Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Velika Britanija: Nezaposleni moraju besplatno raditi


(Preuzeto sa sajta Posao.ba - 12. 11. 2010.)

slicica

Britanci koji su dugo nezaposleni mogli bi da budu primorani da besplatno obavljaju neki društveno-koristan fizički posao. U protivnom, preti im gubitak pomoći i povlastica za nezaposlene.

Britanska vlada predstaviće plan po kojem bi oni koji su duže nezaposleni mogli da budu primorani da besplatno obavljaju neki društveno-koristan fizički posao ili im preti gubitak pomoći i povlastica za nezaposlene. Ministar za rad i penzije izneće plan o četvorosedmičnim projektima za nezaposlene, poput farbanja zidova škola, okopavanja bašta i skupljanje smeća.

Britanski ministar smatra da bi na ovaj način dugogodišnji primaoci socijalne pomoći stekli iskustvo radnog života i izgradili radne navike. Ko god odbije da se pojavi na dodeljenom poslu - 30 sati sedmično - izgubio bi, najmanje tri meseca, socijalnu pomoć od 65 funti nedjeljno.

Cilj vladinog plana pod nazivom "Radna aktivnost" je da se razotkriju oni koji su se odlučili na život od socijalne pomoći, kao i oni koji rade na crno dok istovremeno primaju pomoć. Velika Britanija ima pet miliona ljudi koji žive od socijalne pomoći i pri vrhu je u Evropi po broju domaćinstava u kojima ne radi nijedan član porodice, i to u nekoliko generacija, dok 1,9 miliona dece odrasta u takvim porodicama. Reforma socijalnog sistema zaštite ovog segmenta stanovništva predstavlja jedan od najvećih političkih izazova u Britaniji.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Cica

    pre 13 godine i 4 meseca

    Ovo je odlična ideja koja bi mogla da se sprovede i kod nas.