Podacima do razumevanja procesa depopulacije

O projektu

Infostud grupa već dugi niz godina prati analitiku i trendove u oglašavanju na sajtovima Poslovi.infostud.com i Startuj.com (sajt Najstudent.com rebrendiran 2021). Analizom podataka prikupljenih u periodu od 2013. godine do 2020. godine pokušali smo da doprinesemo razumevanju procesa depopulacije radno sposobnog stanovništva iz Republike Srbije. U nastavku pročitajte rezultate projekta urađenog u sklopu izazova “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije”, na kojem je projekat InfostudData tima proglašen jednim od pobednika. Ovaj projekat je sproveden, u prvoj polovini 2021, godine uz finansijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija (UNFPA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).
U fokusu su nam bili oglasi raspisani za poslove u inostranstvu. Analizirali smo interesovanje kandidata da pregledaju i konkurišu na oglase za poslove u inostranstvu putem našeg portala. U procesu analize podataka urađena je prvo eksploratorna analiza podataka (EDA), potom linearna regresija (ML) i bazična analiza tekstova oglasa za inostranstvo. Osim analize podataka sa portala Poslovi.infostud.com, eksploratorna analiza (EDA) urađena je na podacima iz baze sajta Startuj.com (Najstudent.com), kao relevantan reprezent mlađeg dela obrazovanog stanovništva.
Kako bismo validirali dobijene rezultate, analizirali smo i podatke iz drugih izvora. Prva validacija povezana je sa internom bazom u kojoj se nalaze podaci prikupljeni kroz posebnu anketu na sajtu Poslovi.infostud.com (u daljem tekstu TK baza), u okviru koje se kandidati već duži niz godina izjašnjavaju da li želi da nastave život u inostranstvu. Druga validacija predstavlja analizu podataka sa popisa 2011. godine, koji je sproveden od strane Republičkog zavoda za statistiku.
Pre nego što detaljno pročitate izveštaj, važno je napomenuti da svi zaključci do kojih smo došli odslikavaju nameru određenog dela stanovništva da život nastave u inostranstvu. Kako ne znamo ko je zaista dobio posao u inostranstvu, ne možemo sa sigurnošću govoriti o tome da konkurisanje za poslove u inostranstvu reprezentuju sigurnu emigraciju. Iako nam podaci do kojih smo došli govore o postojanju jasne namere stanovništva da pronađu posao u nekoj od stranih zemalja, ogradili bismo se od zaključaka koji se odnose na proces napuštanja zemlje. Rezultati dobijeni u ovom istraživanju služe isključivo u istraživačke svrhe, kao dopuna razjašnjavanju problema koji je predmet istraživanja.
Takođe, ovu stranicu ćemo naknadno dopuniti rezultatima anketnog istraživanja, koje ćemo sprovesti na sajtu Poslovi.infostud.com i Startuj.com (Najstudent.com). Cilj nam je da ispitamo naše posetioce o njihovoj nameri i motivaciji o odlasku u inostranstvo.