Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da izgleda vaša fotka u CV-ju


Odluka da li ćete staviti fotografiju u svoj CV zavisi od samo od vaše odluke i želje da to uradite.

Ako se na taj korak odlučite, bitno je da sa pažnjom izaberete fotografiju i razmislite kakvu poruku svojom celokupnom prijavom šaljete.

“Nekada su fotografije za CV bile identične kao fotografije za lična dokumenta, gde se nije mnogo vodilo računa o estetici. Danas, je potrebno obratiti pažnju na sve detalje na samoj fotografiji. Možda fotografije deluju ležernije, ali kako je konkurencija za posao sve veća tako i same fotografije i sadržaj CV- ja mora biti sve bolji”, kaže Andrej Nihil, fotograf.

 


Šta čini dobru fotku

 Tri stvari koje čine savršenu fotografiju u CV-ju su pozadina fotografije, vaša poza i odevna kombinacija, opisuje Nihil.

“Kod izbora pozadine za fotografiju presudna je profesija kojom se bavite, jer u zavisnosti od toga izbor može ići u dva smera.

Za korporativne poslove ili poslove medicinske struke poželjno je da pozadina bude srednje siva, tj. 20% crne. Ostale profesije imaju malo veću slobodu u izboru boja, pa se najčešće koriste neutralne boje iz spektra plave, zelene i oker. Bitno je samo da pozadina ne odvlači pažnju od vas, koji ste u prvom planu.

Postoji cela studija o tome kakvu pozu treba zauzeti za fotografisanje. Držanje tela, ekspresija lica i položaj ruku su pokazatelj vaše samouverenosti i odlučnosti. Treba da ispravite leđa, okrenete se prema objektivu pod uglom od 20°, imate blagi osmeh i vedar izraz lica.

Što se tiče odevne kombinacije, isto je kao i sa odlaskom na prvi razgovor za posao.

Najsigurnija kombinacija su košulja i eventualno sako, jer odaju utisak ozbiljne i stabilne osobe. Ono što mogu posavetovati jeste da uložite u svoj CV tako što ćete angažovati profesionalnog fotografa koji će vam napraviti fotografije u studiju”, savetuje naš sagovornik.Ipak u slučaju da odlučite da sami napravite fotografije za CV , to možete da uradite i svojim telefonom. 

Selfi kao fotografija u CV-ju

Iako su fotografije u CV-ju danas mnogo ležernije, često tu “granicu ukusa” ne znamo da odredimo, pa se, osim selfija, u CV-ju mogu pronaći i fotografije sa slavlja, putovanja ili u neprimerenoj garderobi.

“Selfi fotografije su apsolutni trend u društvu i često mogu da se nađu u biografijama kandidata. Ukoliko je fotografija pristojna, a malo opuštenija, odnosno kandidat nije u košulji, odelu i kravati, meni je to potpuno u redu. Najčešće greške su neadekvatne selfi fotografije sa plaže, izlaska ili u neprimerenoj garderobi. Ali ni tada ne bi trebalo nijednog kandidata isključiti iz procesa selekcije samo zbog fotografije”, zaključuje Branko Vukovac, iz ljudskih resursa kompanije Infostud.

Često problem nije samo u tome da li će se u CV-ju naći selfi ili fotografija koja više odgovara korporativnom stilu.

“Najčešće greške koje primećujem su fotografije loše rezolucije, mutne, fotografije iz noćnog provoda pa naknadno obrađene, selfi fotografije i pogrešan izraz lica kao i položaj tela. Prejaka šminka, nesređena frizura i neadekvatna odeća su takođe ogledalo neprofesionalnosti”, navodi Nihil.

 Da li fotografija u CV-ju donosi posao

 Odluka ko će dobiti posao bazira se na tome u kojoj meri kandidat odgovara kulturi kompanije i zahtevima radne pozicije na osnovu njegovih znanja, veština, iskustva i sposobnosti, objašnjava Branko Vukovac.

Šta u tom slučaju dobijamo ili gubimo stavljanjem fotografije u CV?

“Kandidati koji odluče da stave fotografiju, važno je da računaju na to da je svrha njihove radne biografije da se predstave potencijalnom poslodavcu, tako da sve što se nalazi u biografiji treba da govori o njihovom radnom iskustvu, znanju i radnoj etici.  Tako da celokupan koncept biografije može povećati ili umanjiti šansu da neki kandidat prođe u naredni krug, ali nema eliminatorni karakter, ukoliko ispunjava uslove definisane oglasom”, kaže Vukovac.

Oba naša sagovornika imaju fotografije u CV-ju. Branko Vukovac je ispoštovao gore navedena pravila i u svojoj biografiji ima fotografiju bele pozadine, na kojoj nosi džemper. Andrej Nihil ne preporučuje umetnicima klasične fotografije za CV, pa tako i njegova predstavlja kreativca i prijatnu osobu sa kojom je lako sarađivati.

Fotografija u CV-ju može poslužiti kako bi poslodavac o vama stekao kompletan utisak. Sigurno će vas i lakše zapamtiti u prvom procesu selekcije kada na njegov oglas stigne desetine ili stotine biografija. Fotografija nije i ne bi trebalo da bude razlog zbog kojeg ćete dobiti posao.

Ako se odlučite da je stavite, razmislite kako se uklapa sa vašim celokupnim predstavljanjem poslodavcu i kako doprinosi vašem ličnom brendu.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (3)


  • Predrag Stefanovic

    pre 5 godina i 10 dana

    Veoma korisno
  • Pavle Milošević

    pre 5 godina i 11 mesec

    Поучно и корисно.
  • Snežana Ćirović

    pre 5 godina i 12 meseca

    A šta vi mislite o mojoj fotografiji?