Advertisement

Nema posla ni preko omladinskih zadruga

Čačak  - Potražnja za sezonskim radnicima za obavljanje poslova preko omladinske zadruge prepolovljena je u odnosu na prošlu godinu. Mladi ljudi koji bi želeli da pronađu posao preko leta svakodnevno se vraćaju kućama nakon što ih službenici omladinske zadruge obaveste da posla jednostavno - nema.


Iako je ponuda radne snage za rad preko omladinske zadruge više nego zadovoljavajuća, uticaj ekonomske krize učinio je da je potražnja za sezonskim poslovima drastično smanjena u odnosu na prošlu godinu.


Sezonski angažman najlakše je pronaći na poslovima vezanim za poljoprivrednu proizvodnju, pa su trenutno aktuelni radovi na prebiranju i skladištenju malina i pečuraka. S druge strane, najveći udar pretrpela je građevinska delatnost u kojoj se proteklih godina najviše tražilo radne snage.


- U građevinarstvu gotovo i da nema posla. O tome najbolje svedoči podatak da preduzeća koja su prošle godine u ovo vreme potraživala tridesetak sezonaca, ove godine preko naše službe zapošljavaju svega pet ili šest. Čim firme u gradu ne rade dobro, nema mesta ni za nas, pa je potreba za sezonskim radnicima gotovo prepolovljena. Udar ekonomske krize se i te kako oseća, a situacija na tržištu nije bila teža još od devedesetih godina. Svakog dana sa šaltera vraćamo mlade ljude kućama, jer posla naprosto nema - kaže Predrag Bojović, direktor Omladinske zadruge "Čačak", koja posluje već 38 godina.


Deficitarni su i poslovi utovara i istovara koje mladi muškarci, pre svih studenti, najviše vole, jer su najbolje plaćeni, rade se po normi i često traju ne duže od nekoliko sati.


- Takve poslove mi studenti najviše volimo jer se dnevno može zaraditi i trideset evra. Ako ostavite utisak da ste vredni, kasnije će vas češće angažovati i na boljim poslovima. Međutim, iako se ne libim ove vrste posla jer mi je novac neophodan, do njega se dolazi veoma teško - navodi Dragan, student iz Mladenovca.


Oni koji imaju sreće da na ovaj način pronađu posao, dnevno mogu da zarade od 100 do 250 dinara, u zavisnosti od toga kakav rad obavljaju.


- Uopšte mi nije teško da radim, bilo kakav posao da je u pitanju. Znači mi i ako zaradim 800 dinara za dan, ali danas sam došla po ko zna koji put i posao nisam našla - žali se Milica, studentkinja iz Nove Varoši.


Prethodnih sezona izuzetno traženi poslovi na Crnogorskom primorju ove godine se mogu dobiti na kašičicu zbog pooštrenih uslova za dobijanje radne dozvole.


- U Crnoj Gori se posredstvom Omladinske zadruge mogu zaposliti isključivo kvalifikovani radnici, poput konobara, kuvara, mesara... Imamo dvadesetak radnika na moru, ali bi ih svakako bilo još više da nema novih poslovnih i političkih odnosa između dve države - ističe Predrag Bojović.


Preuzeto iz Blic-a, 30.06.2009.

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 3

Vaša ocena:


Pošaljite prijatelju
Napiši novi komentar

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.