Advertisement

Najpopularniji posao u Beogradu

U čokolateriji na Dorćolu karijeru žele već uspešni advokati, policajci, sudije, mašinbravari, menadžeri, profesori, kriminalistički inspektori, ali i članovi Mense

 

„Jezik nije problem. Naučiću srpski. Samo me primite i svi ćemo živeti u čokoladnoj harmoniji”, stoji u pismu jednog mladića iz daleke Južnoafričke Republike koji se prijavio na konkurs za „najslađi” posao na svetu – degustatora čokolade.

 

On je samo jedan od hiljadu ljudi iz gotovo celog sveta koji je kontaktirao sa prestoničkom čokolaterijom „San Marina” u nameri da postane prva srpska Žilijet Binoš. Razgovori sa vlasnicima ove slatke kuće još traju, a ako ih pridobije, moraće samo za početak da zapamti čak 80 različitih ukusa pralina ručno napravljenih od najfinije belgijske čokolade.

 

"Ma lako ćemo mi da naučimo poslu novog kolegu, ali kako da ga izaberemo kad gotovo svi odgovaraju uslovima koje smo postavili? Kako će doći momak iz Italije koji se prijavio ili jedna devojka iz Austrije?", pita se kroz osmeh Merima Krstić, menadžer prodaje „San Marine” i otkriva da je za mesec dana, koliko je konkurs trajao, zbog broja prijava koji je ponekad dostizao čak dvadeset u trenutku, sajt ove čokolaterije dva puta „pucao”.

 

Uslovi koje su kandidati morali da ispune su, osim prvenstveno neizmerne ljubavi prema čokoladi, da imaju četvrti stepen stručne spreme, da su komunikativni, kreativni, vedri, poznavaoci engleskog jezika, ali i zdravi jer ni pod razno ne smeju da budu alergični na cimet, pistaće ili tri vrste bibera koji se kriju unutar malih slatkih remek-dela.

"Tražimo osobu koja će nam pomoći da kupcima predstavimo asortiman, pomognemo im da izaberu praline koje im 'leže' ali i kreiramo nove ukuse. Pokušala sam na razgovoru da zaplašim kandidate 'mukom' koja ih čeka, odnosno da će morati u svakom trenutku da razlikuju gotovo 100 različitih ukusa. Nije mi uspelo! Verujte, spremni su da probaju i najneverovatnije kombinacije koje pravimo ali i mnogo više od toga – da daju otkaz na trenutnom poslu kako bi postali deo našeg slatkog tima", priča Merima za "Politiku".

 

Tako advokati, policajci, sudije, mašinbravari, menadžeri, profesori, kriminalistički inspektori ali i članovi Mense žele život da posvete čokoladi. Posao bez stresa sanjaju i oni koji su tek zakoračili u punoletstvo do onih koji su zagazili u osamdesetu.

 

"Najstariji kandidat ima 86 godina i u motivacionom pismu je osim podataka o zavidnom radnom iskustvu naveo kako misli da će se savršeno uklopiti u novu poslovnu okolinu. Prijavljeni su toliko truda uložili da smo ostali bez teksta ali se i fino nasmejali. Iako smo uz si-vi tražili jednu, devojka je poslala desetak fotografija na kojima je 'opkoljena' čokoladom. Bilo je tu i fotki celog društva kako jedu palačinke umazani kremom do ušiju", kaže Merima i dodaje da su svi morali i da odgovore na samo jedno pitanje: zašto mislite da ste idealna osoba za ovaj posao? Odgovori koji su stigli bili su u rasponu od jedne proste rečenice do eseja od nekoliko stranica.

 

"Još mi je u sećanju poruka jedne devojke koja je navela da je njena prednost za ovaj posao u tome što je pojela pola tone čokolade. Oduševilo me je i to što su mnogi spremni i da volontiraju bez ikakve plate samo da bi radili kod nas. To stvarno nismo očekivali", otkriva menadžer prodaje „San Marine”.

Do sada su zaposleni razgovarali sa stotinak kandidata pa se potraga za prvim srpskim degustatorom čokolade nastavlja. S obzirom na to da većina odgovara uslovima, u konačnom izboru moraće da presudi ono „nešto”.

 

"Srbija će dobiti svoju Žilijet Binoš", zaključuje Merima.

 

Svaku pralinu u čokolateriji ručno napravi desetak majstora. Svi sastojci su uvezeni, a iskustvo je sticano u evropskoj prestonici čokolade, u Briselu. Mušterije mogu da uživaju u pralinama od crne, mlečne i bele čokolade začinjene đumbirom, lavandom, burbonom, vanilom, viljamovkom, viskijem...

 

Kada se zagrize prava pralina treba da se čuje zvuk krckanja pod zubima. Zatim se zadrži u ustima nekoliko sekundi, samo dok dostigne temperaturu od 36 stepeni kada počinje da se topi. Tada se guta ali je neophodno napraviti mali udah ustima a potom izdah na nos kako bi sve arome mogle da se osete. Posle pet različitih ukusa, degustacija se prekida jer se zatvaraju receptori, saznaje "Politika" u čokolateriji „San Marina”.

 

Preuzeto sa www.mtsmondo.com, 19.08.2009.

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 2

Vaša ocena:


Pošaljite prijatelju
Napiši novi komentar
  • Komentari


  • Nada

    pre 5 godina i 7 meseci

    svakako najsladji, najljupkiji posao

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.