Advertisement
Uspešno
Neuspešno urađena operacija

Kako napisati preporuku

preporukaPisma preporuke pišu profesori, nadređeni ili druge osobe koje vas poznaju, naglašavajući vaše sposobnosti da odgovorite zahtevima programa za koji se prijavljujete. Pismo preporuke treba da pomogne selekcionoj komisiji da izabere upravo vas. Jedno je sigurno, ukoliko aplicirate za MBA program, ili PhD, ponekad čak i za letnje škole ili posao, ne možete ih izbeći. Nažalost, kod nas je često problem to što osobe od kojih tražite preporuku ili ne znaju ili ne žele da pišu ova pisma. Stoga, kada budete zatražili pismo preporuke od nekog profesora, možete očekivati i da od vas zatraži da vi napišete pismo preporuke, a on će ga samo potpisati (to naravno nemojte vi nikad sami predložiti, da se ne biste našli u nezgodnoj situaciji).

Nekada pisma preporuke treba napisati na posebnim papirima koji se nalaze u okviru prijavnog formulara. Međutim, ako to nije slučaj, najbolje bi bilo da se preporuka odštampa na memorandumu fakulteta/kompanije. Za preporuku izaberite osobu koja vas dobro poznaje i koja bi po svojim kvalifikacijama ili po poziciji najviše delovala kao osoba od autoriteta za program na koji se prijavljujete.

Situacija A - dobijate pisanu preporuku

Situacija B - vi pišete preporuku

Takođe, ne zaboravite da samo pismo nikako ne bi smelo da bude duže od jedne strane A4 formata. Koristite standardne fontove, veličine izmedju 10 i 12.

Ocenite
ovaj
savet:
  1 2 3 4 5
Prosečna ocena:
3

Opcije saveta

Sačuvajte u PDF-u