Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Naftna industrija Srbije, Air Serbia i Coca-Cola HBC su najatraktivniji domaći poslodavci!


Tokom jula meseca je sprovedeno istraživanje atraktivnosti poslodavaca na tržištu radne snage u Republici Srbiji.  Svrha istraživanja je bila da se odaberu najatraktivniji (VRH) poslodavci po mišljenu ispitanika, utvrdi šta je to što čini jednog poslodavca atraktivnim i šta je to što kandidati očekuju od poslodavaca u procesu selekcije i prilikom definisanja uslova zaposlenja.

VRH POSLODAVCI – Ko su idealni poslodavci za VRHunsku karijeru?

Prema mišljenu 10.418 ispitanika, prva tri mesta na listi najatraktivnijih poslodavaca su zauzeli:

1.    NIS – Naftna industrija Srbije

2.    Air Serbia

3.    Coca-Cola HBC

Na listu 20 VRH poslodavaca su se plasirale i sledeće kompanije (po abecednom redu):

Atlantic Grupa, Banca Intesa, British American Tobacco, dm drogerie markt, Elektroprivreda Srbije, Hemofarm, IKEA, Lidl, Loreal, MTS/Telekom Srbija, Nestle, PepsiCo (Marbo Product), Philip Morris International, Robert Bosch, Siemens, Telenor, VIP mobile.

 

Šta poslodavci treba da urade kako bi postali idealni za VRHunsku karijeru?

Ispitanike smo pitali šta čini jednog poslodavca atraktivnim. Rezultati istraživanja pokazuju da su atraktivni oni poslodavci za koje kandidati smatraju da su…

…finansijski stabilna kompanija. Finansijska stabilnost kompanije je i dalje značaj aspekt koji utiče na atraktivnost poslodavca, te će kandidati uvek davati prednost kompanijama koji imaju dugoročnu perspektivu, kontinuiran razvoj  i dobre poslovne rezultate. Sigurnost posla je podjednako bitan faktor kada govorimo o atraktivnosti poslodavca. Ispitanici smatraju da će kompanija obezbediti stabilan posao ukoliko iz godine u godine ostvaruje zadovoljavajući nivo profitabilnosti.

…prijateljsko i prijatno radno okruženje. Poslodavci koji žele da budu atraktivni, posebnu pažnju treba da obrate na atmosferu koju promovišu u radnom okruženju. Rezultati istraživanja pokazuju  da je 67% ispitanika odabralo prijateljsko i prijatno radno okruženje kao bitan faktor prilikom odabira poslodavca.  

…lideri koji poštuju svoje saradnike. Sa sve većom konkurencijom na tržištu radne snage i povećanjem broja karijerinih opcija koji kandidati imaju, sve više dolazi do jačanja uloge lidera u  privlačenju i zadržavanju zaposlenih. Većina istraživanja, koja se bave razlozima za napuštanje kompanije, pokazuju da je jedan od glavnih razloga za napuštanja upravo odnos koji lideri imaju prema svojim članovima. Poštovanje saradnika od strane lidera je ponašanje koje ispitanici najviše cene.

…dobar balans privatnog i poslovnog života. Poslednjih godina sve više dobija na važnosti značaj ravnoteže između posla i privatnog života. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da 56% ispitanika smatra da su atraktivni oni poslodavci koji imaju takvu organizaciju rada koja omogućava zaposlenima da ostvare balans između poslovnih obaveza i privatnog života.

…mogućnost sticanja dodatnih znanja u okviru profesije. Sa razvojem tržišta radne snage, dolazi i do povećanja značaja nivoa obučenosti svakog pojedinca. Prema mišljenju 48% ispitanika, poslodavci će biti atraktivni ukoliko nude mogućnost profesionalnog usavršavanja koje će doprineti daljem razvoju karijere, kao i da svaki pojedinac stekne znanja koja će mu omogućiti da održi zapošljivost tokom celog radnog veka.

…jasan i fer sistem nagrađivanja. Ispitanici (njih 66% od ukupnog broja ispitanika) su poslali jasnu poruku poslodavcima koji žele da budu atraktivni: „Posvetite pažnju definisanju jasnog i transparentnog sistema nagrađivanja koji će nam omogućiti da budemo fer nagrađeni u skladu sa ostvarenim rezultatima“. 

 

Koja očekivanja kandidati imaju na tržištu radne snage u Srbiji?

Visoka dinamičnost tržišta radne snage

Kada govorimo o namerama ispitanika da promene posao, rezultati istraživanja pokazuju da 33% ispitanika planira da promeni posao u narednih mesec dana, dok 59% kumulativno od ukupnog broja ispitanika planira da promeni posao u narednih šest meseci.

Samo 18% ispitanika ne planira da promeni posao, što ukazuje na veoma nizak novo lojalnosti trenutnim poslodavcima i da je velika većina kandidata u konstantnoj potrazi za boljim zaposlenjem.

Ko ima najveći kredibilitet kad govori o poslodavcu? Samo ZAPOSLENI

Jedna od velikih promena na tržištu radne snage jeste i način na koji se gradi kredibilitet poslodavca. Tokom istraživanja smo postavili pitanje ispitanicima ko ima najveći kredibilitet kada govori u ime kompanije. Rezultati istraživanja pokazuju da ubedljivo najveći kredibilitet imaju zaposleni kod potencijalnog poslodavca (73% ispitanika ih smatraju kredibilnim). Na drugom mestu su članovi menadžment tima, a zatim i direktor koji rukovodi kompanijom.

