Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Često postavljana pitanja

Sadržaj oglasa, kriterijumi poslodavca


 • Zašto u oglasima nema više detalja o poslodavcu ili o tome šta poslodavci nude kandidatima?
 • Da li će se u oglasu naći detalji o poslodavcu i uslovima rada, zavisi isključivo od poslodavca. Neke firme, pogotovo veće, ne žele da se navodi njihov naziv i kontakt podaci, između ostalog jer to često prati veliki broj poziva zainteresovanih kandidata. Za više informacija o poslodavcima, možete pogledati da li su predstavljeni u rubrici „Profili poslodavaca”.

 • Zašto neke firme kriju identitet? Da li firme koje na sajtu imaju naziv „Internacionalna kompanija“, „Mobilni operater“, „Strana firma“ uopšte postoje?
 • Neke firme ne otkrivaju u startu javnosti da primaju nove zaposlene iz više razloga, npr. kako konkurencija ne bi odmah saznala da šire svoju delatnost ili kako ne bi dobijali mnogo poziva telefonom i sl. Međutim, poslodavci koji žele da im se konkurs objavi pod ovim nazivom takođe Infostudu dostavljaju podatke kojima se potvrđuje postojanje firme. Infostud dodatno proverava firme čije oglase postavlja i preko jedinstvenog registra Privredne komore Srbije.

 • Da li je u skladu sa zakonom da poslodavac u oglasu navodi lična svojstva kandidata poput godina, pola i sl. kao presudne faktore pri zapošljavanju?
 • U skladu sa čl. 7. i 11. Zakona o oglašavanju, u oglasima se neće navoditi, kao uslov za zapošljavanje kandidata, podaci koje sadržae informacije o polu, godinama ili nekim drugim ličnim svojstvima, osim ako je to lično svojstvo stvarni i odlučujući uslov za obavljanje posla ili ako takav uslov predstavlja afirmativnu meru zapošljavanja (rodna ravnopravnost u kompaniji, poreske i druge olakšice za zapošljavanje pripadnika određene starosne grupe i sl.). Sa druge strane, poslodavac ima pravo da traži ove informacije i da odlučuje na osnovu njih kada to priroda posla zahteva: Prema članu 18. Zakona o radu „zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične veze, seksualno opredeljenje, političko ili drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo”.

 • Da li su oglasi na Infostudu raspisani samo iz obaveze poslodavca da ga objavi ("pro-forme" radi) ili oni zaista traže radnika?
 • Poslodavci nisu u zakonskoj obavezi da objave oglas za posao ukoliko traže novog radnika. Obavezu objavljivanja imaju samo državne i javne ustanove, dok ni jedno privatno preduzeće (domaće ili strano) nema tu obavezu. Samim tim, poslodavcima nije u cilju da izdvajaju sredstva za oglašavanje konkursa za posao ukoliko imaju unapred određenog kandidata za posao. Ukoliko imate pitanja iz oblasti radnog prava i zapošljavanja, obratite se našem pravniku.

 • Zašto su neki od oglasa objavljeni na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku?
 • Svesni smo da bi ovakvi oglasi na srpskom jeziku bili mnogo pristupačniji i svakako bi više kandidata moglo da ih pročita i na njih konkuriše. Međutim i pored toga što nismo u poziciji da uslovimo ili zabranimo oglašavanje na stranom jeziku, ovakvi oglasi mogu da predstavljaju svojevrstan test. Odnsno, poslodavci koji objavljuju oglase na engleskom ili drugom stranom jeziku to rade kako bi na taj način izvršili neki vid preselekcije kandidata jer je za ta radna mesta često obavezno poznavanje engleskog (ili drugog stranog) jezika. Zbog toga, oni ni ne žele da se javljaju kandidati koji ne poznaju taj konkretan strani jezik.

Prijavljivanje na konkurs, proces selekcije


 • Zašto, u nekim oglasima, ne mogu da pošaljem prijavu e-mail-om, već samo poštom/telefonom?
 • Način konkurisanja određuju poslodavci, shodno svojoj organizaciji. U vašem interesu je da poštujete uputstva poslodavca po ovom pitanju, kako bi primili vašu prijavu.

 • Zašto nisam dobio obaveštenje da je poslodavac primio moju prijavu?
 • Ukoliko se prijava šalje preko Infostudovog mejling sistema, u rasponu od 15 min do par sati nakon slanja prijave, dobićete od Infostuda automatsku poruku na svoj mejl da je prijava stigla do poslodavca. Ukoliko nešto ne bude u redu sa prijemom prijava kod poslodavca, Infostudov sistem vas obaveštava o tome, ali svakako nema potrebe da tada konkurišete ponovo pošto će u ovom slučaju kontaktirati poslodavca i pobrinuti se da poslodavac reši problem i ipak uspešno primi sve poslate prijave. Po rešenju problema, bićete obavešteni o tome. Sa druge strane, ako prijave na oglas idu preko poslodavčevog maila, Infostud u tom slučaju ne može da šalje obaveštenja jer nema podatke o prijavama, a poslodavci koji šalju obaveštenja da su primili prijavu su retki.

 • Zašto nisam obavešten o ishodu konkursa za posao?
 • Nažalost, većina poslodavaca ne obaveštava o rezultatima konkursa kandidate koji nisu bili primljeni ili obaveštavaju samo kandidate koji su ušli u uži krug. Razlozi za to su različiti. Međutim, kako bi se ovakav trend smanjio sajt poslovi.infostud.com je razvio servis koji poslodavcima omogućava da jednostavnim klikom obaveste sve kandidate da li su prošli proces selekcije ili ne.

Moja biografija u Infostudovoj bazi biografija


Oznake na oglasima


Ostala pitanja


 • Kako da pronađem oglas koji je istekao?
 • Oglase istekle u poslednjih mesec dana možete pronaći u arhivi (link iznad glavne tabele poslova). Takođe, u vrhu oglasa se nalazi opcija pomoću koje možete link do datog konkursa da snimite među omiljene linkove (favorites).

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.