Lazar Marković

Direktor Poslovnog područja maloprodaje
Lazar Marković

OD PRVE ŠANSE DO PRVOG ČOVEKA MALOPRODAJE


Lazar Marković je više od 10 godina deo kompanije Mercator-S. Svoju karijeru u maloprodaji krenuo je da gradi odmah po završenom fakultetu, kada je postao zamenik poslovođe u iDEA Extra objektu. Nakon više od dve godine profesionalnog razvoja i učenja dobio je priliku da napreduje i tada je, kao poslovođa, preuzeo upravljanje iDEA Super prodavnicom na Bežanijskoj kosi. Odlični rezultati koje je ostvario za četiri godine i dobre organizacione veštine, bile su najbolja preporuka da svoje znanje nastavi da dokazuje na višim menadžerskim pozicijama. Najpre je, kao regionalni menadžer, upravljao malim i super formatom iDEA prodavnica u Beogradu. Nakon integracija kompanija iDEA i Mercator-S, dobio je šansu da rukovodi i celim maloprodajnim mrežama, pa je najpre bio direktor svih Roda marketa, a onda i direktor iDEA maloprodajne mreže u celoj Srbiji. Upravo zbog iskustva koje je stekao radeći na velikom broju pozicija u maloprodaji, Lazar Marković je, pre tri godine, dobio priliku da bude direktor poslovnog područja maloprodaje, gde danas upravlja sa preko 300 iDEA prodavnice, 33 Roda marketa, 2 Mercator hipermarketa i više od 6.500 zaposlenih koji rade u tim objektima. Osnovne akademske studije Lazar Marković završio je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Executive Master of Business Administration studije završio je na IEDC Bled School of Management, a znanje je usavršavao i na drugim brojnim seminarima i edukacijama.


Danas ste na poziciji koja podrazumeva odgovornost za 6.500 ljudi. Da li ste tokom studija ikada pomislili da će vas posao dovesti na tu poziciju?

Najiskrenije, nisam mogao ni da pretpostavim. Zato sam od prvog dana svoj posao shvatio ozbiljno. Video sam da maloprodaja nije šala. To je sport u kojem svakog jutra, kad se otvori radnja, sudija svira početak. I takav ritam, jednostavno, ide s vama kroz život. U toj utakmici ko želi, ima priliku da se dokaže. Svako jutro mojim kolegama kažem da danas ponovo imamo priliku da pecivo bude još ukusnije, voće uvek sveže i da naš kupac bude još zadovoljniji.


Šta je tokom svih ovih godina za Vas predstavljalo najveći poslovni izazov, a šta najveću radost?

Najveći izazov i najveća radost su želja da pomerite granice u onome što radite. To nije lako, ali ako uspete, od toga nema veće sreće.


Da li je mladim ljudima danas dovoljno samo da završe fakultet ili je ipak potrebno da su stalno otvoreni za nova znanja i učenja?

Diploma ne može da bude dovoljna, jer učenje nije proces koji ima kraj. Ja sam prvu diplomu stekao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, posle sam se usavršavao na čuvenoj Bledskoj školi menadžmenta, a i pored toga sam mnogo učio u radu sa kolegama. Pravo znanje stičeš na radnom mestu i to ako imaš sreće da te, kao mene, uče najbolji. Mislim da su formalno i neformalno obrazovanje deo savremenog čoveka i načina života i da bez toga jednostavno nema ni uspeha.


Budući da se za vas može reći da ste „dete kompanije“, možete li nam ukratko opisati kako je izgledao vaš razvojni put i šta ste na njemu naučili od starijih kolega? Šta je bio najkorisniji savet koji ste dobili?

Put do uspeha prošao sam možda malo brže od drugih. To najviše dugujem profesionalnom stavu koji su na mene prenele moje kolege, a to je da je svaki dan nova prilika da budem još bolji. Ja sam prošao to iskustvo i zato, kao ‘dete’ ove kompanije, najviše volim da radim sa mladim ljudima i da ih ja tome isto naučim. Mladima uvek treba pružiti šansu, i kad pogreše – dati još veću podršku.


Zašto mislite da mladi treba da ostanu u Srbiji i ovde izgrade karijeru?

Ja uvek pođem od sebe i svoje kompanije. Mi smo veliki tim, a i dalje rastemo. U celom Mercator-S sistemu radi više od osam hiljada mojih kolega. Stalno zapošljavamo nove ljude. U ovom trenutku imamo otvorena radna mesta za oko 200 novih koleginica i kolega. Ali, da stavimo posao na stranu. Ja nikad ne bih otišao odavde. Rodio sam se u Srbiji i ovde žive svi koje volim. Zato, jednostavno mislim da je moje mesto tamo gde je moja porodica.

Ostala iskustva zaposlenih