Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pomodoro tehnika: Kako paradajz pomaže u efikasnom upravljanju vremenom


Često smo svesni činjenice da nam dan “proleti” a da smo uradili manje aktivnosti nego što smo prvobitno planirali. U toj situaciji preispitujemo sopstvene sposobnosti i veštine tražeći uzrok i krivca u nama samima, ne razmišljajući da su u stvari spoljni faktori glavni suparnici našeg fokusa i produktivnosti.

Rešenje se ogleda u pomodoro tehnici koju je neophodno što češće koristiti kako bi poboljšali produktivnost i poštedeli sebe brojnih stresnih situacija i neprijatnosti. Kako se uhvatiti u koštac sa najvećom boljkom savremenog doba i organizovati svoje vreme na najbolji način, pročitajte u nastavku teksta.

Šta je zapravo pomodoro i kako je nastao?

Studentski dani italijana Frančeska Kirila krajem 80-ih godina prošlog veka ogledali su se u izazovima sa kojima se susreće svaki student: odsustvo fokusa, smanjene koncentracije i odugovlačenje u izvršavanju obaveza. Spas je pronašao u kuhinjskom tajmeru u obliku paradajza (ital. Pomodoro), osmislio tehniku upravljanja vremenom podeljenu po ciklusima od po 25 min i postigao neverovatne rezultate. U to vreme niko nije mogao da pretpostavi da će ova tehnika doživeti ekspanziju i danas biti jedan od najpoželjnijih alata većine ljudi. 

Kako se pripremiti

Za dobru pripremu neophodna su tri rekvizita: papir, olovka i tajmer. Obzirom da živimo u digitalnom dobu, Frančeskov paradajz možete zameniti bilo kojim drugim tajmerom za računar ili aplikacijom za mobilni telefon.

Naredni korak je izuzetno važan i posvetite mu onoliko vremena koliko smatrate da je potrebno. Setite se one čuvene: “Dobra priprema je pola obavljenog posla”, jer ovaj segment podrazumeva kreiranje tabele sa listom planiranih aktivnosti koje želite da završite. Vaši zadaci treba da budu popisani onim redosledom, tako da se na početku liste nalazi aktivnost od najvećeg prioriteta. Susedna kolona u tabeli za sada ostaje prazna, jer ćete u nju kasnije beležiti koliko pomodora je bilo neophodno za izvršenje određenog zadatka.

Pri kreiranju liste možete uzeti u obzir da kompleksnije zadatke podelite na više manjih zadataka ukoliko je to moguće. Na taj način ćete ublažiti osećaj tenzije koji zahtevniji zadaci mogu da izazovu. Sa druge strane, sitnije aktivnosti koje su srodne možete grupisati u jedan pomodoro i za 25 minuta ispuniti veći broj zadataka. Svakako da imate slobodu da isprobate različite koncepte i usvojite onaj koji vam najviše odgovara.     

 

 

Kako tehnika funkcioniše

Sada kada je lista aktivnosti kreirana, vreme je da krenete u akciju. Sve obaveze koje ste isplanirali za određeni dan obavljaćete u vremenskim intervalima od po 25 minuta sa kratkim pauzama od 5 minuta između svakog pomodora. Podesite tajmer i posvetite se zadatku dok se zvono ne oglasi i istekne prvih 25 minuta. Tada nastupa prva pauza. Važno je znati da se svaki vremenski blok ne može deliti, što znači da ste ili završili zadatak ili ćete nastaviti sa radom na njegovom izvršenju nakon kraće pauze.

Postupak se dalje ponavlja u narednim ciklusima i tek nakon četvrtog pomodora napravite dužu pauzu u trajanju od 15-20 minuta. Za vreme kratkih predaha, udaljite se i fizički i mentalno od onoga što trenutno radite i posvetite se bilo čemu drugom. Primetićete pravo malo osveženje sivih ćelija pre nego što započnete naredni pomodoro sa novih 25 minuta.

Fokusirajte se na izvršavanje samo jednog zadatka. Ukoliko vam pometnju naprave misli ili ideje vezane za neke druge aktivnosti, dodajte ih na svoju listu i tako na neki način pripremite za kasnije. I odmah se vratite na tekući zadatak. Ako uspešno završite neku od obaveza pre isteka pomodora, preostalo vreme iskoristite za rutinske aktivnosti ili dodatnu proveru urađenog.

Važno je reći da nema prekidanja rada koji je u toku niti postoji opcija da se vreme na tajmeru pauzira. Tako bi trebalo ako zaista planirate da ovu tehniku sprovedete na pravi način. Ako pak dođe do prekida, tajmer se vraća na početak a vi na startnu poziciju. To prihvatite kao lekciju u kojoj učite sebe da se posvetite zadatku u potpunosti bez prekidanja.

Obzirom da kreirana lista aktivnosti ima dve kolone, svoj napredak možete pratiti u drugoj koloni u koju beležite svaki završeni pomodoro. Kontinuirano praćenje aktivnosti omogućuje da vremenom lako odredimo kolika je minutaža potrebna za određeni zadatak.

Zašto su pauze korisne

Čak i kada osetite da ste u naletu a tajmer se oglasi, napravite pauzu. Ovi kratki trenuci su vaše vreme za odmor i punjenje baterija. Ne samo da se obnavlja energija već i poboljšava produktivnost do nivoa koji prevazilazi razmišljanje da je potreba za pauzom suvišna kada se oseti nalet u radu. Pomodoro tehnika ima za cilj da održi i osveži energiju tako da ne morate trošiti vreme na obavljanje zadataka kada je nizak nivo koncentracije. 

Benefiti su utoliko veći ako se u toku pauze udaljite od radnog stola. Da li ćete razmrdati noge, uraditi nekoliko vežbi, skuvati kafu, porazgovarati sa nekim od kolega, sasvim je svejedno. Radite sve što vam prija a da nije povezano sa onim zadatkom koji trenutno radite.

 

 

Kome je namenjenja

Pomodoro je tehnika za svakoga, bilo da ste student, zaposleni, pravnik, predavač, menadžer ili osoba koja svoj gust raspored želi da organizuje na najbolji način. Uz ovu tehniku razvija se samodisciplina o korišćenju vremena kako na poslu tako i u privatnom životu.

Sada je mnogo jasnije kada kažu da paradajz ima lekovita svojstva po naše zdravlje. Ne samo da je ukusan, već je u ovom slučaju, izuzetno blagotvoran za podsticanje produktivnosti, unapređenja koncentracije i izoštravanja fokusa. Vežbom dolazimo do savršenstva, sve aktivnosti na listi su štiklirane i osećaj zadovoljstva je tu. Baš tu, u vama.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Nenad T.

    pre 5 godina i 8 meseci

    Odlična tehnika i fenomenalno objašnjeno. Sjajan tekst i svaka čast autoru.