Zaposleni predstavljaju najvažnije ambasadore brenda poslodavca i samim tim imaju značajan uticaj na formiranje atraktivnog brenda poslodavca. Zaposleni su ti koji će sa jedne strane promovisati dobre strane rada kod poslodavca, dok će, sa druge strane, i jasno komunicirati svom okruženju da su nezadovoljni uslovima i kulturom kod trenutnog poslodavca.

Zašto je povratna informacija sa konkursa važna

Kada govorimo šta poslodavci treba da urade kako bi ostavili dobar utisak na kandidate u procesu selekcije, javljanje povratne informacije je i dalje imperativ. Prema rezultatima istraživanja 80% ispitanika bi želelo da im predstavnici poslodavca jave ishod konkursa na koji su aplicirali, i da im predstavnici poslodavca objasne razloge zašto nisu prošli proces selekcije, kako bi se bolje pripremili za sledeću priliku.

TALENT X

U TALENT X istraživanju je učestvovalo 10.418 ispitanika što ga čini najvećim istraživanjem atraktivnosti poslodavaca u Srbiji. Svrha istraživanja je da identifikuje poslodavce koji su atraktivni, kao i da da odgovor šta je to što čini poslodavca atraktivnog. Na taj način će i poslodavci biti u prilici da prilagode svoje uslove i ponudu za kandidate. Sledeće istraživanje će biti posvećeno atraktivnosti poslodavaca na IT tržištu radne snage, i biće sprovedeno u prvoj polovini 2021. godine. 

OVDE pogledajte galeriju fotografija sa događaja dodele priznanja VRH poslodavac.

Podelite vest

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (10)


 • Anastasija

  pre 8 dana i 17 sati

  Atlantic Grupa je mozda dobra onima koji su u foteljama. Ljudi koji rade u proizvodnji kao bos po trnju prolaze. Surova realnost.
 • Pera

  pre 19 dana i 20 sati

  Ne znam kako je u ovim firmama al znam kako je u tigar tyres - rasulo. https://imgur.com/a/7vtTYQ8
 • Nemanja

  pre 19 dana i 21 sat

  Kad se omogući pravo, iskreno i istinito ocenjivanje poslodavaca (kao poseban portal ili na drugi način) nešto kao Kununu u EU, doduše postoji kod nas ali kao mrtav i sumnjiv projekat, tad bi se sagledala prava slika odnosa poslodavaca prema radnicima. Ujedno bi bio i pokazatelj poslodavcima šta im ne valja po kompanijama i odgovor zbog čega gube radnike i niko im se ne javlja na konkurse.
 • Goran Bizic

  pre 19 dana i 22 sata

  Mislim da i ovo sa koka kolom kao poželjnog lidera mislim da je i nije baš tako,jer znam ljude koji su prešli u fabriku u kojoj radimo upravo iz koka kole.Mislim da je bolje da se ostavi mogućnost da se na vašem sajtu ostave mišljenja o firmama u kojima se radi ili radilo od strane zaposlenih na početnim pozicijama i pri tome mislim od radnika u proizvodnji do kurira,portira,vozača itd. Ne na one koji počinju na pozicijama odakle će biti rukovodioci.Naravno da nikome nije lako ali upoređivati menadžera prodaje i šefa magacina sa radnikom u magacinu ili proizvodnji,mislim da niti su uslovi radnog mesta isti ili nisu ni slični,a kamoli zadovoljstvo radnim mestom ili nadređenim.Ja ovo pišem iz radnog iskustva koje je više od 25.g.Znam da su se vremena promenila ali ni da poslodavci ne žele da se promene u smislu da im je važnija jeftina radna snaga od bilo čega drugog.Još uvek se radna snaga u Srbiji tretira kao robovi i ovakve ankete ne znam koliko imaju smisla jer ne odražavaju pravo stanje kompanija i mišljenja zaposlenih.Ja sam mislio da sprovođenjem ovih anketa poslodavci uvide svoje propuste pa će nešto i da promene ali ono ništa,sve po starom.
 • Veselin

  pre 20 dana i 34 minuta

  Nisu rezultati čudni, već je reprezentativnost uzorka sporna, pa je samim tim i celo istraživanje pod znakom pitanja...
 • Marjana Ðokić

  pre 20 dana i 1 sat

  Slažem se sa Marinom. Napravite listu najgorih poslodavaca. Što se tiče ovih gore pobrojanih najboljih, sumnjam u to. Nročito u pogledu lidera koji poštuju svoje saradnike.
 • Dragan Babic

  pre 20 dana i 5 sati

  Hm.... Veoma čudni rezultati...
 • Veselin

  pre 20 dana i 20 sati

  Isto mišljenje delim sa Vladimirom, ali kada je u pitanju Hemofarm. Korporacija sa toliko zaposlenih poprima oblik porodične vršačke firme... Ostaju zaposleni neradnici, a posebno što su i pretplaćeni samo ako su iz Vršca ili imaju bilo kakve veze sa Vršcem. Spolja gladac-unutra jadac!
 • Vladimir

  pre 20 dana i 22 sata

  Vidim da je MTS uspeo da dogura u top 20, ja nisam upoznao zaposlenog koji je bilo sta pozitivno rekao za njih, upravo suprotno (a poznajem 10-ak koji rade/ili su radili u MTSu)
 • Marina

  pre 21 dan i 7 minuta

  Lepo. Isto tako bi bilo interesantno da napravite kontra-istraživanje, odnosno istraživanje najlošijeg (DNO) poslodavca ;)