Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Održan vebinar sa pravnikom: Dve kalendarske sedmice, nisu 14 dana odmora



U prethodnom periodu Infostud je sproveo anketu putem svojih kanala za komunikaciju gde su kandidati imali priliku da postave pitanja koja ih zanimaju iz domena radnog prava. Shondo anketi sastavljena su pitanja za vebinar „
Pravnik odgovara“ koji smo održali zajedno sa advokatom Milanom Predojevićem 

Tokom vebinara posetioci su imali prilike da čuju neka od najčešćih pitanja kao što su: Koje su mogućnosti obračuna i isplate drugih primanja, osim ličnog dohotka? Koja su prava po zakonu na godišnji odmor – da li se vikend računa? Da li poslodavac može da prekine radni odnos stalnom radniku i da mu ne isplati otpremninu? Ovo su bila neka od ključnih pitanja na koje je advokat Milan Predojević dao odgovor, ali i tokom samog vebinara publika je imala priliku da postavi pitanja. 

Poslodavac je obavezan da vas isplati u slučaju da dobijete otkaz 

Advokat Milan Predojević je tokom vebinara objasnio da postoje četiri grupe primanja iz radnog odnosa, a to su: zarada, naknadna zarada, naknada troškova i tzv. ostala primanja. Kada su u pitanju ostala primanja poslodavac ima zakonsku obavezu da plati otpremninu u dva slučaja: pri odlasku u penziju i kada dođe do prestanka radnog odnosa, odnosno kada je poslodavac utvrdio da se radi o tehnološkom višku. 

- Kada je u pitanju odlazak u penziju, otpremnina se otplaćuje najmanje u visini dve prosečne zarade, pod tim se podrazumeva prosečna zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku. Kada govorimo o tehnološkom višku, onda je to najmanje trećina zarade za svaku godinu staža kod tog poslodavca kod kog prestaje radni odnos – kaže advokat Milan Predojević. 

Advokat je takođe istakao da postoji još situacija kada je poslodavac dužan da nadoknadi troškove zaposlenog. 

- Takođe imamo i naknadu troškova pogrebnih usluga u slučaju smrti člana uže porodice, a pod tim se smatraju bračni drug i deca zaposlenog, ali i tim članovima uže porodice u slučaju smrti zaposlenog. Najzad imamo i naknadu štete zbog povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, koje je poslodavac dužan da nadoknadi zaposlenom – objašnjava advokat Predojević. 

U ostala primanja, koja zakon smatra obaveznim, advokat kaže da imamo: otpremninu, naknadu pogrebnih troškova, naknada štete zbog povrede na radu i profesionalnih oboljenja. Ona su jedina ostala primanja koja obavezuju poslodavca da mora da ih plati. 

- Naravno poslodavci u skladu sa opštim pravilom, opštim aktom, ugovorom o radu mogu da utvrde veća prava i povoljnije uslove rada, ali ovo su ona koja oni moraju da plati – kaže advokat Milan Predojević. 

Kako da izračunate koliko ste na odmoru? 

- Zakon o radu kaže da pri utvrđivanju dužine godišnjeg odmora, radna nedelja se računa kao pet radnih dana. S obzirom da je prema zakon o radu minimalna dužina trajanja godišnjeg odmora 20 radnih dana, a imajući u vidu da se radna nedelja računa kao pet radnih dana, to faktički znači da vi imate četiri kalendarske sednice minimum godišnjeg odmora, tačnije 28 kalendarskih dana – ističe Milan Predojević. 

On kaže da prilikom računanja godišnjeg odmora nije moguća računica gde imamo dve kalendarske nedelje i gde poslodavci konstatuju da je to 14 radnih dana, to po zakonu o radu njemu nije dopušteno ako računa godišnji odmor. 

- U 14 kalendarskih dana, dakle na primer od 1. do 14. jula, ako ste na godišnjem odmoru, vi ste praktično iskoristili 10 dana godišnjeg odmora, a ne 14 dana. Zato što pri računanju godišnjeg odmora zakon kaže da se radna nedelja računa kao pet radnih dana, a zakon takođe kaže da je minimum 20 radnih dana. A ako imamo minimum 20 radnih dana, a svaka radna nedelja se računa kao pet radnih dana to faktički znači da ste vi na odmoru minimum 28 kalendarskih dana odnosno četiri sedmice – objašnjava advokat Milan Predojević. 

Ukoliko želite da čujete odgovore i na druga pitanja o kojima se diskutovalo na vebinaru, pogledajte video snimak u nastavku vesti.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti