Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako NE TREBA da izgleda vaš CV

Koja pitanja vi možete postaviti tokom intervjua za posao

Znanja i veštine koje, kao kandidat, posedujete su svakako presudni parametri kada je u pitanju zapošljavanje, ali da biste uopšte došli u priliku da ih pokažete, ipak je jako važno kako ćete se predstaviti u radnoj biografiji (CV). Adekvatnim pisanjem CV-ja, i isticanjem odgovarajućih segmenata, svakako ćete sebi povećati šansu da zapadnete za oko poslodavcu, ali isto tako, ukoliko svoju biografiju ne formulišete na pravi način, može se desiti da sami sebe eliminišete u startu, iako možda imate sve kvalitete potrebne za određenu radnu poziciju.

Evo najčešćih grešaka koje poslodavci prepoznaju prilikom čitanja CV-ja:

 

PRAVOPISNE GREŠKE

Ako vam je radna biografija prepuna pravopisnih grešaka, to je jasan signal da njenom pisanju i kontrolisanju niste posvetili dovoljno vremena. To bi mogao biti signal da niste dovoljno posvećeni onome što vam je cilj, a to je osobina koju većina poslodavaca ne bi želela da vidi kod svog radnika.

 

CV KOJI NIJE PRILAGOĐEN ODREĐENOM OGLASU

Istraživanja pokazuju da HR menadžeri svakom CV-ju, prilikom prvog kruga, posvećuju svega tridesetak sekundi. Ako niste vašu biografiju prilagodili određenom oglasu i jasno niste istakli znanja i veštine koje su potrebne baš za to radno mesto na koje se prijavljujete, onda ste šanse da prođete u naredni krug sveli na minimum.

 

COPY/PASTE CV

Različite verzije šablona koje nalazite na internetu mogu biti polazna osnova za pravljenje vašeg CV-ja, ali pogrešno je kopirati ceo dokument. Naime, HR menadžeri pregledaju hiljade CV-ja i velika je verovatnoća da će primetiti identične biografije. To vas obeležava kao kandidata koji je lenj ili nedovoljno kreativan.

 

POGREŠNI PODACI

Ako ste vi idealan kandidat za određeno radno mesto, posedujete sve neophodne kvalitete, dobro ste ih istakli u CV-ju, ni onda posao nije gotov. Dobro proverite da li ste ostavili tačne podatke (e-mail, telefon...). Sav trud pada u vodu, ako poslodavac ne može da vas kontaktira, jer ste ostavili pogrešne podatke, pa ih zato dobro prekontrolišite nakon što sastavite CV.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (34)


 • Nevena Milanovic

  pre 1 mesec i 18 dana

  Strasno.Zlostavljanje ljudi.Poslodavcima nije potreban radnik/radnici nego Robot.

 • Vaslija Crnogorac

  pre 2 godine i 4 meseca

 • Ivan Brković

  pre 3 godine i 1 mesec

  Klasično filozofiranje bez ikakve veze sa zdravom logikom u vezi grešaka u pisanju CV-a. Opšte je poznata stvar kako se u današnje vreme u Srbiji dobija posao...

 • Milena Zivanovic

  pre 3 godine i 5 meseci

 • Iva

  pre 3 godine i 6 meseci

  Pokusavam da napravim CV vec 5 put. Svaki put kada zavrsim pise mi je da popunjen 74% iako je apsolutno sve popunjeno do najmanjeg detalja. Da li je u pitanju neka greska?

  • Poslovi Infostud

   pre 3 godine i 6 meseci

   Poštovana Iva, proverite da li ste upisali ime i prezime na početak. To je najčešće razlog što biografija ostane na 74% popunjenosti.

   Pozdrav, Bojana.