Školska praksa u kompaniji Mercator-S

Mercator-S d.o.o.
Anđela Popović
13.05.2021

„Pet posto ti je znanje, 95% je praksa“

„Dobra je škola, ali naučićeš posao tek kad budeš krenuo da ga radiš“

 „Učiš dok radiš“

Koliko puta smo čuli ove i slične rečenice, upućene nama ili drugima? I uvek se zamislimo nad sobom šta ćemo raditi kada završimo školu. Mi u Mercatoru S izuzetno cenimo formalno obrazovanje, ali smo svesni potrebe za pružanjem kvalitetne prakse učenicima koji se školuju za profil trgovca i mesara, te im tu praksu i obezbeđujemo.


Kompanija Mercator - S pruža praksu učenicima kroz program klasične prakse i dualnog obrazovanja. 


Dualno obrazovanje je model srednjeg stručnog osposobljavanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji. Učenjem kroz rad, učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju. Čak 4500 učenika se školuje po ovom modelu, a 600 kompanija je uzelo učešće u programu. Programu dualnog obrazovanja priključili smo se još školske 2016/2017 godine, kada je to još bio kombinovani model i kada je zakon o dualnom obrazovanju tek bio u nastajanju. Od tada, svake godine imamo odličnu saradnju sa učenicima iz 20 škola širom Srbije. Obrazovni profili za koje se učenici osposobljavaju kod nas su prodavac i mesar. Učenicima se pruža prilika da uče od licenciranih instruktora, koji god model prakse da pohađaju. 


Možemo se pohvaliti da naša kompanija ima čak 26 intruktora, koji su vrlo visokim ocenama položili obuku za pružanje adekvatne prakse. Klasičnu praksu pohađaju učenici čije škole nisu deo programa dualnog obrazovanja.


Veoma značajno je to da nakon završene treće godine, učenicima, koji su uspešno savladali praktičnu nastavu, kompanija nudi zaposlenje. Na taj način se ostvaruje direktna veza između privrede i obrazovanja i dobija se niz benefita, kako za učenike, tako i za samu kompaniju. A najznačajniji je od njih je svakako društveni značaj – smanjenje nezaposlenosti, kao jedan od najvećih problema koje pogađa naše okruženje.


Mi u Mercatoru smo vrlo srećni kada primetimo ZNANJE, koje mladi ljudi stiču u školi, a obogaćaju ga praksom, STRAST koja pomera granice, težnju ka ZAJEDNIČKOM USPEHU, a sve to se ostvaruje kroz DISCIPLINOVAN rad. Takve učenike želimo u svom timu, jer znamo da će sve ove vrednosti kompanije, nastaviti da obogaćuju kroz svoj radni angažman. 


Obično se kaže kako na mladima svet ostaje, kako je pred njima budućnnost. Zato smo veoma ponosni što učestvujemo zajedno sa školama u obrazovanju i vaspitanju mladih, a još smo ponosniji što se ti mladi drage volje priključuju timu koji ima budućnost.

Ostali blog tekstovi poslodavca