Da li je pisana preporuka uvek potrebna?

Autor - Ivan Marinović | Želim da napredujem u karijeri

jul 03

Preporuka, kao jedan od elemenata u procesu konkurisanja, u određenim okolnostima može biti čak i jači argument prilikom zaposlenja u odnosu na CV, ali, može biti i kamen spoticanja u određenim situacijama. Hajde da vidimo na šta treba obratiti pažnju, ko sve može biti davalac preporuke, kako da je tražimo i da budemo uključeni u pisanje preporuke…

Težina preporuke

Nesvesno ili ne, skoro svaki dan dajemo preporuke, bilo da se radi o dobrom automehaničaru, frizeru, SPA centru ili restoranu. Preporuku dajemo kada nas neko pita, ali, nekada i kada se stvarno pozitivno iznenadimo kvalitetom usluge/proizvoda.

U odnosu na preporuku za restoran, preporuka za posao može da ima dugoročne efekte/posledice na onog ko prihvata preporuku (budući poslodavac). Zato je davanje preporuke za posao osetljiva tema i ljudi su često suzdržani kako prilikom traženja, tako i prilikom davanja preporuka.

Kako sam se opekao na hladan tuš?

Moje iskustvo je staro nekih 5-6 godina, ali se situacija generalno nije promenila u ponašanju ljudi.

Poznanik me je zamolio da mu pomognem da nađe neki posao koji će mu obezbediti dodatnu zaradu, ne mora da bude ništa posebno. Inače je vrlo vredan i iskren i računao sam da ne može biti mnogo drugačiji u poslu.

Ubrzo me je kolega sa faksa pitao da li bih prihvatio neki terenski posao s vremena na vreme, zarada je ok i isplata ide jednom nedeljno. U tom trenutku nisam bio spreman da se uključim ali sam ga zamolio da mi da jedan dan da proverim sa poznanikom da li bi njemu bilo ovo ok.

Isti dan sam se čuo sa poznanikom i preneo mu informacije i on potvrdi da hoće to da radi, a ja brže bolje javljam kolegi sa faksa da imam rešenje/preporuku za njega. Win-Win 🙂

10 dana kasnije, javlja mi se kolega sa faksa da su se razišli, jer poznanik nije bio spreman na terenski rad, posle dva dana rada je rekao da mu je to malo novca, početkom naredne nedelje se nije ni javio da neće raditi taj dan…

Ja u čudu!

Pa kako? Zašto? Zar nije moglo drugačije da se desi?

Neprijatnost pred kolegom sa faksa, iako je on vrlo svestan da nije moja krivica kako se neko drugi ponaša. Neprijatnost pred poznanikom jer ne znam kako da mu saopštim da to ponašanje nije ok. Pitam ga: “Ako si prvo meni rekao da je ok, pa onda i mom kolegi sa faksa da su ti uslovi ok, kako je moguće da posle dva dana to sve pomenuto odjednom nije ok? Da li je kolega sa faksa prikrio nešto? Manje te isplatio?”

Sa druge strane – MUK. Odsustvo.

Iako se sve brzo završilo, dugoročne posledice su prisutne: poznanik je počeo sve ređe da mi se javlja čak i privatno, valjda mu je bilo neprijatno, a kolega sa faksa me više nije pitao za preporuku, čak ni da se ja uključim u neki dodatni posao, ali smo ostali skroz ok što se tiče privatnih stvari, srećom.

Kada je pravo vreme da se traži preporuka?

Tražiti preporuku od “budućeg-bivšeg” poslodavca mora da ima dobre temelje. Šta to znači? Temelji za kuću su važni je su oslonac za sve što posle toga nastaje. Važno je kakvog su sastava, kako su povezani, a jednako je važno i da li su smešteni na pravo mesto na kojem mogu uspešno da nose teret.

Tako je i sa nama.

Važno je da smo na ranom mestu na kojem možemo da pružimo oslonac drugima, ali i da smo dobro povezani kako smo i mi mgli da se oslonimo na njih. Važno je i da su naša znanja, iskustvo i veštine dobrog sastava kako bismo efikasno obavljali posao.

Ukoliko se većina ovih uslova ispuni, postoji dobra osnova i realna mogućnost da traženu preporuku dobijemo.

Imajte na umu da poslodavac, iako mu se “budući-bivši” zaposleni obrati za preporuku, nije u obavezi da napiše preporuku za posao. Ali, ako smo mi bili dobar deo temelja, poslodavac neće uopšte dovoditi u pitanje odluku da li da napiše preporuku ili ne. Dobićemo je sigurno.

Kako da tražim preporuku a da to nije teret osobi od koje je tražim?

Traženje i davanje preporuke nije svakodnevna aktivnost i rutina da može tek tako i u kratkom vremenu da bude napisana od strane poslodavca. Ipak će poslodavac svojim potpisom stajati iza napisanog.

Dodatno, u tom trenutku se njemu javljaju razna pitanja: kako da napišem, šta da stavim, koliko treba da bude dugačko, na šta treba da obratim pažnju?

Kao pravi profesionalac, možete da ponudite pomoć poslodavcu oko pisanja preporuke tako što ćete mu poslati neke šablone preporuka čisto da ima okvirnu sliku kako to treba da izgleda. On će možda i da odbije, ali je važno da zna da iako vi odlazite, on i dalje može da se osloni da ćete mu biti saveznik.

Da li smo zadovoljni dobijenom preporukom?

U određenoj meri možemo da utičemo na to šta će biti navedeno u preporuci davanjem sugestija šta bi nam značilo da se nađe tamo pa da poslodavac to nekako uobliči. Ali, znajte da će na kraju biti onako kako odluči poslodavac, jer on stoji iza napisanog.

Uglavnom će to biti ok i upotrebljivo. Međutim, možete da procenite i da je ona “mlaka, nejasna, niste zadovoljni” pa u tom slučaju ne morate da je uključujete u listu referenci. Nemojte biti razočarani, jer je poslodavac ne doživljava sa jednakim značajem kao i vi.

Od koga tražimo? Zašto baš od te osobe?

To bi mogao da bude naš pretpostavljeni, ili vlasnik firme, jer su oni najviše radili sa nama na našim navikama, veštinama i sl. Preporuku može da napiše i kolega sa kojim smo proveli dosta vremena na poslu i koji može da napiše koju lepu reč o nama.

Retko, ali moguće, je da dobijemo preporuku i od poslovnih partnera sa kojima smo sarađivali  dok smo bili zaposleni kod poslodavca.

Da li je pisana preporuka uvek potrebna?

Ukoliko ste duže od 2-3 godine zsapoleni kod poslodavca koji važi za kredibilnu, profesionalnu firmu koja uspešno posluje na tržištu, sama činjenica da ste bili zaposleni u jednoj takvoj kompaniji je preporuka per se. Te kompanije će uvek biti prepoznate na tržištu ili u branši kao poželjan izvor budućih zaposlenih i najčešće će biti sigurno pozvani na intervju za posao.

Kada koristimo preporuku?

Preporuke na treba da šaljemo uz CV i propratno pismo, već ih samo navodimo da postoje (u okviru propratnog pisma) i da ćemo ih drage volje poslati poslodavcu ukoliko nam to bude traženo.

Izuzetak može biti da imate preporuku od osobe za koju u javnosti postoji pozitivan imidž i tada ona može biti mnogo jača od CVja koji ste poslali u prijavi za posao.

Da li preporuka ima rok trajanja?

Naravno. Preporuke od pre 10+ godina ne treba koristiti jer se one odnose na iskustvo koje je poslodavac imao pre više od 10 godina a za to vreme se mnogo toga može promeniti.

U našem društvu se dešavaju čudne stvari pa nas više ne iznenađuju priče o uspešnim biznismenima koji sticajem okolnosti završe optuženi za razne stvari. Zbog toga, savet je i da ostanete u kontaktu sa osobom koja vam je dala preporuku ili da možete na određeni način da ispratite njenu karijeru (preko društvenih i profesionalnih mreža) kako biste znali da li je ta osoba i dalje kredibilna u svom poslu kako ne bi bila kamen spoticanja u vašoj karijeri.

Kakvo je vaše iskustvo sa preporukama? Da li biste nešto dodali na ovo već navedeno?

O autoru: Ivan Marinović

Volim da podelim svoja saznanja ukoliko to može nekome da poboljša kvalitet života. Lepo je učiti iz tuđih grešaka, ali je nekada bolje izaći iz zone komfora i sam pogrešiti. To može da nas ojača. Umetnik sam u duši, sportista u srcu i težak kupac u prodavnici.