Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kakva su iskustva zaposlenih u Neltu

Promo tekst

Vladimir (44) i Miroslav (26) rade kao magacioneri u Neltu. Promenili su više poslova pre nego što su pristupili vodećoj srpskoj kompaniji u pružanju usluga logistike, distribuciji robe široke potrošnje, farmaceutskih proizvoda i trade marketinga. Radili su uglavnom preko omladinske zadruge i nisu odustajali od vizije da budu deo jedne “velike porodice”. Tražili su poslove u odnosu na svoje sklonosti, te im se želja i ostvarila

Miroslav je tražio dva meseca intenzivno posao preko oglasa, te je video konkurs na portalu Poslovi.infostud.com na koji se odmah prijavio. Vrlo brzo je pozvan u HR Nelta na razgovor, te je zatim imao razgovore i sa kolegama iz uskladištenja i šefovima skladišta. Oni su ga u potpunosti upoznali sa procesom rada.

“Nije prošlo mnogo dobio sam poslovnu ponudu, kojom sam bio zadovoljan i koju sam odmah prihvatio. Tako sam se 2017. godine našao u kompaniji Nelt”, ističe Miroslav.

Njegov stariji kolega Vladimir je takođe radio poslove preko omladinske zadruge, a onda mu je posao magacionera u Neltu preporučio drug iz detinjstva koji mu je do detalja opisao šta bi bili njegovi zadaci. Upoznao ga je sa mogućnošću da u toj firmi ostane i opstane, i to na duže staze. 

“Ono što mi je prijatelj rekao mi se odmah svidelo, ali ostalo je to da on mene preporuči Neltu. Pozvali su me za tačno određenu poziciju, a onda su usledila testiranja i provere za naredne poslovne pozicije. Sve su to bili izazovi iz kojih sam mnogo naučio, priča Vladimir, koji u srpskoj kompaniji radi punih 16 godina.

U Neltu su napredovali

On je za više od deceniju i po napredovao na više poslovnih pozicija. Počeo je kao paker, zatim je bio piker, onda viljuškarista. Došao je i do pozicije kontrolora, da bi postao ono što je danas - operater sistema u skladištu. Vladimir je dokaz da postoje firme u Srbiji koje neguju vredne radnike bez obzira na njihovu starost.

Kao i Vladimir i Miroslav je napredovao. On je za svega četiri godine rada u kompaniji promenio više poslovnih pozicija, a svaka je bila izazovnija od prethodne.

“Počeo sam kao skladišni radnik, a onda sam napredovao na poziciju kontrolora. Sa pozicije kontrolora sam prešao na poziciju operatera sistema uskladištenja. Od maja meseca ove godine sam na poziciji šefa smene. Naravno da postoje pozicije na koje mogu još da napredujem i tome se nadam, jer volim ovo što radim i verujem u to što radim”, jasan je Miroslav.

Vladimir dodaje da je spreman da uloži trud, jer bez truda se nigde ne može napredovati. Naglašava da je važno pre svega dobro odraditi smenu, na čemu bi trebalo da bude fokus svakog radnika.

“Moja smena podrazumeva sistemsku pripremu dokumentacije za prijem i otpremu robe. Povezujem sve tehničke stvari, te je vrlo važno biti fokusiran. Ipak, to me ne opterećuje, već preuzimam odgovornost i obavljam svoje zadatke, čime pokazujem svoje sposobnosti”, ističe Vladimir. 

Za Miroslava je dnevni posao nešto drugačiji jer je on na poziciji šefa smene. 

“Moji zadaci podrazumevaju raspoređivanje ljudi, davanje raznih instrukcija u skladu sa njihovim zadacima, nadgledanje procesa uskladištenja. Moja pozicija jeste spona između ulaska i izlaska robe i organizovanja svih ljudi koji postoje u okviru tog sistema. U toku smene se podrazumeva da preuzmem odgovornost za ulaz i izlaz robe, za vrednost robe, a istovremeno najvažnija je bezbednost na radu mojih kolega”, opisuje Miroslav. 

Kako dodaje, biti šef smene u magacinu je veoma važna karika u velikom lancu procesa uskladištenja.

I Vladimirova poslovna pozicija je važna. Kao operater sistema u skladištu odgovoran je veoma, jer ako dokumentacija nije sistematizovana ne može da dođe ni do prijema robe ni do otpremanja robe. Ipak, kako sam priznaje, postoje i važnije pozicije u kompaniji Nelt. 

Na poslu su najbitniji ljudi 

Obojica naglašavaju da je ono što je vrlo bitno je odnos među ljudima u firmi. Miroslav i Vladimir imaju kvalitetne odnose sa svojim nadređenima. Ocenjuju da su ti odnosi korporativni, ali da u njima ima i dovoljno porodičnosti koja im omogućava da osete sigurnost i zadovoljstvo na poslu

“Lepo funkcionišemo, sarađujemo, pomažemo jedni drugima u svakom trenutku i delimo svoja znanja, odnosno prenosimo znanja jedni na druge. Smatram da je taj odnos zasnovan i na porodičnom, a istovremeno i na korporativnom odnosu što je najbolja formula”, obrazlaže Miroslav. 

Upravo on i ističe da je odnos sa ljudima ono što je najlepše što mu se dogodilo na poslu.

“Najlepše je to što me moje kolege poštuju i cene, pa vole da rade sa mnom u smeni. Mnogi se obraduju kada u rasporedu vide da smo u isto vreme na poslu. To me onako baš ispunjava i čini me zadovoljnim, jer onda znam da radim prave stvari”, govori kroz osmeh zadovoljstva Miroslav. 

Vladimiru je takođe najznačajnije u poslu to koliko je kvalitetnih kontakata stekao upoznajući veliki broj ljudi.

Ipak, kao i u svakodnevnom životu i na poslu nije sve lepo i lako. Miroslav i Vladimir su se prisetili kada im je bilo najteže i šta je ono što ih je uznemirilo.

“Teško mi je palo što sam dugo radio drugu i treću smenu. Trudio sam se da napredujem kako bi se moja poslovna pozicija promenila”, kaže Vladimir. 

Miroslav je imao jednu situaciju u kojoj se nije osećao prijatno, ali je svestan da je i kroz to morao da prođe.

“Najteže mi je pala situacija kada sam imao zadatak da kolegi kojim moji šefovi nisu bili zadovoljni, odnosno njegovim načinom rada, saopštim tu informaciju. Morao sam da mu prenesem da nije zadovoljio kriterijume i to nije bilo prijatno”, priseća se Miroslav, ali i kaže da se to samo jednom desilo za sve ove godine na poslu. 

Porodice primećuju da su zadovoljni 

Dodaje da čak i ako postoji neki stres, on to ne prenosi na porodicu, te ga ona vidi kao zadovoljnog, što on zapravo i jeste. 

“Kada je udarno na poslu umem da dođem umoran, ali porodica čak i tada vidi da sam zadovoljan. Porodica sve primeti, tako da oni znaju kada se dobro osećam”, kaže Miroslav. 

Vladimir se nadovezuje rečima da se i on sa posla uvek vraća zadovoljan.

“Kada sam ja zadovoljan, onda je i moja porodica zadovoljna što me takvog vide. Obostrano je zadovoljstvo”, ističe Vladimir i dodaje da je upravo njegova porodica ponosna zbog njegove poslovne pozicije u Neltu jer vide da se trud i rad isplate. 

I Miroslavljevi roditelji su već ponosni na njega, ali to ga ne sprečava da želi dalje da napreduje. On to sebi postavlja kao jedan od ciljeva. 

“Pored toga cilj mi je i da usavršavam svoje znanje, svoje sposobnosti, odnosno da radim i na tom kvalitetu. To je jedan veliki cilj”, zaključuje Miroslav.

Za Vladimira se ciljevi odnose na koračanje malim, ali sigurnim koracima..

“Moj cilj je da uradim sve što mogu, sve što je do mene da odradim dnevne zadatke maksimalno. Nisam okupiran napredovanjem, ali bi svakako voleo to da postignem, bez obzira  što sam i na ovoj poziciji zadovoljan”, zaključuje Vladimir.

Poslodavac Nelt Co ima trenutno otvorenu radnu poziciju za skladišnog radnika. Prijavite se! 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti