Advertisement

Srbi spremni da zbog plate idu na kraj sveta

(Preuzeto sa sajta Večernje novosti - 07. 03. 2012.)

Srbi spremni da zbog plate idu na kraj svetaU Srbiji bi 19.000 nezaposlenih odmah prihvatilo posao pod uslovom da se preseli u drugi kraj zemlje, a 22.800 bi otišlo i preko granice ako bi im se ukazala prilika za dobrom zaradom. Kako procenjuju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, čak 230.000 nezaposlenih bi pristalo da putuje i po stotinu kilometara u jednom pravcu samo da bi sebi osigurali radno mesto.

- Nezaposleni su pre samo pet godina bili znatno inertniji, ali je sada situacija potpuno drugačija - ocenjuje Nevena Letić, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju.

- Danas većina od 760.000 nezaposlenih ima ozbiljnu nameru da nađe posao i voljni su da promene adresu ukoliko dobiju dobru ponudu i reše pitanje smeštaja.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se preko Biroa retko zapošljavaju direktori, visoki funkcioneri i menadžeri, ali da se ponude odnose na raznorazna "prosečna"zanimanja.

- Od početka ove godine 50 ih je našlo posao van mesta svog prebivališta - nastavlja Letićeva. - Nastavnik nemačkog jezika iz Kragujevca se zaposlio u školi u Kruševcu, šef laboratorije iz Beograda u Beloj Crkvi, defektolog iz Smedereva u Bačkoj Topoli, tehnolog proizvodnje iz Novog Sada u Apatinu...

S druge strane, u Ministarstvu rada i socijalne politike smatraju da nam i dalje nedostaje pokretljivosti.

- Srbi kao narod nisu spremni da dva-tri puta u životu promene firmu, a kamoli sredinu, što je u svetu već odavno prevaziđeno - zapaža Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar u oblasti rada. Kod nas i dalje ne postoji ozbiljno tržište rada ni konkurencija.

Prema njenim rečima, migracije su primetne samo u slučaju preseljenja iz malih u velike sredine.

- To je poprilično neshvatljivo za ovaj trenutak jer tolika izbirljivost ne sme da bude karakteristika zemlje sa ovolikom stopom nezaposlenih.

Autor: B. STJELjA

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

1
Broj glasova: 5

Vaša ocena:


Napiši novi komentar
  • Komentari


  • zsmalenicin

    pre 5 godina i 3 meseca

    Neznam za ostale (većinu), ali znam da bih ja otišao na KRAJ SVETA ako to postoji samo da nađem dobar posao t.j. da radim maksimalno, da me plaćaju redovno i da me ne šikaniraju. Imam neka iskustva u radu na daljim distancama (po nekoliko stotina kilometara od kuće. Nije nemoguće. Moće da potraje sve dok ima plate i nema šikaniranja

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.