Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Predlog odgovora na česta pitanja na intervjuu za posao

Koja pitanja vi možete postaviti tokom intervjua za posao

Intervju za posao, osim što pruža šansu da dobijete neki posao (njegova osnovna funkcija), predstavlja i jednu vrstu lične prezentacije. Dakle, sve što nosite u sebi treba da naučite kako da ispoljite na najbolji način, kako bi rezultat intervjua bio u vašu korist. Ukoliko vam se određeni posao dopada, kvalifikovani ste da ga radite, a pritom su vam i pruženi dobri uslovi za lični i profesionalni razvoj, intervju ne sme da bude prepreka. Iz tog razloga vam nudimo neka od rešenja kako da adekvatno odgovarate na pitanja koja vam intervjuer postavi. Ipak, imajte u vidu da su ovo samo orijentacione smernice za odgovor i ne mogu biti uvek primenjene. Od mnogo faktora zavisi koji je pravi odgovor na neko pitanje - prvenstveno da li taj odgovor predstavlja nešto sa čim se vi lično slažete, zatim od konkretno postavljenog pitanja, načina na koji je postavljen, od samog poslodavca i njegovog sistema vrednosti... U tom smislu, ovi predlozi odgovora mogu da vam budu okvirna ideja vodilja, ali na vama samima jeste da formulišete i date zaista adekvatan  odgovor na intervjuu za posao. Vaši dogovori treba da budu pametno sročeni ali uz to i vrlo bitno - iskreni. Jer posao je vrsta parnetskog odnosa između vas i vašeg poslodavca i ako ste u startu to partnerstvo započeli sa neistinama, prećutanim bitnim činjenicama, iskrivljavanjem istine i slično, vi ste u startu vaše partnerstvo postavili na loše osnove i to će sigurno imati i negativne posledice.

Pitanja pomoću kojih se predstavljate

Pre svega na intervju morate doći spremni, koliko je god to moguće, bez previše improvizacije (koju ne možete apsolutno izbeći) i mogućnosti da na neko pitanje nemate odgovor. Pitanja koja poslodavac postavlja su prečica da dobije informaciju koja mu treba, a koja ne mora u prvi mah da ima očigledne veze sa pitanjem koje postavlja (npr. ukoliko poslodavac želi da vidi kako se snalazite ili na koji način razmišljate, može da vam postavi neobično pitanje kojim će probati da vas zbuni). Morati poznavati sebe, sve što ste napisali u CV-u i prijavi za posao, svoje ciljeve i poslovne potrebe, ali nemojte samo prepričavati svoj CV već se potrudite da kažete nešto zanimljivo i korisno o sebi i da konkretno predstavite svoje vrednosti. Poželjno je da to predstavljanje ne traje duže od dva minuta. To je ujedno i deo u kom poslodavac želi da vas opusti i liši eventualne treme i nervoze.

Šta znate o našoj kompaniji? Zašto želite da radite kod nas?

Pitanje koje možda deluje naivno, ali to ni u kom slučaju nije. Ukoliko ste se informisali o kompaniji, znači da vam je stalo i da zaista želite u njoj da radite. Gledajte to i uz ugla poslodavca - ako se vi niste potrudili da se informišete o firmi u kojoj ste konkurisali, zašto bi oni trebali da se potrude da se informišu o vama kroz intervju? Povezano sa ovim može biti i pitanje zašto želite ovaj posao. Ma koliko posao obavljamo zbog novca to ne treba da bude jedini motiv za rad, niti bi trebalo da ga navodite kao takav. Nije poželjno da na posao gledate samo kroz materijalne razloge (iako je plata svakome naravno bitna i osnov za materijalnu sigurnost), odnosno da navodite kao razlog prijave na posao isključivo to što vam je on zaista neophodan ili zato što vam treba novac. Osim materijalnih, optimalni razlozi koji bi trebali da vas motivišu da radite su oni nematerijalne prirode (usavršavanje, napredovanje, to što volite da radite taj posao i slično...). Dakle, treba da razmislite o tome šta je to što vas motiviše da radite, osim novca (i pogotovo šta vas motiviše da radite u toj firmi), i da to istaknete jer time pokazujete svoju širinu pogleda a i poslodavac može da vidi da li se vaš sistem vrednosti poklapa sa njihovim. Uglavnom, što ste na višoj lestvici karijere, bitno je da imate jasniju viziju toga šta vas motiviše da radite i napredujete. Pogotovo ukoliko ste često menjali posao, postaviće se pitanje vaše motivacije za rad.

Koliko ste kvalifikovani da obavljate određeni posao?

Predlog odgovora na cesta pitanja Ovde nije caka reći da znate sve, već istaći konkretna znanja koja imate i to da ono što ne znate - želite da naučite. Naravno, ovaj odgovor treba konkretizovati da ne bi zvučao kao šablon koji izgovara veliki broj ljudi na intervjuu. Treba da znate koje su vaše jake a koje slabe tačke i da imate jasnu viziju toga u kom pravcu treba i želite da se usavršavate. I budite realni. Ukoliko jedan jezik govorite na naprednom nivou, a drugi znatno skromnije, ne treba da ga izostavite iz svojih kvalifikacija ali treba da kažete istinu i da dodate da ste zainteresovani da upišete kurs tog jezika (ako je to zaista tako, naravno), ukoliko je potrebno, kako biste ga savladali. Usavršavanje je put do uspeha i ukoliko poslodavcu to date do znanja, više će vas ceniti.

Pitanja o bivšim poslovima i poslodavcima

Zašto želite da menjate posao? Ukoliko i dalje radite na nekom radnom mestu, to ne treba da krijete od potencijalnog budućeg poslodavca, ali treba da istaknete kako želite bolje uslove i kako mislite da je ovo pravo mesto za vas. Da želite da napredujete i da se razvijate u skladu sa svojim potencijalom i da je ova kompanija povoljno mesto za to. Naravno, morate konkretizovati i argumentovati to mišljenje, kako ne bi zvučalo kao prazna fraza koju govorite jer lepo zvuči. Važno je da se ne zbunite niti da, sa druge strane, počnete da ogovarate bivše radno mesto (niti poslodavca). Recite da je to radno mesto vama pružilo dosta iskustva i da ste naučili dosta o radnim obavezama (ako je to tačno naravno), ali da mislite da vam je napredak i učenje ograničeno i/ili da sebe više ne vidite u takvoj atmosferi i da smatrate da ćete svoj potencijal bolje ostvariti na ovom poslu.

No, ukoliko ste u prošloj firmi imali konflikt sa šefom ili kolegama, trebali biste da kažete šta se desilo jer uvek postoji mogućnost da poslodavac to sazna ili kontaktira vašeg prethodnog poslodavca da se raspita o vama, pa da bude neprijatno iznenađen ili pomisli da skrivate nešto od njega. Nije potrebno da konflikt razlažete u sitne detalje ali možete izneti činjenicu da je došlo do nesuglasica i da vi niste bili zadovoljni atmosferom u kojoj ste radili i da vam je trebala promena. Ukoliko ste dobili otkaz zbog zatvaranja firme, otpuštanja viška radnika i slično, ovo je lako izneti na intervjuu. Ali i ako ste dobili otkaz  sopstvenom zaslugom, bolje je da to iskreno objasnite poslodavcu i pokažete da ste iz toga nešto naučili, te da ste spremni da se dodatno potrudite kako biste unapredili svoj rad i kako se slične situacije ne bi ponavljale. Ako vam se posao nije svideo (a kasno ste to shvatili) najbolje bi bilo da kažete da ste uvideli da vam nije mesto na tom poslu i da ste se sporazumno dogovorili sa poslodavcem da odete odatle. Sve u svemu, budite iskreni ali i pametni - priznajte ako ste pogrešili ali pokažite i koliko ste dobri, istaknite svoje kvalitete i ukažite na svoje iskustvo, stručnost, radne navike, kao i na to šta očekujete od novog poslodavca a što vam je motiv za promenu posla i prijavu u tu firmu.

Zbog čega niste radili u određenom periodu?

Ako ste iz nekog razloga pravili pauzu u karijeri i niste radili tokom dužeg perioda, to će se u CV-ju pokazati. Takođe, isto pitanje se može postaviti ako ste npr. studirali previše dugo, a tokom tog perioda niste radili i nemate značajnog radnog iskustva. Na vama je da to opravdate što bolje znate, naravno laganje nije opcija, ali ponekad je bolje malo promeniti percepciju. Najbolji razlozi koje možete da navedete je da ste to vreme koristili kao vreme za usavršavanje, istraživanje tržišta ili rad na sebi na bilo koji način. Ukoliko to nije istina i niste činili ništa po pitanju usavršavanja i/ili traženja posla u dužem periodu, iznesite svoje razloge za ovo ali budite objektivni prema sebi i prema poslodavcu. Ako ste „protraćili" duži period života ne radeći ništa posebno, potrebno je da shvatite i prihvatite da je to u smislu vaše karijere (a možda i u životnom smislu) izgubljeno vreme koje je trebalo bolje iskoristiti da je  sad vreme da poradite na tome i ispravite što se može ispraviti. Jedan od razloga za dužu pauzu u radu može da bude i to da niste prihvatali baš sve ponude koje ste dobili, ali to je smisleno ukoliko vremenski period u kom ste tragali za poslom nije predugačak. U suprotnom, ako godinama tražite posao a ne želite da prihvatite nijedan posao, postavlja se objektivno pitanje da li neopravdano „probirate" a da niste u situaciji za tako nešto.  Sa druge strane, ukoliko su razlozi bili zdravstvene prirode ili porodični razlozi, uverite svog poslodavca da je sada sve u redu i da ste spremni i željni da se posvetite poslu.

Kako se suočavate sa problemima i kako ih rešavate?

Cilj ovog pitanja je da oceni vašu snalažljivost u nepredvidivim i konfliktnim situacijama. Bitno je naglasiti da ste u situacijama koje su se rešile u vašu korist, kao i kod onih koje nisu, nešto naučili. I navedite konkretan primer za to - kako ste rešili neki problem i šta ste naučili iz toga. Dakle, potkrepite svoje reči činjenicama jer inače sve to može da zvuči samo kao vaša lepa priča. Konflikti su, takođe, tema koja će zanimati vašeg poslodavca. Važno je da znate kako se oni rešavaju i kako se postaviti u njima. Sa kritikom se svi često suočavamo, a ukoliko vas pitaju kako na nju reagujete tj. kako je prihvatate, poželjno je naglasiti da ne očekujete od sebe da sve znate već da ste spremni da saslušate tuđe mišljenje i da pri tome dobijete u sklopu kritike i dobar savet kako da nešto „popravite". Naravno, morate stojati iz ovih reči ako ih izgovarate.

Pitanja koja se odnose na timski rad i odnos sa kolegama

Predlog odgovora na cesta pitanja Na pitanje o vašem bivšem kolektivu i prethodnom poslodavcu, kao što smo već rekli, nemojte krenuti u njihovo ogovaranje. Ovo su pitanja koja se pre svega odražavaju na vašu mogućnost funkcionisanja u timu i vašu spremnost da prihvatite autoritet. Pokušajte da se setite osobina koje su se kod vaših kolega i šefa isticale i da ih opišete u pozitivnom svetlu. Naravno, ne treba lagati, pa ako baš ničega ne možete da se setite i ako je firma u kojoj ste radili zaista jako loša, recite istinu ali nikako nemojte da ulazite u ogovaranje i ocrnjivanje prethodnog poslodavca, nego budite koncizni i objektivni. Ako krenete u monolog o lošim uslovima u prethodnoj firmi, to će odati samo utisak vaše ogorčenosti a rizikujete i da delujete neprofesionalno.

Postoji mogućnost da će vaš budući poslodavac hteti da vidi kakvo mišljenje imate o sebi i koliko ste spremni da se uklopite u tim. Ovo se postiže pitanjem „Kakvo mišljenje o vama imaju vaši prijatelji?" Naglasite sve one osobine koje posedujete, a koje govore u prilog dobrim međuljudskim odnosima i vašim radnim kvalitetima, dakle recite da ste društveni, tolerantni, posvećeni, pošteni i slično, već u zavisnosti od toga koje osobine vas zaista krase. Ali sa druge strane budite i objektivni i navedite realne mane koje vaši prijatelji sigurno vide u vama.

Pitanja vezana za planove i vašu budućnost

Pitanjima vezanim za vaše zadovoljstvo na poslu poslodavac želi da proveri šta vas motiviše i da li su ti motivi u skladu sa onim što kompanija nudi. Odgovorite i ovog puta diplomatski, ali istinitio Možete reći da vam zadovoljstvo pruža harmoničan odnos sa kolektivom, mogućnost da napredujete (u ličnom i profesionalnom smislu) i/ili istaknite poneki konkretan primer koji je vezan za vašu oblast rada. U svakom slučaju, motivi treba da budu iskreni i da oslikavaju ono što zaista mislite.

Koji su vaši planovi i ciljevi u narednih pet godina?

Pitanja koja se tiču vaših planova govore koliko planiratePredlog odgovora na cesta pitanja svoj život i koliko se prepuštate slučaju. Ne morate do detalja da ispunite svih pet godina, ali bi dobro bilo kada biste napomenuli da želite da dođete do određene pozicije (na primer) i da imate bar nekakav plan kako to da ostvarite (usavršavanje, lojalnost, trud...). Generalno, neophodno je da imate viziju svog profesionalnog razvoja jer samo ljudi sa jasnim ciljevima ostvaruju velike poduhvate. U tom smislu treba da o ovome promislite pre intervju ali i da to ne radite samo zbog intervjua za posao. Jasna slika toga šta želite da postignete na poslu i u životu bitna je prvenstveno zbog vas samih i vaše efikasnosti. Takođe, imajte u vidu da vaša vizija profesionalnog razvoja treba da bude u skladu sa pozicijom za koju konkurišete. Npr. ako konkurišete za marketing poziciju a za pet godina vidite sebe kao diplomiranog stomatologa sa sopstvenom ordinacijom (dešava se :)), postavlja se realno pitanje zašto bi vas firma zaposlila i da li vi imate pred sobom jasan profesionalni put.

Dešava se da se prijavite i na poziciju za koju ste prekvalifikovani u kom slučaju naglasite da vi ne mislite tako, već da će vaše iskustvo i znanja samo olakšati vaš napredak i da ćete vremenom biti u prilici da ih koristite u najboljem interesu kompanije. Budite u ovom slučaju spremni na potpitanja šta biste radili da se zaposlite i da uskoro dobijete npr. ponudu za drugi posao koji je više u skladu sa vašim kvalifikacijama. A kad se stvari tako postave - neophodno je da budete iskreni prvo prema sebi - da li biste za tren oka promenili firmu čim vam se ukaže bolja prilika? Ako je tako, onda je bolje da budete iskreni i prema potencijalnom poslodavcu i da u startu oboje znate na čemu ste.

Pitanja vezana za novac

Pitanje novca može biti kritično jer poslodavac ovim pokušava da vidi kolika su vaša očekivanja od njega, ali i koliko realno procenjujete sebe i poziciju za koju konkurišete. Bitna stvar jeste da imate odgovor na to pitanje umesto da odbijate da odgovorite ili budete nespremni. Najbolje bi bilo da se prethodno raspitate o obavezama koje vas očekuju na tom poslu, o okvirnim platama u toj oblasti rada i u tom gradu i predložite sumu u određenom rasponu, tako da ne dođete u situaciju da se potcenite ili precenite. Možete da naglasite da vi još uvek ne znate sve pojedinosti o poslu koji vas očekuje te da i ta suma možda nije potpuno realna, ali da ste sigurni da ćete biti plaćani zadovoljavajućim iznosom i da ćete opravdati to ulaganje svojim radom.

Pitanja vezane za vaše vrline i mane

A zašto baš vi? Ovde vam se pruža mogućnost da istaknete sve one kvalitete koje ste izostavili u CV-ju ili propratnom pismu. Poslodavac želi da vidi koliko ste motivisani i kako procenjujete sebe. Da li ste prepotentni, da li ste realni ili možda nemate samopouzdanja uopšte. Recite mu koje su vaše najjače strane, naravno, u kontekstu posla koji biste obavljali. Dobro bi bilo i da se podrobnije informišete o poziciji za koju ste konkurisali pa da shodno potrebama pokažete kako ste spremni i voljni da date doprinos kompaniji, ukoliko bi vas izabrali, a da pritom to argumentovano možete da istaknete. Ovome u prilog biste trebali dati i preporuku (ukoliko je imate), kako bi vaš budući poslodavac stekao uvid u mišljanje vašeg bivšeg nadređenog o vama.

Predlog odgovora na cesta pitanja Које su vaše mane? Poslodavac želi saznati koliko ste sposobni realno sagledati svoja ograničenja, što je jedna od ključnih osobina neophodnih za razvoj osobe. Ovo može biti neugodno pitanje, ako se na njega ne pripremite. S obzirom da svi imamo mane, trebali bi da istaknete bar neku jer bi u suprotnom to značilo da niste samokritični i objektivni. Ali fokusirajte se na posao jer zbog toga ste došli. To što ste pušač ili što grickate nokte nisu vrline, ali verovatno nisu presudne stvari za posao. Takođe, pokušajte da mane shvatite kao mogućnosti i prostor za usavršavanje, pokažite da se ne bojite priznati da imate i loših osobima jer ste svesni da na njima morate da radite, pa čak iako je mana koju ste naveli bitna za vaš budući posao.

Pitanja o snalažljivosti će poslužiti poslodavcu da vidi na koji način razmišljate. Pitanja sa ovim ciljem su uglavnom neobična (mogu biti i neugodna), a tačnost podataka koje iznesete može biti u drugom planu jer je cilj da pokažete kako razmišljate i kako reagujete u nepoznatim situacijama, a ne možda da zaista u minuti tačno izračunate npr. koliko ima zrnca peska u pustinji. Dakle, ako vas neko pita kako biste prodali oho lepak Eskimu, nije važno da vi iznesete sve podatke ili pokažete sve relevantne taktike prodaje ili da se zapitate kako vi to možete da uradite kad ne poznajte Eskime dovoljno i slično, već da prosto pokušate to da uradite najbolje što umete (važno je da ne ćutite i da pokažete trud).

Pitanja o slobodnom vremenu i prekovremenom radu

Pitanja o slobodnom vremenu i prekovremenom radu daju prostor da kažete ponešto o svojim hobijima i interesovanjima van radnog mesta, čime se bavite, šta volite i sl. Tu može da se pojavi i pitanje o tome kako balansirate obeveze između privatnog i poslovnog dela svog života. Na koji način se odmarate i da li uspevate da „napunite baterije". Nemojte preterivati u odgovorima niti lagati, ali poželjno je da navedete bar nešto. Uključite bilo koji hobi kojim se bavite, to govori nešto o vama i vašoj opštoj kulturi.

Može da se dogodi da vas poslodavac pita i koliko ste spremni da, ukoliko je potrebno, radite prekovremeno i/ili da (ponekada) ponesete posao kući ili da putujete u vreme kada biste inače bili kući i kako će to na vas da utiče. Ako ste zaista spremni da se posvetite poslu, kažite to svom poslodavcu. Recite da ste svesni da je sve to deo poslovnih obaveza i da ste spremni i da u tom segmentu date sve od sebe kako biste uradili ono što se mora (a da to naravno ne prelazi u kruto eksploatisanje od strane poslodavca). Međutim ako to nije slučaj, bilo bi poželjno da to priznate i objasnite svoje razloge, ali tu opet budite objektivni i prema sebi - da li je potrebno da „pravite problem" ako npr. povremeno treba da ostanete nešto duže na poslu? Među ovim pitanjima može da se nađe ponekeo koje je neadekvatno i koje zadire u vašu intimu, što ne mora odmah da znači lošu nameru već način da vas intervjuer opusti.

Pitanja koja ćete vi postavljati! Ako vas poslodavac na intervju pita da li vi sad imate neka pitanja za njega, to vam pitanje nije postavljeno samo iz ljubaznosti nego u svrhu ispitivanja vaše zainteresovanosti za posao, poznavanja tržišta i kompanije, ali i  utvrđivanja vaših prioriteta. Ipak nije poželjno ni da već na prvom intervju postavljate pitanja sa isključivo materijalniim motivima. Pripremite unapred pitanja o onome što vas o tom poslu zanima, pa ih prilagodite situaciji.

 

PS: Oni koji žele dodatnu pomoć, kako bi se što bolje predstavili na razgovoru za posao, mogu da je dobiju klikom na ovaj link

 


Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta