Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Koliku platu očekujete na ovom poslu


Jedno od najstrašnjih pitanja na razgovoru za posao, zar ne? Koliko puta ste pomislili “Samo da me to ne pitaju”, a kao po pravilu poslodavci ne propuštaju priliku da postave ovo pitanje i to često na prvom intervjuu za posao. Istina je da većina kompanija ima tačno utvrđene opsege plata zavisno od pozicije do pozicije.  Ovo pitanje se često postavlja kako bi utvrdili na koji način procenjujete sebe, ali i da utvrde da li su va[a očekivanja u skladu sa onim što mogu da ponude.  

Pa kako onda odgovoriti na ovakvo pitanje? Univerzalni odgovor svakako ne postoji, ali postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste se što bolje pripremili i mogli da argumentovano stanete iza cifre koju budete tražili.

Koji su vaši motivi

Razlozi zbog kojih želite baš određeni posao i životna situacija u kojoj se nalazite  mogu da budu veoma različiti. Napravite listu koja sadrži 5 glavnih motiva za rad u određenoj kompaniji i ocenite ih od 1 do 5, prema prioritetu koji imaju za vas. Naravno, u ovom slučaju je vrlo bitno na kom mestu se nalazi plata. Primera radi, poslednje istraživanje na sajtu Poslovi.infostud.com - Najpoželjniji poslodavac pokazuje da je ispitanicima kod poslodavca kakvog priželjkuju, plata među prvih 5 najvažnijih kriterijuma, ali tek iza dobre radne atmosfere i kvalitetnih međuljudskih odnosa,  dobrog tretmana zaposlenih od strane menadžmenta, prilika za stručno napredovanje i usavršavanje i sigurnosti zadržavanja posla.

Ako je ovo prvi posao na koji konkurišete, verovatno će vam biti bitno sticanje iskustva, posećivanja obuka i konferencija , i sva je prilika da ćete u tom slučaju kretati sa početnih pozicija i najniže plate. Ako vam je finansijski motiv na prvom mestu, onda verovatno imate već početnu cifru ispod koje ne biste prelazli na novi posao. Oni koji žele da napreduju u karijeri, kojima je važan kvalitet menadžmenta, obuke i slično, po pravilu će biti mnogo spremniji i fleksibilniji da naprave ustupak oko visine plate ako su svi ostali očekivani kriterijumi ispoštovani. U takvim kompanijama se i očekuje rast plate koji će pratiti rast odgovornosti i zaduženja.

Nedavno je kolega koji radi za našu platformu Poslonaut na razgovoru za posao objasnio:“ U početku sam spreman da radim za nešto manju platu, jer ćete morati da ulažete u mene i mentor će morati da „gubi“ vreme na mene, ali kada počnem da vam se isplaćujem posle određenog vremena, onda očekujem da će plata porasti“.

Istražite industriju, poslodavca

Pre nego što odete na razgovor za posao, bitno je da se što više raspitate o samom poslodavcu, industriji u kojoj konkurišete. Onima koji dugo rade u nekim oblastima, posao je znatno olakšan jer znaju kako se kreću plate za različite pozicije. U ovom zadatku mogu da vam pomognu podaci iz APR, lična poznantstva, različiti forumi na kojima zaposleni iznose svoje utiske o poslodavcima, iskustva zaposlenih i slično.

U već pomenutom istraživanju Najpoželjniji poslodavac, ispitanici su navodeli za koju platu bi voleli da rade kod poslodavca koga smatraju poželjnim. Ovaj željeni prosek je daleko iznad stvarnog republičkog proseka, i iznosi oko 80 000 RSD. Međutim, i ove želje i očekivanja se značajno razlikuju zavisno od regiona, tipa vlasništva kompanije, industrije, stručne spreme, godina iskustva u određenoj oblasti i niza drugih faktora.

Ako pogledate tip vlasništva kompanije, najmanja očekivanja su od kompanija koja su u državnom vlasništvu, a najveća od  privatnih stranih kompanija.

Takođe, situacija se razlikuje od regiona do regiona.

Gledano po industrijama, ispitanici iz IT, finansija i osiguranja, telekomunikacija, zaposleni na menadžerskim i konsultantskim poslovima očekuju najviše zarade. Niža očekivanja imaju zaposleni na zanatskim poslovima, u trgovini, proizvodnji odeće i obuće, turizmu i ugostiteljstvu, proizvodnji nameštaja.

 

Opseg plate umesto konkretnih cifri

 

Godine iskustva, stepen stručne spreme, kvalifikacije, poznavanje posla u velikoj meri treba uzeti u obzir prilikom definisanja željene plate. Ovde je najveća umetnost napraviti ravnotežu između cifre koja bi vas zaista zadovoljila i one ispod koje biste se osećali izigrano i neispunjeno. Zato je mnogo bolje od konkretne cifre definisati opseg plate koji je za vas prihvatljiv.

U slučaju da na razgovoru na posao ostavite dobar utisak, vrlo je verovatno da će poslodavac želeti da sa vama pregovara čak i ako iznesete veću cifru od one koju je spreman da ponudi.

Naravno, pod pretpostavkom da ona višestruko ne prelazi predviđen budžet.

Ima različitih poslodavaca, ali sigurno je potrebno da realno procenite svoje potencijale, tako da iza svog stava možete da stojite argumentovano. U tom slučaju imate mogućnost da oko plate pregovarate i postignete dogovor koji će zadovoljiti obe strane.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (15)


  • Dejan Ris

    pre 5 godina i 8 meseci

    Još jedan u nizu sjajnih tekstova iz "Infostudove kuhinje". Pun pogodak. No, na veliku žalost, u Srbiji još vlada veoma nefleksibilan način HR-a i dugoročnog planiranja razvoja i rasta kompanija. Takvim pristupom, kompanije često ne prepoznaju potencijale pojedinih kandidata. Plata jeste važna, ali nikako najvažnija. Sistem nagrađivanja i stimulacije za uspešno završene projekte je temelj rasta svake kompanije. Realnost je da se u većini kompanija primenjuje samo sistem kažnjavanja.... totalno pogrešno, ako mene pitate. Prosto je neverovatna razlika u pristupu HR-a, tj. poslovnoj filozofiji rada u IT firmama. Naspram IT poslova u kompanijama čiji je "core" poslovanja nešto sasvim drugo. Zbog toga se i "raspredaju bajke" o programerima... a u stvari, to je čisto i sasvim normalno ulaganje u produktivnost zaposlenih. Motivacija je čudo. Iz ličnog iskustva svakako mogu puno toga ispričati, ali moje odluke o promeni mesta zaposlenja nikada nisu direktno inicirane samo nekom cifrom... čak šta više, pravičan i pošten sistem kažnjavanja-nagrađivanja mi je mnogo bitniji.
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Mislim da niste bili na razgovoru za posao trgovca jedva oko 20000 rsd i jos se ljute ako kazete vise!!!!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da odete stvarno na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da odete stvarno na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da odete stvarno na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da stvarno odete na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da stvarno odete na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da stvarno odete na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da stvarno odete na razgovor za posao!!!
  • Aleksandra Antonijevic

    pre 5 godina i 9 meseci

    Trebalo bi da stvarno odete na razgovor za posao!!!