Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Počeli kao mali, porodični biznis, a sada oblače svetske prvake


Ivana Španović, Davor Štefanek, najjači ljudi na svetu, veliki broj rukometnih i odbojkaških klubova iz regiona, kao i njihove sudije. Osim što su svi sportisti, zajedničko im je i to da se svi “oblače” kod istog čoveka – Saše Šaranovića. On je tvorac brenda UNIT, marke sportske opreme koja je sve zastupljenija poslednjih godina u zemlji i regionu, a ovo je priča o tome kako stvoriti svoj biznis i brend u oblasti privrede u kojoj već godinama, ako ne i decenijama, sav “kolač” dele multinacionalne korporacije, dok se vrednosti ugovora koje sklapaju mere milionima.

sportisti



Šaranović je bio aktivan rukometaš više od deceniju i po, a tokom karijere nosio je dresove subotičkog kluba Radnički-Fidelinka, novosadske Vojvodine i španskog Sijudad Reala. Potom je deset godina bio direktor subotičkog rukometnog kluba sa kojim je bio u vrhu domaćeg rukometa i učesnik evropskih kupova.

“Sportska karijera me je usmerila u budući posao i puno pomogla zbog poznanstva. Počeo sam sa uvozom lopti, lepka za rukomet, sportskih rekvizita i ostale sportske opreme. Kako su dresovi i trenerke iz Nemačke, Italije, Austrije i Danske bili dosta skupi i nepristupačni za naše tržište, došao sam na ideju da počnem sa proizvodnjom” – kaže on.

Počeo je sa uslužnom proizvodnjom kod pojedinih privatnika u Subotici jer nije ništa imao od mašina niti sam bio edukovan za taj posao, a početni brend i sadašnju firmu 2006. godine je nazvao po svojoj deci, Maši i Vladu - MAVLA.

Prvi prihod i zarade ulagao je u kupovinu polovnih mašina, dok je u razvoj brenda bila uključena gotovo cela porodica. Jeste da Saša, kao i većina drugih roditelja, voli svoju decu najviše na svetu, ali za ključni proboj i osvajanje tržišta bilo je potrebno nešto zvučnije. A natpis i logo na grudima mnogih sportista nastali su na osnovu ideja iz kuće.

“U početku je bilo izuzetno teško, nepoznavanje tehnologije proizvodnje i tržišta su bile ogroman problem. MAVLA brend sam promenio u UNIT zbog lakšeg izgovora i stranog tržišta. Moja supruga Žana, doktor hemije mi je pomogla oko izbora novog imena brenda: UNIT / jedinica mere, dok je moj otac, akademski slikar i vajar napravio logo UNIT “ – dodaje on.

Kada je formirao, ispostaviće se, pravi brend, koji treba predstavlja “jedinicu mere” za kvalitet po pristupačnoj ceni, na scenu stupa i faktor sreće, pa tako prvi klubovi, odnosno pojedinci u njegovoj opremi počinju da osvajaju medalje i trofeje.

“Ubedljivo najbolja reklama za UNIT je Ivana Španović. Posebno sam ponosan što je Ivana Španović osvojila toliko medelja u mojoj opremi, kao i odbojkaška ženska i muška reprezentacija Srbije, takođe sam ponosan što je olimpijski i svetski šampion Davor Štefanek rvao u mojoj opremi. Odbojkaški klub Vojvodina je u Lisabonu osvojila Kup Evrope u UNIT-u, tada sam bio prisutan i velika mi je sreća što kao bivši sportista mogu tada proslavljati njihov i moj uspeh” – kaže on.

 spanovic

Da bi došao do toga, morao je da uči na greškama. Na njegovu sreću, na tuđim greškama.

Najbitniji iskorak za moju firmu je bio 2015 godine. Imam poznanika koji je imao polovne mašine. Imao je isporuku za subotu, a pomenute mašine su se pokvarile u petak. Na žalost, imao je ogromne probleme zbog neisporučene robe. Toliko sam se zabrinuo da sam rezervisao odmah karte za Japan i kupio najnoviju japansku tehnologiju za proizvodnju sportske opreme koja je pod garancijama. Veliku pomoć sam imao od države Srbije, jer se stabilizovalo stanje posle ratova i nemaštine, tako da sam mogao podići vrlo povoljne kredite za kupovinu opreme” – kaže Šaranović.

Brzo je shvatio da UNIT mora na neki način da bude i UNIQUE, jedinstven. Njegov recept za uzimanje dela kolača velikim multinacionalnim korporacijama u ovom biznisu jeste prilagodljivost potrebama kupaca, da se ispuni njihova želja da imaju kvalitetnu opremu, drugačiju od ostalih, koja ostavlja utisak, i da to sve dobiju brzo i na vreme.

“Moja najveća prednost je što se veliki svetski brendovi proizvode u Kini i Aziji pa je rok isporuke i različitost štampe za njih veliki problem” – kaže Šaranović.

Ono što je zanimljivo, jeste da najveći deo izgleda budućih dresova dizajnira – sam.

“Otac mi je bio profesor likovnog, a majka muzičkog vaspitanja. U osnovnoj školi sam osvojio mnogo nagrada u slikanju, crtanju i vajanju. Najveća je bronzana svetska medalja kada se otvarao Spens u Novom Sadu 1981. godine. Ta crta od roditelja mi je ostala, pa pored mojih profesionalnih dizajnera, 85% dizajna lično biram i radim u photo shopu, corelu ili ilustratoru” – kaže Šaranović.

UNIT danas nose snagatori Strongmen lige šampiona širom sveta, većina odbojkaških i većina rukometnih klubova u zemlji, a sledeći sportovi za osvajanje jesu košarka i fudbal, gde već oblače Ženski fudbalski klub Spartak, koji igra UEFA Ligu šampiona za dame.

“Spisak je predugačak jer mesečno obučemo preko 200 klubova - najbolji klubovi i pojedinci u Srbiji u svim sportovima. Šampioni Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore, Makedonije su stalni kupci. UNIT prodajemo od Amerike, Rusije, Singapura, svih evropskih država, svih država bliskog istoka...” – kaže Šaranović.

Kao ključ uspeha navodi sledeće: konstantan, maksimalan rad, praćenje svetskih trendova, ulaganje u sve novije mašine, izbor obrazovanih, edukovanih radnika, redovna kontrola proizvodnje i poslovanja firme.

“Nedavno sam se proširio, tj. kupio novi objekat i nove mašine, a već sam naručio poslednju generaciju štampača, laserskih mašina za krojenje. U koliko želim da pariram svetskim brendovima to je jedini način” – zaključuje Šaranović.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti