Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Među nezaposlenima 22 odsto mladih


(Preuzeto sa sajta Mondo - 03. 11. 2017.)

Mladi čine 22,5 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, što je za 14,5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, rekao je ministar za rad na konferenciji "Nacionalni dijalog za zapošljavanje mladih: novi pristupi-novi izazovi."

Kako je naveo Zoran Đorđević najveći broj nezaposlenih u Srbiji, 57,9 odsto, ima srednje stručno obrazovanje koje ne odgovara potrebama tržišta rada, a više od 20 odsto mladih nezaposlenih pripada kategoriji nestručnih, nekvalifikovanih radnika sa osnovnom školom ili bez ikakve škole.

Ministar je rekao da su prema Nacionalnoj strategiji zapošljavanja za period 2011- 2020. mladi kategorija teže zapošljivih lica, ali da je stopa zaposlenosti za mlade između 15 i 24 godine porasla u odnosu na 2016. godinu.

"Najranjivija grupa mladih su oni koji nisu zaposleni i ne nalaze se ni u jednom programu obuke ili obrazovanja, u ukupnom broju mladih oni imaju udeo od 15,3 odsto, što je manje nego pre, ali je više od proseka EU gde je njihov udeo 11,5 odsto", rekao je Đorđević.

On je dodao da je zapošljavanje mladih fokus vlade Srbije, kao i da je Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja za te svrhe iz budžeta ove godine opredeljeno 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za uključivanje osoba sa invaliditetom u mere aktivne politike zapošljavanja.

Dodaje, da će vlada Srbije i dalje biti usmerena na osnaživanje mladih, kreiranje programa stručne prakse, podsticanje samopreduzetništva, prekvalifikacija i drugih aktivnosti koje će doprineti boljem pozicioniranju mladih na tržištu rada.

"Vlada će ove godine imati pilot projekat za 100 mladih koji će se prekvalifikovati u IT, a planirano je da još njih 900 bude prekvalifikovano za ovu industriju. Procene su da će do 2020. biti 50.000 mladih koji će raditi u IT oblasti, ima prostora za mlade i treba raditi na strategijama koje će povezivati obrazovanje mladih sa profesijama budućnosti", rekao je Đorđević.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da su inovacije velika šansa za zapošljavanje mladih koji treba da razvijaju preduzetnički duh još od osnovne škole.

"Oni treba da vide značaj i mogućnost poslovne primene ideja, da se fokusiraju na razvijanje ideja koje pomažu ljudima, a istovremeno imaju ekonomsku dimenziju. Želimo da što više mladih učestvuje u programima radnog staža u preduzećima, jer je veoma teško za mlade studente da započnu kontakt sa industrijom", rekao je Popović.

On je istakao da naročito treba promovisati žensko inovaciono preduzetništvo, koje je Institut evropske unije za inovacije i tehnologije postavio kao jedan od prioriteta.

"Mi smo sa njima dogovorili apsolutnu saradnju i već ćemo sledeće nedelje imati prve projekte u toj oblasti. Zzelimo da podržimo ženske preduzetnice kroz konkretne akcije i fokusom na to polje", rekao je Popović.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti