Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Mobing na poslu: Malo je žena koje ga nisu doživele


(Preuzeto sa sajta Telegraf - 24. 10. 2013.)

Mobing na poslu: Malo je žena koje ga nisu doživeleNajčešće mesto gde se ljudi susreću s nepriličnim ponašanjem i seksualnim uznemiravanjem je kancelarija. Uglavnom se se radi o komentarima kolega na račun grudi, zadnjice i garderobe.

Oko 60 odsto žena doživelo je neki oblik seksualnog uznemiravanja na radnom mestu, a za 21 odsto njih takav je oblik mobinga stalna pojava, pokazalo je istraživanje američke pravne firme "Slater&Gordon", sprovedeno na više od 1600 ljudi.

Ruku na srce, ni pripadnici jačeg pola nisu zaštićeni na poslu. Seksualni mobing je barem jednom doživelo je oko 40 odsto muškaraca, iako je kod njih znatno češće reč o neprimerenim komentarima nego o fizičkom kontaktu.

Generalno gledano, kod seksualnog uznemiravanja najčešće je reč o neprimerenim dodirima i izjavama, a ređe uceni kojom se seksualnim uslugama zadržava radno mesto. Zlostavljači su najčešće na vodećim pozicijama, a uglavnom oženjeni muškarci u pedesetim godinama života, izvestili su istraživači.

- Iznenađujuće je da je seksualno zlostavljanje rašireno do te mere da je ono postalo opšteprihvaćeno na radnom mestu – rekla je Kler Doson, pravna savetnica iz kompanije koja je sprovela studiju.

Više od trećine ispitanih žena doživelo je neprijatne komentare na račun svojih grudi, seksualnog života, zadnjice ili odeće koju nosi, dok se svaka šesta žena branila od kolege koji je pokušao da je poljubi.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti