Advertisement

Kako napisati preporuku

preporukaPisma preporuke pišu profesori, nadređeni ili druge osobe koje vas poznaju, naglašavajući vaše sposobnosti da odgovorite zahtevima programa za koji se prijavljujete. Pismo preporuke treba da pomogne selekcionoj komisiji da izabere upravo vas. Jedno je sigurno, ukoliko aplicirate za MBA program, ili PhD, ponekad čak i za letnje škole ili posao, ne možete ih izbeći. Nažalost, kod nas je često problem to što osobe od kojih tražite preporuku ili ne znaju ili ne žele da pišu ova pisma. Stoga, kada budete zatražili pismo preporuke od nekog profesora, možete očekivati i da od vas zatraži da vi napišete pismo preporuke, a on će ga samo potpisati (to naravno nemojte vi nikad sami predložiti, da se ne biste našli u nezgodnoj situaciji).

Nekada pisma preporuke treba napisati na posebnim papirima koji se nalaze u okviru prijavnog formulara. Međutim, ako to nije slučaj, najbolje bi bilo da se preporuka odštampa na memorandumu fakulteta/kompanije. Za preporuku izaberite osobu koja vas dobro poznaje i koja bi po svojim kvalifikacijama ili po poziciji najviše delovala kao osoba od autoriteta za program na koji se prijavljujete.

Situacija A - dobijate pisanu preporuku

Situacija B - vi pišete preporuku

Takođe, ne zaboravite da samo pismo nikako ne bi smelo da bude duže od jedne strane A4 formata. Koristite standardne fontove, veličine izmedju 10 i 12.

Ocenite koliko
vam je bio koristan
ovaj savet?
  1 2 3 4 5
Prosečna ocena:
2.79
597 osoba je glasalo
pre 2 godine i 5 meseci
nenad je komentarisao/la:
Mlade dame i gospodo, to je danas fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, ja sam zavrsio smer za prevenciju i resocijalizaciju lica sa poremecajima u drustvenom ponasanju i sva je sreca da radim. Veoma je tesko kao specijalni pedagog naci posao pogotovo u skolama, a MISLIM da smo MI tamo najpotrebniji. Neka gospoda koja o tome odlucuje razmotri i taj problem, jer je maloletnickog nasilja sve vise, a granica pocetka delikvencije se spusta i do PRVOG razreda osnovne skole.
pre 2 godine i 5 meseci
Nataša je komentarisao/la:
Ja mislim da je ovo zanimanje vrlo zanimljivo i poučno. Na neki način mlade osobe priprema za djecu i da se suoče sa tim ako im se sjeca rode sa nekim nedostatcima.. Planiram ovo upisati jer obožavam djecu i volim da provodim što više vremena sa njima

Opcije saveta

Sačuvajte u PDF-u
Uspešno
Neuspešno urađena operacija