Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da tražite novi posao dok ste još uvek zaposleni


Čvrsto ste odlučilli da promenite posao i krećete u realizaciju. Jedan od najvećih izazova jeste kako da održite isti nivo rada na postojećem poslu a istovremeno izdvojite vreme i tražite novi. Razlozi za nastavak karijere u drugoj kompaniji mogu biti brojni - želja za boljim međuljudskim odnosima, mogućnostima za napredovanjem, bolja plata itd.

Iako već duži period radite u trenutnoj kompaniji, preporuka je da svoje namere sprovedete u potpunoj diskreciji. Kako da to uradite što bezbolnije i na najbolji način objašnjavamo u nastavku teksta.

Trenutni posao ne sme da trpi

Da biste izbegli potencijalne finansijske probleme preporučuje se da postojeći posao ne napuštate dok novi ne obezbedite. Teško je predvideti koliko vremena će proći dok ne zakoračite u novu radnu sredinu, pa o tome treba razmišljati u napred. Tako ćete sebi obezbediti jedan vid sigurnosti u predstojećem periodu.

Budite fer i korektni prema poslodavcu i svojim kolegama, a odluku o traganju za novim zaposlenjem držite "ispod radara". Drugim rečima, dolaskom na posao, fokusirajte se na svakodnevne aktivnosti, budite profesionalni i pružite svoj maksimum. Na kraju krajeva, još uvek ste tu zaposleni i primate platu.

Namera o vašoj potrazi ne treba da bude tema razgovora sa bilo kim u radnom okruženju i najbolje je da ostane kod kuće onog trenutka kada se uputite na posao. Na taj način sebe stavljate u "bezbednu zonu" i eliminišete potencijalne neprijatnosti, stres i frustracije koje se uvek pojave onda kada se ovakva vest pusti u etar. Službeni telefon, kompjuter, mejl ili bilo šta što vam je poslodavac dao na raspolaganje koristite samo u one svrhe za koje su vam prvobitno i dodeljeni. Dovoljan je jedan listing poziva, možda zaostali CV na vašem računaru ili lista dolaznih i odlaznih mejlova potencijalnim poslodavcima da otkrijete svoje nameree . Budite oprezni jer nikada ne znate da li još neka osoba u firmi ima pristup vašim uređajima ili prati na koji način ih koristite.

I još nešto, obratite pažnju na svoje odevanje. Držite se dosadašnjih principa i idite na posao u odevnim kombinacijama koje inače nosite. Primera radi, ako su kolege navikle da dolazite u radno okruženje ležernije obučeni, a sada se povremeno pojavljujete u strogo poslovnoj garderobi, iako po rasporedu nemate zakazane poslovne sastanke, jasno je da se kod vas nešto "dešava". Kako bi izbegli bilo kakvu sumnju okoline, imajte ovo na umu kada birate šta ćete obući za predstojeći radni dan.

Kako do željenog posla

S obzirom da već duže vreme radite kod trenutnog poslodavca i u određenoj industriji, izvesno je da već imate dosta radnog iskustva. Shodno tome, i jasno definisanu listu kompanija u kojoj biste želeli da nastavite karijeru. Oglasi za posao je prva adresa na koju ćete se obratiti. Pretragu poslova lako možete da filtrirate i ciljano suzite na one branše  i radne pozicije koje vas zanimaju. Ukoliko se zahtevi konkursa poklapaju sa vašim kompetencijama i veštinama, istaknite ključna iskustva u CV-u i pošaljite ga.

Interakcija i umrežavanje sa ljudima sada su od velikog značaja. Mreža kontakata koju ste gradili godinama, bilo u svakodnevnom životu ili kroz poslovne aktivnosti, može vam u mnogome pomoći. Razmislite kojim osobama iz užeg kruga prijatelja ili saradnika od poverenja možete da se obratite. Često bliski saradnici već rade u kompanijama koje se nalaze na listi vaših želja, i u tom smislu ste upoznati sa njihovim načinom poslovanja, projektima na kojima rade i gde tačno u okviru njih možete da stvorite šansu za sebe. Ostvarite direktan kontakt sa njima i razgovarajte na temu apliciranja u njihovoj firmi.      

Iskoristite i brojne mogućnosti na Linkedinu. Ova platforma je prvenstveno namenjena za poslovno umrežavanje i može vam doneti benefite o kojima možda niste ni razmišljali. Sistem pretrage je takav da putem ponuđenih filtera jednostavno možete pronaći osobe i kompanije iz svoje branše i povezati se sa njima. Postoji opcija da saznate i koji su ljudi  zaposleni na ključnim pozicijama u hijerarhiji željene firme. Možda se iznenadite i pronađete nekog starog poznanika koji upravo tu radi i koga možete da kontaktirate.

Razmislite o opciji da zatražite preporuku nekog od prethodnih poslodavaca, ali nikako od onog kod kojeg trenutno radite. Ako je vaš rad uzeo učešće na spoljnim projektima ili onima koji se svrstavaju u kategoriju projekata "sa strane", obratite se osobama koje su ih vodile i razgovarajte sa njima na ovu temu. Neko od njih će vam rado izaći u susret.

Ovo takođe možete uraditi i na Linkedinu. Postoji segment pod nazivom "Preporuke" (eng. Recommendations) koji je upravo tome namenjen. S obzirom da među kontaktima imate veći broj ljudi iz vaše industrije, ovu opciju možete iskoristiti i zatražiti da vam je neko od njih napiše. Preporuka će biti vidljiva, svima dostupna, a ujedno može da privuče potencijalnog poslodavca.

Savet je i da se na samoj platformi priključite stručnim udruženjima ili grupama iz oblasti koje vas interesuju. Kroz interakciju sa članovima možete saznati korisne informacije, pratiti trendove iz određenih sfera i biti u toku sa novitetima. Budite aktivni i razmenjujte iskustva. Upravo ove grupe mogu biti dobar izvor podataka koji se tiču prednosti i izazova u poslovanju određenih kompanija što treba da bude u vašem fokusu, jer tako možete kreirati šansu za svoje zaposlenje.

Istražite da li se u vašem gradu održavaju neke konferencije, skupovi ili radionice. Možda se na nekoj od njih nalaze predstavnici kompanija u kojima biste želeli da radite i eto nove prilike za umrežavanjem.

Suština je da budete aktivni u potrazi, da pružite maksimum na trenutnom poslu i da put do željenog zaposlenja protekne u diskreciji.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti