Trudničko bolovanje – ostvarivanje prava

Autor: Brankica Srdić | Pravnik odgovara

apr 02

Pre svega, treba razgraničiti pravo na trudničko bolovanje i pravo na porodiljsko odsustvo, koji su različito regulisani, i drugačije su institucije zadužene za njihovu isplatu.
Trudničko bolovanje je pravo vezano za zdravstveno osiguranje zaposlenih koje je regulisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju, a isplatu naknade vrši Republički fond za zdravstveno osifuranje.
Sa druge strane, pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ono je regulisano Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i za isplatu naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva zadužena je lokalna samouprava.U ovom tekstu ćemo se baviti pravima trudnica vezano samo za trudničko bolovanje i naknadu zarade za vreme trudničkog.

Ko ima pravo na trudničko bolovanje i kada ono može da se otvori

Trudničko bolovanje je pravo koje ima zaposlena žena, tj.žena u radnom odnosu kod poslodavca po ugovoru o radu.
Trudničko bolovanje može da se otvori odmah na početku trudnoće, ako je to neophodno tj.ako ginekolog ustanovi da je zaposlenoj potrebno mirovanje (zbog rizične trudnoće, opasnosti od pobačaja, težih oboljenja).Može da traje do 30 dana ili više od 30 dana. Prvih 30 dana bolovanja zaposlenoj će otvoriti njen izabrani ginekolog, a nakon toga potrebno je odobrenje lekarske komisije.
Za prvih 30 dana ginekolog izdaje potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad koja se dostavlja poslodavcu.
Za period preko 30 dana neophodno je da ginekolog uputi zaposlenu na lekarsku komisiju (sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da se odobri dalje bolovanje.). Na osnovu lekarskih nalaza, komisija će odlučiti o tome da li je potrebno dalje produženje bolovanja i dati konačnu ocenu. Po potrebi trudničko može da se produži sve do porođaja, i tada se na trudničko nadovezuje porodiljsko odsustvo.

Primer: Zaposlena radi u firmi tek tri meseca po ugovoru o radu. Na početku je trudnoće koja je visokorizična, i zanima je kada najranije može da otvori trudničko bolovanje.
Zaposlena može odmah da otvori trudničko bolovanje. Prethodni rad utiče samo na visinu naknade koju će primati za vreme trudničkog bolovanja, ali ne i na samo pravo na trudničko.

Primer: Žena je kod poslodavca angažovana po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima u trajanju od dva meseca, koji je nakon isteka produžavan još dva puta po mesec dana dana. Interesuje je da li ima pravo na trudničko bolovanje.
Nažalost, po trenutnoj regulativi radno angažovana po ovom ugovoru nema prava iz radnog odnosa, uključujući i pravo na porodiljsko bolovanje.

Od čega zavisi visina nakndade

Visina naknade za trudničko bolovanje iznosi 100% osnova.

Troškove bolovanja za prvih 30 dana snosi poslodavac, a posle 31.dana država. Za oba perioda trudnica ima pravo na naknadu od 100%, s  tim da se za prvih 30 dana računa 100% proseka za prethodnih 12 meseci (i prosek se računa na osnovu ukupne zarade), a od 31. dana računa se 100 % tromesečnog proseka (i prosek se uzima od osnovne zarade uvećane za minuli rad; u obračun ovog proseka ne ulaze bonusi, nagrade niti druga primanja iz radnog odnosa). Zato se dešava da naknada ne bude ista u toku celokupnog perioda – iako je za oba perioda prosek 100 posto, drugačiji je osnov za obračun.U svakom slučaju, iznos naknade ne može biti niži od utvrđene minimalne zarade za mesec kada se vrši isplata.

Ko isplaćuje naknadu za trudničko bolovanje

Kao što smo rekli, troškovi naknade za prvih  30 dana trudničkog padaju na teret poslodavca, a preko 30 dana na teret države.Isplatu naknade trudnici vrši poslodavac, s tim što za bolovanje preko 30 dana ima pravo da iznos naknade refundira od države.Dakle naknadu zarade za porodiljsko bolovanje za prvih 30 dana treba da obračuna poslodavac i da izvrši isplatu direktno na račun trudnice. Za ovaj iznos do 30 dana poslodavac nema pravo nadoknade od države.

Ako komisija produži bolovanje preko 30 dana, procedura je drugačija:

 • poslodavac treba da za svaki mesec uradi obračun zarade i da ga dostavi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, uz zahtev za refundaciju zarade
 • filijala RFZO će zatim ustanoviti pravo na naknadu i njenu visinu na osnovu dokaza koje poslodavac dostavi (obračuni od značaja za utvrđivanje visine naknade, doznake od lekara, izvodi sa tekućeg računa na kojima se vidi da je poslodavac izmirio doprinose za zaposlenu itd.)
 • zatim filijala RFZO treba da isplati naknadu za trudničko bolovanje na namenski račun poslodavca (račun za bolovanja) i to najkasnije u roku od 30 dana od datuma podnošenja zahteva za refunadaciju
 • sa tog namenskog računa se naknada zarade isplaćuje zaposlenoj.

Kašnjenja u isplatama

Zaposlena žena koja je na održavanju trudnoće trebalo bi da odmara i posveti se sebi i porodici. Smisao trudničkog i jeste u zaštiti zdravlja trudnice. Međutim, žene su često zabrinute zbog kašnjenja u isplatama trudničkih naknada i ne znaju kome da se obrate. Naknade u velikom broju slučajeva kasne i po nekoliko meseci. Budući da za prvih 30 dana trudničkog bolovanja poslodavac isplaćuje naknadu direktno trudnici ovde ne bi trebalo da bude većih zastoja, ali za period nakon 30 dana poslodavac vrši isplatu posredstvom RFZO u proceduri koja je dosta kompikovana i spora.Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO je obavezan da izvrši uplate trudnici u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od poslodavca, koja mora biti uredna i komlepetna. RFZO se često poziva na to da poslodavac nije dostavio urednu dokumentaciju. Veliki je broj savesnih poslodavaca koji izmiruju svoje obaveze, ali postoje i oni koji ne uplaćuju naknade na vreme.

Potrebno je promeniti postojeću regulativu, jer u Zakonu o zdravstvenom osiguranju je samo predviđena obaveza poslodavca da dostavi obračun Fondu, ali nažalost nigde nije utvrđen rok u kome poslodavac to treba da učini. Poslodavci vrlo često ne podnose blagovremeno obračune, ali time ne čine nikakav prekršaj, jer nisu vezani nikakvim rokom.Kašnjenja u isplati su se dešavala i zbog „neadekvatnog planiranja srestava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Budući roditelji su ti koji, nažalost, snose posledice ovakvog ponašanja i to u situaciji kad ih očekuju povećani troškovi i brojni izdaci za bebu. Ako država svojim merama populacione politike podstiče rađanje, onda se ovo ne bi trebalo dešavati. U svakom slučaju, trudnica može putem internet adrese RFZO http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/pregled-naknada-zarade da proveri status zahteva kod RFZO. Ovde može da proveri datum podnošenja zahteva Fondu od poslodavca, mesec na koji se zahtev odnosi i datum isplate naknade zarade ili obaveštenje da je zahtev i dalje u fazi obrade

O autoru: Brankica Srdić

Diplomirani pravnik sa radnim iskustvom u oblasti pravnog i HR konsaltinga. Baveći se radnim odnosima susretala se sa različitim nedoumicama zaposlenih i veruje da je najbolji način da se sopstvena prava zaštite, njihovo dobro poznavanje i edukacija. Zato želi da svoje znanje i iskustvo prenese citaocima, kako bi bilo korisno u njihovom profesionalnom životu. Večiti zaljubljenik u muziku, prirodu i putovanja.

Prijavi se i postavi komentar

(147) komentari

Stefan Stojanovic 09. 12. 2019.

Postovani

Ovako, posle skoro god dana volontiranja, zaposlili su me (drzavna institucija je u pitanju) na ugovor o radu na 3 meseca koji istice 31.12…. znaci pod ugovorom sam od 1.10 do 31.12…. u medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, do produzetka ugovora verovatno nece doci i ako imam zakonsko pravo, ali nema veze sta je tu je, igrom slucajeva moj verenik ima firmu i reko mi je da ce me on zaposliti odmah po zavrsetku njihovog ugovora kako bih otisla na trudnicko bolovanje, pa me sad interesuje ko placa trudnicko bolovanje, i doprinose, i kolika je naknada, negde sam procitala da samo prvi mesec pada na teret poslodavca a ostatak trudnickog poķriva drzava, i da li i doprinose dok sam na trudnickom isto placa drzava i da li ce mi za porodiljsko uracunati samo ova 3 meseca jer je visokorizicna trudnoca i verovatno cu od januara odmah na bolovanje? Hvala na odgovoru

  Milan Predojević 11. 12. 2019.

  Poštovani
  Prvo, bez obzira što ugovor ističe dana 31.12.2019. godine poslodavac mora da potpiše novi ugovor o radu koji će biti na snazi barem do isteka porodiljskog odsustva. Prema tome nije neophodno da dođe do zasnivanja radnog odnosa kod supruga. Trudničko bolovanje prvih 30 dana ide na teret poslodavca, a nakon toga na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Plaća se u visini od 100% od osnovice, koju čini prosečna zarada ostvarena u 12 meseci koji prethode mesecu u kojem je otvoreno bolovanje. Za one mesece u kojima niste bili u radnom odnosu tokom tih 12 meseci koji ulaze u osnovicu za obračun zarade, odnosno u kojima niste ostvarili platu, računa se minimalna zarada. RFZO plaća i doprinose za socijalno osiguranje. Za pooridljsko će Vam se računati samo zarada koju ste ostvarili u 18 meseci koji prethode mesecu otvaranja trudničkog bolovanja, odnosno samo navedene tri zarade. Ne dolazi do uračunavanja minimalne zarade za one mesec u kojima nista imali primanja, kao što je to slučaj kod trudničkog bolovanja, tako da možete očekivati da će Vam naknada tokom porodiljskog odsustva biti manja nego tokom trudničkog bolovanja.
  Pozdrav

Ivona Kasum 04. 12. 2019.

Postovani, otvorila sam nedavno omladinsku tadrugu da se oprobam u tome jer imam iskustva!medjutim sad sam cdc u 7 mesecu trudnoce i imam problem kako da otvorim trudnicko a da pritom ne moram d prijavljujem jos nekog bez potrebe! Radnje cu obavljati od kuce preko mejlova dok ne ymislim neko resenje. Da li ja uopste mogu sa otvorim bolovanje bez dalje prijavljivanka nekog na firmu..

  Milan Predojević 04. 12. 2019.

  Poštovana
  Ukoliko ste u radnom odnosu kao direktor zadruge, ne možete da radite dok Vam traje porodiljsko odsustvo. Ni tokom trajanja trudničkog bolovanja ne biste smeli da radite jer je to u suprotnosti sa zakonskim odredbama o privremenoj sprečenosti za rad. Prema tome, lice u radnom odnosu ne može da nastavi da radi dok traju trudničko bolovanje i porodilsjko odsustvo, jer se radi o naknadama tokom privremene sprečenosti za rad, odnosno tokom porodiljskog odsustva sa rada..ako nastavljate da radite nema odsustva, odnosno morate da ga prekinete.
  Pozdrav

13285a4fb25ba2b6b44ef51bed73fae8 18. 11. 2019.

Poštovani,

Trudna sam i prijavjena na određeno i imam neke nedoumice.
Dakle, jasno mi je da ne mogu dobiti otkaz niti neproduženje ugovora. Ugovor mi je drugi put produžen. Ukupno 6 meseci. Ovo mi je prvi posao da sam prijavljena. Ono što me zanima je kolika će mi biti primanja na trudničkom bolovanju, a kolika na porodiljskom odsustvu pošto planiram odmah da otvorim bolovanje, jer mi je posao naporan?

Hvala

  Milan Predojević 20. 11. 2019.

  Poštovana
  Što se tiče trudničkog bolovanja koje planirate uskoro da otvorite, osnov za naknadu zarade koja se isplaćuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja čini prosečna zarada koju je osiguranik ostvario u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad. Ako osiguranik nije ostvario zaradu u 12 kalendarskih meseci koji prethode mesecu u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, osnov za naknadu zarade čini prosečan iznos zarade za vreme za koje je osiguranik ostvario zaradu, a za mesece za koje nije ostvario zaradu osnov čini minimalna zarada za te mesece. Kada je reč o porodiljskom, osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće. Značajna razlika u odnosu na trudničko bolovanje je ta da se za mesece u kojima niste ostvarili zaradu ne računa minimalna plata, već se jednostavno ti meseci ne računaju. Tačnije, plate koje ste imali u 18 meseci se saberu, podele na 18 (iako ih je manje od 18) i tako se dobija osnovica za obračun porodijskog. Isplaćuje se 100% od osnovice i kod bolovanja i kod porodiljskog.
  Pozdrav

   Svetlana Markovic 20. 11. 2019.

   Postovani,

   Da li se u zbir 18 plata racunaju i naknade sa trudnickog bolovanja?

SvetlanaVeljkovic 18. 11. 2019.

Postovni,
citajuci pitanja i Vase odgovore, nisam nigde procila, mozda i ima ali ja nisam videla.
Pre 13 mes. sam preuzela poslovanje jedne turisticki agencije- subagent, gde sam bila obican radnik od 2015 god.do 31.10.2018.god. – nemam prekide u radnom stazu.
01.11.2018.god. postala sam vlasnik i direktor te iste tur. agencije(FIRMA DOO), imam radnicu, ne radim sama, ona ima srednju skolu, nema visu ili fakultet, ima radno iskustvo preko tri godine u turizmu.
Trudna sam vec mesec ipo dana s trecim detetom, i planiram da radim do porodjaja(do 28 dana pre termina), ako to dozvoli zdravstveno stanje, ne zelim da zatvorim svoju firmu, kakva su moja prava, i sta treba da radim, kako bi agencija i dalje poslovala, da li trebam da prebacim firmu na nekog ili da ovlastim nekog ili nesto trece?

Hvala na odgovoru

  Milan Predojević 18. 11. 2019.

  Poštovana Svetlana
  Kada budete na porodiljskom odsustvu, a želite da firma tokom tog perioda i dalje radi, morate da primite u radni odnos zaposlenog koji će obavljati poslove umesto Vas, što bi prema postavljenom pitanju trebalo da ste već uradili. Zaposlena treba da dobije ovlašćenje da umesto Vas obavlja zastupanje firme. Vi tokom trajanja porodiljskog odsustva ne možete da radite.
  Pozdrav

Marija Mitrović Bošković 06. 11. 2019.

Poštovani,

U radnom odnosu po ugovoru o radu sam od 1. avgusta 2019. godine. Prethodno sam od 1.decembra 2017. godine bila angažovana po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ili ugovoru o delu, naizmenično, ali svakako bez pauza i prekida od početka angažovanja (1. decembar 2017. do ugovora o radu – 1.avgust 2019.).
Jasno mi je da se prema važećem zakonu za obračun naknade za vreme porodiljskog odsustva računa i prethodni angažman koji nije po ugovoru o radu (drugi ugovori sa plaćenim porezima i doprinosima).
Imam nejasnoću oko trudničkog bolovanja. Da li se za obračun naknade za vreme trudničkog bolovanja uzima u obzir i zarada ostvarena po drugim osnovama ili samo po ugovoru o radu? Da li se za trudničko bolovanje prilikom obračuna naknade računa i zarada na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima?

Unapred hvala.

  Milan Predojević 07. 11. 2019.

  Poštovana Marija
  Za obračun naknade za vreme trudničkog bolovanja ne uzima se u obzir naknada ostvarena po osnovu angažovanja mimo ugovoru o radu, pa tako ni naknada na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. To ne znači da se za mesece u kojima niste bili u radnom odnosu neće računati ništa. Po zakonu, ako osiguranik koji ispunjava uslov u pogledu prethodnog osiguranja nije ostvario zaradu u 12 kalendarskih meseci koji prethode mesecu u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, osnov za naknadu zarade čini prosečan iznos zarade za vreme za koje je osiguranik ostvario zaradu (u Vašem slučaju od 1. avgusta pa do meseca koji prethodi mesecu u kojem otvarate trudničko bolovanje), a za mesece za koje nije ostvario zaradu osnov čini minimalna zarada propisana za te mesece. Prema tome, prilikom obračuna, za one mesece u kojima ste ostvarili naknadu za angažovanje van radnog odnosa računaće se kao da ste zaradili minimalnu zaradu.
  Pozdrav

Dragana Radosavljevic 01. 11. 2019.

Pozdrav, zanima me da li poslodavac moze po zakonu u toku trudnickog bolovanja da mi promeni trajanje ugovora, odnosno da mi ugovor koji je do sad bio na 3 meseca zameni ugovorom na 1 mesec? Hvala

  Milan Predojević 05. 11. 2019.

  Poštovana Dragana
  Poslodavac to ne može da uradi. Naprotiv, on je dužan da Vam produži ugovor do isteka porodiljskog odsustva.
  Pozdrav

Jovana Kurbalija 14. 10. 2019.

Postovani Milane,
molim Vas za odogovor oko jedne nedoumice koja mi trenutno vrlo hitna! Naime, htela sam da otvorim trudnicko bolovanje ali samo na mesec dana, i da nakon toga zatvorim i otvorim obicno boovanje na dete. Ono sto me zanima je kako ce mi obracunati taj mesec? Ja sam mislila da ce mi samo taj mesec izbaciti iz obracuna, medjutim od koleginice cujem da njoj nakon trudnickog bolovanja (koje je isto trajalo samo 30 dana i nakon toga je nastavila da radi jos 4 meseca) nisu nista vise obracunali, da li je to moguce?
Po meni to apsolutno nema smisla, ali njoj je stigao obracun zakljucno sa mesecom sa kojim je otvorila trudnicko, i posle joj nista nisu racunali, iako je posle trudnickog nastavila da radi.
Molim za pomoc!
Unapred hvala,
Jovana

  Milan Predojević 15. 10. 2019.

  Poštovana Jovana
  Zakonska formulacija je sledeća: „Osnovica naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće“. S obzirom na navedeno, kod obračuna naknade tokomm porodiljskog odsustva uzima se 18 meseci unazad od prvog meseca otpočinjanja bolovanja, bez obzira na to da li ćete to bolovanje da prekidate. S druge strane, ukoliko Vas ginekolog i dalje drži na bolovanju, nemate razloga da ga prekidate i otvarate bolovanje zbog nege deteta, tim pre što se ono ne plaća u visni od 100% od osnovice, kao što je to slučaj sa trudničkim bolovanjem.
  Pozdrav

Jelena Anicic 10. 10. 2019.

Postovani
Imam jedno pitanje za vas. U radnom odnosu sam 12 meseci i onda sam otvorila trudnocko bolovanje u julu, dobila sam izvestaj od lekarske komisije o produzetku bolovanja a meni je na racun leglo samo 9000, pa me zanima zbog cega tako mali iznos ako sam u predhodnih 12 meseci primala punu platu? Kome treba da se obratim?

  Milan Predojević 12. 10. 2019.

  Poštovana Jelena
  Za konkretne cifre morate da se obratite obračunskoj službi kod Vašeg poslodavca, odnosno filijali RFZO. Nemoguće je ovako opredeliti o čemu je reč (npr možda je reč o naknadi za samo nekoliko dana, a ostale Vam ide kao plata). Savakako da Vam naknada zarade ne može biti tako niska, jer je daleko ispod minimalne zarade koja Vam je zagarantovana.
  Pozdrav

Nataša Gostović 09. 10. 2019.

Poštovani,

zamolila bih Vas za savet vezano za trudničko bolovanje,

obzirom da poslodavac preuzima na sebe trošak odsustva zaposlenog do 30 dana, da li je legitimno prekidati bolovanje do 30 dana sa odmorom u cilju izbegavanja prelaska obaveze isplate zarade od strane RFZO?

Takođe me zanima, da li u prosek zarade za vreme trudničkog bolovanja i porodiljskog odsustva ulazi i isplata bonusa ukoliko su na istu plaćeni porezi i doprinosi?

Najlepše hvala na odgovoru,

  Milan Predojević 12. 10. 2019.

  Poštovana nataša
  Ne može Vam niko sprečiti da u dogovoru sa poslodavcem otvorite godišnji odmor i tako prekinete bolovanje. U prosek zarade ulaze i bonusi na koji su plaćeni doprinosi.
  Pozdrav