Advertisement

Od januara posao za 500 gerontodomaćica

(Preuzeto sa sajta Politika - 28. 12. 2010.)

slicica

Okružena knjigama, slikama i fotografijama – nemim svedocima uzbudljivog novinarskog života Ivanka Bešević Boreli (86) provodi svoje penzionerske dane uz pomoć Verice Dangubić (41), gerontodomaćice koja svaki dan obilazi našu sugrađanku koja korača avenijom trećeg doba. Nezgodni prelom kuka označio je prekretnicu u aktivnom društvenom životu novinarke „Politike" u penziji i primorao Ivanku da se pre četiri godine obrati beogradskom Centru za socijalni rad, čiji je program „Pomoć u kući" razvijen da bi se našim najstarijim sugrađanima pružila pomoć u obavljanju svakodnevnih i životno važnih poslova. Tako je gerontodomaćica Verica Dangubić pre četiri godine postala životna desna ruka Ivanke Bešević Boreli. Svakog radnog dana dolazi kod Ivanke i pomaže joj u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova – spremi joj obrok, opere sudove, obriše prašinu, opegla veš, ode do pošte da joj uplati račune, a kada je lepo vreme prošeta sa Ivankom do Kalemegdana ili odu zajedno do pijace.

„Od svega mi najviše znači njeno društvo, s obzirom na to da je moj suprug preminuo pre 15 godina, a kćerka živi u Americi i u Beograd dolazi za praznike. Verica mi uvek dolazi nasmejana i dobre volje i sve svoje probleme ostavi pred vratima mog doma i kroz njih uđe vedra, što je danas veliko umeće", iskrena je Ivanka Bešević Boreli.

Ona je samo jedna od 2100 osoba koje žive u Beogradu i koriste usluge programa „Pomoć u kući" koju pruža Gerontološki centar Beograd, a oko 800 njih čeka na pomoć. Direktorka Gerontološkog centra Beograd Brankica Janković, pod čijom se nadležnošću nalazi služba „Pomoć u kući" podseća da je pravo na pomoć u kući imaju stari i bolesni, kojima srodnici ne mogu da pruže adekvatnu zaštitu u stanu.

„Plata gerontodomaćice koja u ovom trenutku iznosi 22.291 dinar jeste mala, ali su uslovi rada korektni – dnevni posao gerontodomaćice podrazumeva obilazak tri korisnika s kojima ona provodi po dva sata i pomaže im u održavanju lične higijene (umivanja, češljanja) i u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova, kao što je priprema lakih obroka, pranje sudova, usisavanje... niko od njih ne traži da ribaju podove ili peru zavese. Oni sa njima odlaze u šetnju ili u kupovinu, odvedu ih do lekara ili do apoteke, plate im račune u pošti ili podignu penziju, a ima i onih koji se veoma vežu za svoje korisnike pa se sa njima druže i van radnog vremena – odlaze zajedno u pozorište, u bioskop ili na izložbu... a mi se trudimo da takvo ponašanje nagradimo.

Gerontodomaćice ne rade praznicima i vikendom i imaju pravo na mesec dana godišnjeg odmora. Za ovaj posao neophodna je završena srednja škola, a one prolaze kroz program obuke gde uče samu organizaciju rada, ali uče i o odlikama starosti, o zdravstvenom statusu starih, o opadanju funkcionalnih sposobnosti, kako da reaguju u slučajevima neke vanredne situacije, kako da postupaju sa osobama koje pate od demencije", ističe Brankica Janković.

Zahvaljujući rebalansu republičkog budžeta zbog koga je Ministarstvo rada i socijalne politike dobilo oko 850 miliona dinara za socijalni paket mera za najsiromašnije sugrađane, naredne godine biće zaposleno između 500 i 600 novih gerontodomaćica širom Srbije. Kako za „Politiku" objašnjava specijalni savetnik Ministra rada i socijalne politike Ljubomir Pejaković, zapošljavanje gerontodomaćica je u nadležnosti opštine, a ona taj posao može poveriti centrima za socijalni rad, može angažovati nevladinu organizaciju ili Crveni krst.

„Novčana sredstva su već preneta opštinama, tako da one već u toku januara mogu da raspišu konkurs. Centar za socijalni rad obavlja procenu ko treba da dobije ovu pomoć u kući. Mi smo centrima sugerisali da to budu seoska staračka domaćinstva, porodice s teško invalidnom decom i samci bez srodnika", zaključuje Ljubomir Pejaković.

Osetljiv rad sa starima

Verica Dangubić kaže da je postala gerontodomaćica sticajem životnih okolnosti – kada je pre sedam godina ostala bez posla kao ekonomski tehničar, Gerontološki centar je objavio konkurs za prijem gerontodomaćica i Verica je prošla kroz obuku i dobila posao. Kaže da obavlja svakodnevne kućne poslove kao što su usisavanje, održavanje higijene stana, nabavka namirnica i lekova, kuvanje i peglanje, ali da je najveći izazov njenog posla – staračka demencija. „Neko slabije čuje, a neko slabije vidi ili je potpuno slep, pa morate da vodite računa da uvek sve ostavljate na svom mestu, kako stari ljudi ne bi imali problema da pronađu stvari po stanu", ističe ova gerontodomaćica.

Katarina Đorđević

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 39

Vaša ocena:


Napiši novi komentar
 • Komentari


 • Mirsada Babić

  pre 1 godinu i 5 meseci

  Ukoliko želite da vas stariji i bolestan član porodice bude u sigurnim i vestim rukama samo me pozovite. Radim profesionalno i stručno i humano u ķućnim uslovima na vreme koje vama odgovara. Ja sam na raspolaganju 24 časa. Daca 0641480769. Hvala
 • Mirsada Babić

  pre 1 godinu i 5 meseci

  Ovaj posao radim jako dugo i vrlo sam stručna za ovu vrstu posla. Ja se nadam da ce te me pozvati i uveriti se u to. Hvala
 • Nevenka Radosavljevic

  pre 2 godine i 1 mesec

  Da li ima ikakve sanse da se zaposlim kao gerontodomacica i pored zavrsenog kursa ja jos nemogu posao da nadjem
 • jovana

  pre 2 godine i 11 mesec

  Da li ima ikakve sanse da se zaposlim kao gerontodomacica bez debele veze i da li postoji ikakav konkurs za ovaj posao,,trenutno sam na birou a treba mi posao kao i mnogima i nasoj zemlji
 • Danijela Lakicevic Jankovic

  pre 3 godine i 7 meseci

  Radila bih kao gerontodomacica
 • Tanja

  pre 3 godine i 7 meseci

  Zainteresovana sam da ponudim odgovarajucoj osobi posao gerantodomacice u centru Beograda kod Bajlonove Pijace. Odgovarajuca osoba treba da bude adekvatno obrazovana za rad sa dementnom (pocetni stadijum) zenom, izuzetno tople prirode, optimisticna i brizna. Biografije sa prijavom poslati na gerantodomacica@yahoo.com.au
 • Jovana

  pre 3 godine i 9 meseci

  Da li primate i fizioterapeute? Ja sam zavrsila Visoku skolu za fizioterapeuta,stazirala na Vojnomedicinskoj akademiji i polozila drzavni ispit.Imam 23 godine.
 • Steva

  pre 3 godine i 10 meseci

  Posao ger.domacice su dobile osobe sa debelim vezama i srodnici... Postoji puno primera gde ger.domacice i njihovi nadredjeni otimaju stanove,kuce,vile itd. Setimo se slucaja jednog bivseg ministra koji je jednoj baki oteo vilu na Dedinju! Postoje indicije da je Brankica Jankovic sa pomagacima Dragisom Dabeticem,Tanjom Pleskonjic,Draganom Djilasom i jos dosta njih pribavila korist od vise miliona eura. U takvim institucijama kao sto su gerontoloski centri-pomoc u kuci su neophodne rigorozne sluzbe kontrole!!!
 • Tina

  pre 5 godina i 9 meseci

  promenila sam mail adresu, i dalje sam zainteresovana za posao negovateljice. ponavljam, zavrsila sam kurs pre mesec dana.
 • Tina Stanic

  pre 5 godina i 9 meseci

  Nedavno sam zavrsila kurs za negovateljice na Radnickom univerzitetu, i zelim da nadjem posao sto pre.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.