Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da znate, pre nego što konkurišete, da li ćete sigurno dobiti odgovor od poslodavca


Svi poslodavci sa našeg sajta, koji redovno šalju povratne informacije kandidatima koji konkurišu na njihove oglase, ubuduće će biti posebno istaknuti, tako da ćete pre nego što se prijavite za određenu radnu poziciju, sa sigurnošću znati da li ćete dobiti i odgovor od poslodavca.

U donjem delu aktivnih oglasa tih kompanija, iznad dugmeta za konkurisanje, nalaziće se specijalno dizajnirana markica koja će jasno isticati da taj poslodavac garantuje povratnu informaciju u realnom roku. Tako ćete znati da li ste prošli u naredni krug selekcije ili možete da se okrenete drugim konkursima čije uslove ispunjavate.

Istraživanja koja iz godine u godinu radimo na našem sajtu, pokazuju da je upravo neodgovaranje na prijave najveći problem kandidatima koji konkurišu na oglase za posao. Iz tog razloga smo na ovaj način želeli da motivišemo poslodavce da se ponašaju odgovorno prema onima koji se prijavljuju na raspisane radne pozicije i da ih dodatno istaknemo u odnosu na one kojima to, nekada iz opravdanih, a nekada iz neopravdanih razloga, nije prioritet.

Ono što je bitno je da mi nemamo pravni osnov da nateramo bilo koga da šalje povratne informacije o ishodu konkursa, niti je to zakonski rešeno čak i u razvijenijim zemljama od Srbije, ali potrudićemo se da našim primerom i pozitivnim akcijama, poput ove, motivišemo kompanije da što više razmišljaju u ovom pravcu i predstave se kandidatima kao odgovorni poslodavci.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (9)


  • Nikola B

    pre 6 godina i 15 dana

    Konkurisao sam jesenas na šest pozicija kod različitih kompanija. Od jedne sam dobio poziv na intervju i pre nego što je konkurs bio gotov, a jedina strana (nemačka) kompanija u kojoj sam konkurisao (jedini konkurs van Infostuda) mi je dala obrazloženje zašto sam odbijen. Sve ostale nisu dale nikakav odgovor...
  • Letic Zorica

    pre 6 godina i 7 meseci

    SVAKA CAST NA OVOM GESTU
  • ALEKSANDAR GARIĆ

    pre 6 godina i 7 meseci

    Licni stav: na osnovu statistike koju prikazete, a vezano za prijavu na odredjeni konkurs, kandidat - prijavljeni na isti konkurs, moze samo da pomisli u prvom trenutku da je oglas kao stvoren za njega. Onda shvati da bar 99% onih koji su ponudili oglas za posao, nikako, ali nikako ne zasluzuju da dobiju ovaj pecat - znak - odrednicu - vodilju... Odlican potez, bar da budu eliminisani "ODGOVORNI", koji inace i nisu u obavezi da raspisuju konkurse...
  • Ljiljana Bozic

    pre 6 godina i 7 meseci

    Svaka cast, trebalo je i ranije da ovo uvedete.
  • MIROSLAV GRBIĆ

    pre 6 godina i 7 meseci

    ВЕСТ КАО ВЕСТ ЈЕ ОК.САМО ШТО ПОСЛОДАВЦУ НАМА, БАРЕМ МЕНИ ИЗ РЕПУБЛУКЕ СРПСКЕ НЕШАЉУ НИШТА ОСИМ ДА ЈЕ КОНКУРС ЗАВРШЕН.ИЗУЗЕТАК ЈЕ ВЕГРАП ДОО.ОНИ СУ МЕ ЈЕДИНИ ДО САДА КОНТАКТИРАЛИ.ПОЗ
  • Pedja R.

    pre 6 godina i 8 meseci

    Ovo nije realno. U mojoj firmi imamo recimo oglas za Senior programera, i u oglasu je navedeno da nece biti u razmatranju prjave koje ne ispunjavaju uslove oglasa - min 5 godina radnog iskustva, zavrsen drzavni IT fakultet i sl. I od 300 kandidata je 295 koji ne ispunjavaju usloveiz oglasa, a javili su se, iako pise da nec biti u razmatranju. I sta u tom slucaju?
  • Slavica Bursac

    pre 6 godina i 9 meseci

    Pohvale!Nikad mi niko nije poslao informaciju o rezultatima konkursa!Treba ih malo i podsetiti na kulturu komunikacije!
  • Biba T.

    pre 6 godina i 9 meseci

    Problem će nastati kada poslodavac koji uredno plati oglašavanje za otvoreno radno pomisli da nije baš fer da vam on plaća da biste mu vi, za njegove pare, davali lošu reklamu (ipak ste ga, na neki način, ocrnili time što njemu niste stavili tu zvezdicu). Mislim da nije realno da se ovo sprovede u delo, te je veliki akcenat na glagolu "potrudićemo se". Ono što bi, možda, urodilo plodom, ali sigurno zahteva mnogo više resursa, jeste da nakon isteka oglasa tražite povratnu informaciju od poslodavca kroz nekakvu anketu; kako su zadovoljni odzivom na oglas, da li su uspeli da nađu ogovarajući kadar, da li su obavestili kandidate koji nisu prošli u naredni krug itd.
  • Darko Drmesic

    pre 6 godina i 9 meseci

    ovo je trebalo odavno ali odavno da se uvede.svaka cast