Da li treba da razmišljaš o razvoju karijere dok studiraš?

M Plus Serbia
M Plus Serbia Tim
08.06.2020

Zašto da ne?


Pa krenimo onda redom prču o ovome.

Posao vs Karijera


Posao i karijera nisu identični pojmovi. Pod pojmom posla se najčešće podrazumeva skup radnih zadataka koje zaposleni obavlja u okviru svog radnog mesta. A pojam karijere je šireg značenja, i obuhvata određeno zanimanje kojim se pojedinac bavi i za koje se usavršavao, kao i čitav dugoročni razvoj osobe, od prvih obrazovnih poduhvata, preko svih zaposlenja i ličnih usavršavanja.
Kako ti možeš da doprinoseš razvoju karijere dok se školuješ?

Ako karijeru posmatramo kao dugoročan proces i skup svih veština i ličnih kvaliteta, nikada nije prerano da počneš da sebe razvijaš na profesionalnom planu. Naravno, važno je završti i ono što je započeto. Zato se uvek trudi da dobijaš dobre ocene na fakultetu. Ali, u paraleli razmišlja i o sledećim stvarima:

Razmisli u kom pravcu želiš da se razvijaš svoja znanja

Osnovno pitanje koje možeš sebi da postaviš je u kom smeru i sferi želiš da razvijaš svoje profesionalo znanje. Probaj da sakupiš što više informacija kako bi došao/la do zaključka šta je to što te interesuje i koja su to znanja koje želiš da nadograđuješ.  Poveži se i razmenjuj iskustva sa drugima, prati aktuelne teme o profesionalnom razvoju. Odaberi jednu temu i posveti neko vreme produbljujući svoje znanje o njoj.  Proceni svoje veštine i sklonosti i usmeri svoja interesovanja ka unapređenju onoga što smatraš da može biti „perfect match“ za tebe i šta bi bilo to čemu želiš da se posvetiš i koja je to tema o kojoj želiš da nastaviš da učiš.
Analiziraj svoje okruženjePrati šta je to što kompanije traže od budućih kolega, a i sa druge strane šta kompanije nude zaposlenima. Analiziraj koje su to industrije aktivne na tržištu rada i koje su to pozicije koje se oglašavaju. Paralelno sa tim radi na svom CV-ju. Sastavi CV i isprobaj koje su to informacije koje želiš da prikažeš, kakva struktura i dizajn najbolje opisuju tvoju ličnost i trenutna znanja. Usavršavaj strane jezike. Radi na svojim veštinama prezentacije.  
Nikada nije prerarano sastaviti svoju biografiju i ne moraš da čekaš da se “nakupi materijala” da bi se započeo poduhvat sastvaljanja biografije. Svakako, iskoristi prednosti dostupnosti informacija na različite teme. Aktivno prati i istražuj industrije koje te zanimaju. Saznaj koje su to veštine koje su bitne unutar njih.


Učestvovanje na različitim projektima


Prati svoja interesovanje i razmisli na kojim projektima možeš da učestvuješ. Analiziraj koji su to projekti na kojima možeš da doprineseš svojim trenutnim znanjima. Takođe, sagledaj i na kojim projektima ćeš steći i nova saznanja koji će obogatiti tvoja interesovanja. Prati kako se vode projekti i šta su karakteristike uspešnog projekta. Učestovanjem na projektima istovremeno i dopunjuješ svoje iskustvo koje će ti svakako obogatiti i CV.
 
Prijavi se da bi stekao konkretna iskustvaPrati gde se objavljuju prijave za različita volontiranje. Takođe, ako si u mogućnosti i praksu. Prijavi se kako bi dobio/la realan uvid u to kako poslovni svet funkcioniše. Poveži se sa drugima i razmenjuj iskustva i inforamcije. Svaka inforamcija i preporuka vredi.
 
Suština je da, kada se govori o razvoju karijere, osnovni preduslov je upoznati sebe, svoje kapacitete i slabosti. Postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva na tom putu se preporučuje, da bi se iskristalisale lične snage i afiniteti.
Takođe, proaktivnost je osobina poželjna u svakoj fazi karijernog razvoja. Bilo da ste na samom početku ili senior u nekoj oblasti to je, pored upornosti i istrajnosti, jedan od bitnijih kvaliteta koji vas može dovesti do željenog cilja.
U tesnoj vezi sa tim je i konstantno učenje i to je proces koji nikada ne prestaje. Da li je u pitanju rad na sticanju nekih stručnih i profesionalnih veština usko vezanih za struku ili pak lični rast i razvoj, svakako ne smemo dozvoliti da nas „vreme pregazi“. Naravno, kao i u svakom segmentu života i u poslu je bitan balans, tako da pažljivo ocenite koliko ćete se usko specijalizovati, a da u tom procesu ne izgubite mogućnost za sagledavanja šire slike i razvoj kreativnosti ?.
Nikada nije prerano da se krenu u istraživanje. Interesujte se, analizirajte, postavite sebi izazove. A onda je „samo nebo granica“.
 

Ostali blog tekstovi poslodavca