automatizacije HR procesa u distribuciji i pružanju logističkih usluga. Na taj način su uštedeli vreme i oslobodili dodatne resurse za rad na strateškim temama i procesima unapređenja. Primenili su softversko rešenje (SAP), čijom se implementacijom vodilo računa o tome da se ispune i tekuće i buduće potrebe, brinući o krajnjim korisnicima i vodeći računa o integraciji sa svim ostalim IT sistemima. Benefiti projekta odnosili su se na sistem kreiran tako da nijedan zaposleni nema dilemu kako se određen proces sprovodi. Zaključili su da je ulaganje u digitalni HR kapitalni projekat koji povećava vrednost kompaniji.

Biljana Rakić iz Execom-a podelila je priču o izazovima HR-a u njihovoj kompaniji. Ona je objasnila koliko je teško motivisati developere da se eksponiraju u javnosti jer HR nije dovoljno kompetentan kada su stručne edukacije u pitanju i ne može na pravi način da proceni koji su trendovi aktuelni. Međutim, prisustva na internim sastancima kolega iz timova, dala su HR-u uvid u teme o kojima se priča i šta je to što bi bilo dobro za kompaniju. Glavni cilj projekta bio je da kroz interakciju timova kolege iz IT-a pronađu model kako da razmenjuju znanje (Sharing Knowledge) a potom i steknu prezentacione veštine i usavrše javni nastup kao bolji govornici.

Žaklina Teofilović dolazi iz kompanije SR Technics koja je globalni provajder usluga servisiranja aviona. Na osnovu prethodnih istraživanja, pokrenuli su projekat "Uvođenje koučinga i mentorstva" kojim su želeli da pruže mentorsku podršku zaposlenima u cilju bržeg rasta novozaposlenih i razvoja liderskih veština kod starijih kolega sa više znanja i iskustva.

Jelena i Milica nastupile su ispred kompanije Ernst & Young prezentujući Talent Scholarship Program. Ovaj projekat je namenjen mladim ljudima koji bi kroz praksu stekli radno iskustvo. Milica je po završetku ovog programa uspešno došla do zaposlenja, a u tom procesu uloga HR-a bila je od velike važnosti. 2012. godine je započet ovaj projekat i program je uspešno završilo 15-ak stipendista, a za još toliko se čeka da ostvare isto.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti