Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Carinik (Customs Official)

Carinici su službenici državne carinske službe. Rad u carinskoj službi podrazumeva sprovođenje zakona i propisa na području carina. Carinici obavljaju carinski nadzor nad robom, putnicima i prevoznim sredstvima. Svima je poznat prizor kad carinik na drumskom graničnom prelazu putnicima u automobilu pri ulazu u zemlju postavlja pitanje: "Imate li nešto da prijavite?" Ako je odgovor negativan, carinik pregleda unutrašnjost automobila, a, u slučaju potrebe, i odeću putnika, kako bi se uverio da se u zemlju zaista ne unosi roba koja podleže carinjenju. Ako carinik pronađe takvu robu, on će je i ocariniti prema odgovarajućoj carinskoj tarifi.

Carinskom robom smatraju se sve stvari koje se u carinsko područje uvoze, unose ili primaju, koje se s tog područja izvoze, iznose ili šalju i koje se preko tog područja prevoze ili prenose.

 

Odgovornosti carinika:

 • Pregled vozila i fizičkih lica na graničnom prelazu
 • Carinjenje robe koja podleže carinjenju prema određenoj carinskoj tarifi
 • Evidentiranje svakog značajnijeg uvoza i izvoza
 • Evidentiranje prometa robe i putnika
 • Otkrivanje carinskih prekršaja
 • Razotkrivanje krijumčarskih lanaca

 

Veštine i osobine koje bi trebalo da ima carinik:

 • Poznavanje zakona o prenosu robe preko carine
 • Poznavanje  robe i sistema carinskih taksi
 • Poznavanje odvijanja spoljnotrgovinskog prometa
 • Znanja iz oblasti deviznog tržišta i platnog prometa sa inostranstvom
 • Komunikativnost
 • Poznavanje engleskog i/ili nekog drugog stranog jezika

 

Zanimaju vas oglasi za ovu kategoriju?

Pogledajte aktivne oglase (360)

Podelite na društvenim mrežama:

  • Aleksandar Bijelic

   pre 4 godine i 10 meseci

   Interesuje me posao
  • Ana Andrejevic Milinic

   pre 8 godina i 10 meseci

   Izvanredno.Bilo bi dobro da ima nesto takvo.Samo mislim da bi mi trebalo malo dodatnog znanja i dokvalifikacije.
  • Danijela Trbojevic

   pre 9 godina i 2 meseca

   Postovanje i pozdrav vidim da su svi zaludjeni ovim poslom bas kao i ja nekada.Imam zavrsen cetvrti stepen redovne skole za carinskog tehnicara i sta sam dobila rintanje po ducanima.Akuo imate kog da vas progura i ne treba vam skola a ako nemate sta ce vam.
  • tomislav

   pre 11 godina i 3 meseca

   bio sam zaposlen u carini 12,5 godina.bez posla koji sam izgubio na pravdi boga bez i jedne greske sam skoro 4 godine.na sudu sam dobio 3 presude u svoju korist ali me niko jos nije zvao da se vratim na radno mesto a kamo li da mi se isplate 12 miliona koje mi carina duguje na ime plata,putnih troškova,kamata idr.radio sam na prelazima gde nema struje wc-a osnovnih uslova za rad u 21 veku.terali su me da putujem iz novog sada na prohor pčinjski pune 2 godine busom znaci 550 km u jednom pravcu,1100 km dnevno ili ti 432.000 km.za 2 godine. iz svega prilozenog sami procenite kako je biti carinik u srbiji za 25.000 dinara mesecno.
  • Dajla Adrovic

   pre 11 godina i 5 meseci

   Ja sad zavrsavam osnovnu i planiram da upiiissseem ovaj smjer ali me je malo strah ii jos se dvoumim::)
  • Ivana Manojlovic

   pre 11 godina i 7 meseci

   Postovani, Zavrsila sam Visoku ekonomsku skolu strukovnih studija, smer spoljnotrgovinsko poslovanje i carinski menadzment, praksu sam odradila u spediciji....ali nemam radnog iskustva..ali poznajem osnovene carinske propise, i zakone ..takodje imam osnovno znanje kompijutere i pocetni nivo engleskog jezika..Bila bi vam zahvalana ako budem pozvana na razgovor u vezi ovog posla, kako bi odradila pripravnicki staz.. S postovanjem Ivana Iz Cacka...
  • branko

   pre 11 godina i 8 meseci

   Interesuje me da li osoba sa zavrsenom visom skolom medicinskog smera a zavrsenom obukom za smer carinik spediter koja traje 5 meseci i dobijanjem sertifikata moze da radi na granicnom prelazu_ Hvala
  • Negovan Gigic

   pre 11 godina i 8 meseci

   Postovani, Zavrsio sam Visoku eknomsku skolu po bolonjskoj deklaraciji, na smeru Spoljno-trgovinsko poslovanje i carinski menadzment. Strucni rad, kao praksu obavljao sam na poslovima carine i spedicije u vranju i presevu. Javljao sam se na nekoliko konkursa u vezi zaposlenja na carini al su mi negirali moja dokumenta jer nemam radno iskustvo, jer sam posle srednje skole upisao fakultet, tj. visoku ekonomsku skolu. Od navedenih, sto jedan carinar treba da zna, poznajem carinske dokumente, carinske propise, sta je potrebno prilikom popunjavanja JCI obrasca i sta nije dozvoljeno, takodje oko ovog obrasca. Sve to poznajm, al nemam radno iskustvo, ja sam hteo da idem na probni rad koji traje 6 meseci, al nazalost niko me nije do sad pozvao na razgovor. Bicu Vam najiskrenije zahvalan ako budem bio pozvan na razgovor uvezi ovog posla. Zahvljujem se sajtu infostudposlovi.rs koji me stalo obavestavaju o novim poslovima.
  • Aniko Nađ

   pre 11 godina i 9 meseci

   Šta mislim iz ovog posla? Ovo jako dobro posao.I ja baš sad učim na Radničkom fakultetu taj kurs špediter carinik.Ozbiljan posao.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.