Kako da posao pronađe vas

Autor - Dušica Vuković | Kako da naš sajt radi za vas

dec 26

Situacija na tržištu rada se izmenila i stopa nezaposlenosti sve više opada. U Srbiji se, sudeći prema statistici i sve učestalijim izjavama zvaničnika, i dalje nastavljaju pozitivni trendovi na tržištu rada što potvrđuje i stopa nezaposlenosti od svega 9,5 odsto u trećem kvartalu 2019. godine. Uzrok ovome je delimično i zapošljavanje ali i velike migracije radnog kadra u inostranstvo.

Šta ovo konkretno znači? Što se tiče raspoložive radne snage (dakle, nezaposlenih kandidata) oni, bar u teoriji, imaju mnogo više opcija za biranje jer je veći broj radnih mesta u odnosu na broj kandidata. U slučaju zaposlenih, njima se (u određenim slučajevima) nude opcije za promenu posla pa tako i oni (hteli ili ne) postaju deo tog tržišta.

A ako pričamo o poslodavcima tj. onima koji su u potrazi za zaposlenima, situacija nije svugde tako sjajna. Naime, usled zaposlenja i/ili odlaska kandidata u inostranstvo, na tržištu su se stvorile deficitarne pozicije u okviru određenih oblasti rada koje je veoma teško popuniti jer radna snaga jednostavno nije dostupna. Poslodavci u ovakvim situacijama pribegavaju različitim opcijama a jedna od njih je i potraga za kandidatima koji su već zaposleni.

Koja je vaša uloga u svemu ovome i koje su vam opcije?

Što se tiče kandidata koji su u aktivnoj potrazi za novim poslom ili onih koji nisu zaposleni, standardna strategija će i ovde dati rezultate. Dakle, obratite pažnju na koje oglase konkurišete, vodite računa da imate pripremljenu najbolju verziju svog CV-ja i neka propratno pisamo bude u top formi.

E sad, ako se ovoj grupi priključe i pasivni tražioci posla, odnosno kandidati koji su zaposleni i ne bi menjali posao tek-tako, osim ako ne naiđe nešto baš dobro, dolazimo do opcije  – Neka posao pronađe vas.

Kako da ostanete na radaru poslodavcima čak iako imate posao

Sajt poslovi.infostud.com je omogućio kandidatima da ostave informaciju o svom iskustvu, obrazovanju, interesovanjima… u okviru rubrike „Radi ono što voliš i znaš“ i da na taj način budu dostupni poslodavcima koji su u potrazi za kandidatima.

Za sve vas koji se odlučite da želite da budete kontaktirani od strane poslodavaca jako je važno da istaknete:

 • na kojim konkretno radnim pozicijama imate iskustvo
 • koja ste konkretno znanja i veštine stekli na ovom radnom mestu
 • koja su bile vaša zaduženja i obaveze
 • da li imate neku licencu/sertifikat i koji
 • poznavanje nekog stranog jezika (na kom nivou)

Ukoliko nam dostavite ove podatke, u nekom narednom koraku, možete očekivati mail sa pozivom da konkurišete na određeni oglas. Oglas koji vam bude ponuđen je zbir poslodavčevih kriterijuma, informacija koje vama mogu da budu od značaja i eventualno nekih posebnih naznaka. Kada vam mail sa linkom do oglasa stigne, na vama je odluka da li želite da konkurišete ili ne, dakle i na ovom koraku vi birate poslodavca i odlučujete se da li je radno mesto za vas ili ne. Ukoliko se odlučite da želite da na ovaj način budete dostupni poslodavcima, jako je važno da budete dosledni u ažuriranju svojih podataka.

Postavljanje biografije u bazu sajta poslovi.infostud.com vas ne košta ništa do nešto vremena i truda, ali zato omogućava da poslodavci i agencije za ljudske resurse koje pretražuju ovu bazu dođu do vas, možda im se dopadnete i možda vas kontaktiraju sa ponudom za posao. Možda posao pronađe vas!

O autoru: Dušica Vuković

Još uvek otkriva svoje super moći... Za sad stručnjak za (ne)verbalnu komunikaciju, dobro raspoloženje i smeh... Razume, saoseća i ne sudi. A pisanje obožava... Na radno mesto dolazi kao član ekipe korisničke podrške, (nadam se) dobar kolega i neko ko voli ono što radi...

Prijavi se i postavi komentar

(2) komentari

Mirko Marić 26. 12. 2019.

Ovaj deo:
„…ubrike „Radi ono što voliš i znaš“…“

Ne radi baš najbolje. Snimljeni odgovori se automatski promene u nešto sasvim pogrešno.

  Dušica Vuković 12. 02. 2020.

  Mirko,

  Ukoliko i dalje nailazite na probleme u ovoj rubrici, slobodno nam pišite na kontakt@infostud-poslovi.com.