NOVI RAZVOJNO - ISTRAŽIVAČKI CENTAR ZF SERBIA U NOVOM SADU – BUDUĆNOST ELEKTRO MOBILNOSTI JE SVE BLIŽA

ZF Serbia d.o.o.
ZF Serbia d.o.o.
10.12.2021

ZF Serbia u novom razvojno-istraživačkom centru zapošljava 150 inženjera koji će raditi na razvoju energetske elektronike za primenu u pogonskim sistemima.


Od 2018. godine, strategija kompanije ZF Group utemeljena je u sloganu „Next Generation Mobility“ (Sledeća generacija mobilnosti). Ova poruka predstavlja zalog za budućnost, a mogućnost rada na najkompleksnijim proizvodima automobilske industrije koji će tu budućnost učiniti boljom i čistijom za našu planetu i nas kao njene stanovnike – san je svakog inženjera.

Novi razvojno-istraživački centar kompanije u Novom Sadu jedinstven je u ovom delu Evrope i predstavlja, samim tim, jedinstvenu priliku za razvoj, učenje i doprinos novoj tehnološkoj revoluciji.


Budućnost, danas


Do najbliže prošlosti, mobilnost je ostala fundamentalna ljudska potreba koja je, nažalost, postala ogromno breme klime naše planete. Transformacija razumevanja mobilnosti kao potrebe od ovog momenta apsolutno je neophodna, a pandemija koronavirusa ju je samo dodatno ubrzala. Vozači širom sveta danas očekuju praktična rešenja koja su električna, pametna, povezana, održiva, bezbedna, autonomna i, naravno, pristupačna. Zato ZF Group nudi upravo rešenja prikladna ovom izazovu – neka odavno primenjena, a neka na samoj ivici masovne produkcije. Razvojno-istraživački centar ZF Serbia u Novom Sadu okupljaće sa ovim ciljem ekspertske timoveinženjera svesnih da će svaka njihova ideja biti saslušana od strane ljudi spremnih da zajedno još jednom ostave trag u istoriji, ovoga puta možda i najvažniji.

Otvaranje novog centra simbol je uspeha i razvoja kompanije ZF u Srbiji i dokaz iskustva lokalnih stručnjaka. „Novootvorene pozicije predstavljaju poslove budućnosti, podrazumevaju rad na inovacijama u jedinstvenom centru za istraživanja i razvoj kako na našem tržištu tako i u ovom delu Evrope. Bez obzira da li su to studenti, diplomci  ili mehatroničari, softver, sistem, elektro ili test inženjeri i inženjeri mašinstva sa iskustvom, očekuju ih odlični uslovi za rad i mogućnost da se bave poslovima za koje su se školovali i koje vole u kompaniji koja nudi atraktivno radno okruženje, investira u obuku zaposlenih i nudi potencijal za napredovanje i razvoj karijere i, što je još važnije, da sve to ostvare u Srbiji,“ kaže Petar Petrović, HR direktor kompanije ZF Serbia.


Rešenja na svim nivoima, uz čistu savest


Transformacija u elektro mobilnost budućnosti podrazumeva fleksibilnost. Ukoliko želimo bezbedniji, efikasniji i udobniji saobraćaj za sve, automatizacija vožnje je imperativ. Inteligentni, napredni sistemi asistencije prilikom vožnje uveliko pokazuju zadivljujuće rezultate na polju bezbednosti i udobnosti vozača. Autonomni sistemi „šatlova“ uskoro će unaprediti javni prevoz u gradovima i povezati ruralne i urbane zone. Sve ove tehnologije ZF Group već uspešno pruža i poseduje kapacitete za njihov dalji razvoj na svim nivoima.

ZF Group elektrifikuje praktično sve – od bicikala do teških kamiona. U ovom trenutku, ekspertiza na ovom polju je izuzetno tražena za sve tipove vozila, i tek će biti tražena u najskorijoj budućnosti. Kada je reč o elektro mobilnosti, fokus je na performansama i energetskoj efikasnosti, bilo da je u pitanju hardver ili softver. „Vreme je apsolutno najdragoceniji resurs i neophodno je pronaći svaku moguću prečicu od koncepta do produkcije, ostati otvoren za primenu na svim tehnologijama i istražiti praktična rešenja podjednako za hibridna i čista električna vozila. Zahvaljujući novootvorenom razvojno-istraživačkom centru, elektro mobilnost više neće biti daleka budućnost“ kaže Egon Morgen, rukovodilac sektora za istraživanje i razvoj kompanije ZF Serbia u Pančevu.


Održivi razvoj


Nema budućnosti za kompaniju koja nije svesna krucijalne važnosti održivog razvoja. Zato je upravo održivi razvoj jedan od najvažnijih činilaca strategije poslovanja kompanije ZF Group. Ipak, elektro mobilnost kao takva održiva je isključivo ako su svi „životni“ procesi pojedinačnog vozila održivi, od samog nastanka vozila do njegovog učešća u saobraćaju. Sve aktivnosti kompanije podređene su ovom cilju, uz zvanično obećanje da će pogoni kompanije biti nezavisni od emisije ugljen-dioksida do 2040. godine. ZF Group je trenutno na 80% ispunjenja zadatih ciljeva.

Sa preko 150.000 zaposlenih na više od 270 lokacija u 42 zemlje sveta, nastavljamo da unapređujemo mobilnost i usluge za putnička, komercijalna i industrijska vozila na svim nivoima sa fokusom na održive i sveobuhvatne nove koncepte mobilnosti. ZF Group već nudi takve tehnološke sisteme, a u pripremi su i naprednija rešenja. Zato talentovani inženjeri spremni za sve izazove budućnosti sada imaju priliku da rade na razvoju novih generacija svetski priznatih proizvoda iz sfere elektro-mobilnosti, smeštenih u najpoznatije svetske auto brendove. Budućnost je zaista sve bliža, a sledeća generacija mobilnosti sve izvesnija, pitanje je samo koliko brzo želimo da se dogodi.