Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Srđan Uzelac, subotički preduzetnik: Kad imaš firmu to je kao da odgajaš još jedno dete


- Imati sopstvenu firmu je kao da odgajate još jedno dete - smatra preduzetnik Srđan Uzelac, vlasnik firme “Leta SNB” iz Subotice i dodaje da ima takav osećaj zato što sopstveno preduzeće zahteva trud nalik onom koji roditelji ulažu tokom odrastanja deteta.

Kako Uzelac kaže za Infostud, u oba slučaja „moraš da se trudiš da raste i napreduje”.   

- Ponosan si kada ostvari uspeh, a presrećan kada dobiješ pohvale od drugih ljudi. Nikada nisam zažalio što sam napustio prethodni posao i započeo sopstveni. Naprotiv, žao mi je što to nisam uradio ranije - ovim rečima Srđan Uzelac, proizvođač proizvoda od voća i povrća opisuje svoju preduzetničku priču, nastalu pre osam godina.

Uzor roditelji

Srđan navodi da je oduvek želeo da ima svoju firmu, zbog činjenice da su i njegovi, ali i roditelji njegove supruge bili privatnici, pa je odrastajući u takvom okruženju bilo prirodno da se i sam jednog dana okuša u preduzetničkim vodama.

Ipak, nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Subotici zaposlio se u Prokredit banci i u njoj ostao narednih osam godina, radeći kao kreditni analitičar.

- Neko vreme, tokom rada u banci, paralelno sam učestvovao i u poslu mojih roditelja i to mi je pomoglo da lakše formiram plan kako bi trebalo da izgleda moja firma. Od početka nam je bila želja da se bavimo preradom voća i povrća, jer i sami uživamo u dobroj hrani - priča Srđan, čija je firma, osim po pekmezima od šljiva, kajsija i jagoda, poznata i po sušenom paradajzu.

- Na tu ideju supruga i ja smo došli kada smo u inostranstvu, u jednom restoranu, probali sušeni paradajz. Odmah smo znali da želimo i to da radimo. Kasnije smo naučili i da je sušeni paradajz jako zdrava namirnica, prepuna vitamina i minerala i da je veoma popularna na Zapadu. Istina je da smo kasnije saznali i da je proizvodnja sušenog paradajza izuzetno zahtevna – dodaje naš sagovornik.

I dok su sušeni paradajz otkrili na putovanju, firmu su nazvali po staroslovenskoj boginji leta, prirode, lepote i bagostanja.

- Leta je ujedno i pokroviteljka poljoprivrednika i žetve. Moja supruga Vesna, kao i kćerke Vida i Mara nose imena starosrpskih boginja, pa je bilo logično da i firmu nazovemo po jednoj boginji - uz smešak nam Srđan govori o tome kako je nastalo ime firme.

U prvoj godini uložili oko 50.000 evra

On navodi da je teško reći koliko je do sada investirano u posao, pogotovo što je uvek potrebno iznova ulagati.

- Naša sreća je što smo imali proizvodni objekat u porodičnom vlasništvu, pa nismo morali da ga kupujemo ili iznajmljujemo. Ipak, uložili smo sigurno oko 20.000 evra da bismo ga adaptirali i prilagodili proizvodnji i neophodnim standardima. Kasnije smo, iz sopstvenih sredstava, kredita i subvencija ulagali još i mislim da je otprilike u prvoj godini bilo potrebno oko 50.000 evra. Počeli smo sa sušenim paradajzom u kesici, sokom od paradajza, pekmezima i slatkim, a kasnije smo uvodili i druge proizvode - kaže ovaj preduzetnik.

Danas njihovo porodično preduzeće ima u ponudi devet artikala - od sušenog paradajza u različitim pakovanjima, preko soka od paradajza i pomenutih pekmeza, do slatkog od ljutih paprika, što je neobična kombinacija.

Zbog proizvodnje koja je sezonskog karaktera, u firmi su i danas zaposleni jedino supruga Vesna i Srđan, dok tokom leta, angažuju pet-šest sezonskih radnika. Kupce su, priča nam ovaj preduzetnik, od početka nalazili preko ličnih kontakata, kao i putem društvenih mreža.

- Učestvovali smo ranije na raznim vašarima i sajmovima i tako smo stekli mnogo kupaca. Imali smo priliku da besplatno promovišemo naše proizvode ali i da objasnimo nutritivne i zdravstvene prednosti soka od paradajza ili sušenog paradajza koji je bio gotovo nepoznat na našem tržištu. Danas, kupci uglavnom pronalaze nas - kaže Srđan dodajući da svoje proizvode prodaju na domaćem tržištu, ali da su pre nekoliko godina manje količine izvozili i u Crnu Goru i BiH.

Greške znaju da budu skupe

Bez obzira što i u kriznim vremenima njihova firma beleži rast prodaje, što ih ohrabruje da investiraju u novu opremu za sušenje voća, kao i da otpočnu proizvodnju novih prirodnih sokova, Srđan Uzelac smatra da vođenje privatnog biznisa nije lako, iako nikada nije zažalio.

Početnicima savetuje da budu oprezni, da je neizvesnost velika, rizici brojni, a greške umeju da budu veoma skupe.

Ipak, podseća i na jedan kuriozitet. Naime, suvlasnik Infostuda, odnosno Inspira grupe Branimir Gajić bio mu je asistent na jednom od predmeta Ekonomskog fakulteta u Subotici, a kasnije i pretpostavljeni u Prokredit banci. Obojica su kasnije zakoračili u preduzetništvo.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti