Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Šta to beše 13. plata?


Kraj godine je nekada bio sinonim za tako potrebnu 13. platu ili novogodišnji bonus, međutim ako je suditi prema poslednjoj anketi sajta poslovi.infostud.com, ona je danas samo deo lepe prošlosti. 

Svega 10% zaposlenih u Srbiji će se ove godine obradovati jednoj plati više, dok je čak 85% njih sigurno da bonusa ili 13. plate – neće biti.

Ko još dobija 13. platu?

Oni koji 13. platu još uvek dobijaju, uglavnom rade u IT sektoru, administraciji i računovodstvu, ekonomiji i bankarstvu, trgovini, marketingu i odnosima s javnošću, kao i u višem menadžmentu, pokazala je analiza sajta infoplate.rs.

U ovim oblastima rada, najvišu 13. platu imaju zaposleni na pozicijama višeg menadžementa i u proseku oni na kraju godine dobiju nešto preko 117.000 dinara. Slede ih zaposleni u IT-ju koji dobiju oko 50.000 dinara, ekonomisti i bankari sa oko 44.000, dok ostali u proseku za novogodišnji bonus dobiju između 15.000 i 25.000 dinara.

Najveći bonus dobijaju Beograđani

Kako je analiza sajta takođe pokazala, od zaposlenih koji očekuju 13. platu ili bonus najčešće je dobijaju Beograđani – 55% njih –  i ona u proseku iznosi oko 43.000 dinara.

Iako čak četiri puta manje njih nego u Beogradu, i radnici iz Južno-bačkog okruga se takođe mogu radovati bonusima koji se kreću oko 28.000 dinara, a isto toliko dobijaju i i oni zaposleni koji očekuju 13. platu – njih svega po 5% - u Niškom i Šumadijskom okrugu.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti