Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Još jedna godina bez zaposlenja – vreme je da promenite pristup

Nova godina je najbolje vreme za velike životne promene i nove ciljeve, pa od toga ne odstupa ni proces traženja posla. Ako niste imali dovoljno sreće ni u prethodnoj godini, i niste uspeli da nađete posao, onda je možda pravo vreme da promenite pristup traženju i povećate sebi šanse za zaposlenje.

Evo nekoliko osnovnih saveta šta biste mogli da uradite kako biste sebi povećali šanse za novi posao:

 

Kvalitet umesto kvantiteta

Ako ste do sada konkurisali na veliki broj oglasa, od čistačice do direktora, i niste imali rezultate, onda je neophodno da razmislite o promeni pristupa. Za početak, dobro razmislite o svojim kvalitetima, odnosno o onome što vi imate da ponudite poslodavcu, stavite sve vase vrline i mane “na papir”, pa potom suzite broj kompanija i oglasa koji vam odgovaraju i konkurišite. Sva istraživanja pokazuju da ozbiljniji poslodavci retko zapošljavaju one koji konkurišu na preveliki broj oglasa, već se po pravilu fokusiraju na one koji se javljaju na oglase čije uslove zaista ispunjavaju.

 

Ne bacajte brojeve telefona bivših kolega

Ako već imate radnog iskustva, od velike pomoći u traženju posla mogu biti kontakti sa kolegama sa ranijih poslova, naravno pod uslovom da niste tako napustili prethodnu firmu da su vam tamo sva vrata zatvorena. Kontaktirajte kolege sa kojima ste uspešno sarađivali i obavestite ih da ste u potrazi za poslom. Ako vam ne mogu direktno pomoći, mogu vas povezati sa ljudima koji mogu.

 

Osvežite propratno pismo

Radna biografija jeste najvažniji dokument koji poslodavca opskrbljuje neophodnim informacijama o vama, ali velika pažnja se posvećuje u propratnim pismima, pa je važno da i ono poseduje kvalitet koji vam može pomoći u nalaženju posla. Najvažnije je da u njemu ne ponavljate ono što imate u biografiju, već da pokažete da znate gde dolazite i da imate kvalitete koji mogu doprineti uspehu poslodavca.

 

Učite iz sopstvenih grešaka

Poslovica “Ko radi taj i greši” nije samo fraza i potvrđena je u praksi u velikom broju slučajeva. Zato napravite spisak vaših poslovnih grešaka iz prošlosti, otkrijte njihove uzroke i razmislite šta biste uradili kada biste dobili novu priliku.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (5)


 • Marina Mitković

  pre 6 meseci i 1 dan

  "Sanja

  pre 11 mesec i 14 dana

  Ovaj tekst nema veze sa mozgom. Kao neko ko je u potrazi za poslom, sigurna sam da znam u čemu je problem. Na svaki razgovor sam pozvana i nigde nisam primljena. Momentalno čim kažem iznos plate koji je prosečna plata za moje radno mesto, automatski me eliminišu. Super što imam faks i 10 god. iskustva ali bi bilo još bolje da hoću da im volontiram. Ovo je sramota od države, nadam se da ću brzo da rešim papire i odem što dalje odavde..."

  Apsolutno se slažem sa mišljenjem... Potpisujem svaku reč.

 • Sanja

  pre 1 godinu i 5 meseci

  Ovaj tekst nema veze sa mozgom. Kao neko ko je u potrazi za poslom, sigurna sam da znam u čemu je problem. Na svaki razgovor sam pozvana i nigde nisam primljena. Momentalno čim kažem iznos plate koji je prosečna plata za moje radno mesto, automatski me eliminišu. Super što imam faks i 10 god. iskustva ali bi bilo još bolje da hoću da im volontiram. Ovo je sramota od države, nadam se da ću brzo da rešim papire i odem što dalje odavde...

 • Jasna Ostojic

  pre 7 godina i 2 meseca

  Kolege?! I oni jadnici grcaju kako bi zadrzali svoje radno mesto, jer da znaju da ima bolje i oni bi odavno otisli!
 • mr Aleksandar Glumac

  pre 7 godina i 2 meseca

  Cista budalastina! Zasto Infostud uporno odgovornost svaljuje na kandidate!? Koliko ste samo laznih oglasa objavili.
 • SAŠA KUKOLEČA

  pre 7 godina i 8 meseci

  Ovi saveti su vec poznati ali teorija je jedno a praksa je sasvim nesto drugo