Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako napisati CV (biografiju)

Kako napisati CV?

Proces vašeg predstavljanja budućem poslodavcu počinje onog momenta kada vi odlučite da se prijavite na određeni oglas za posao. Prva stvar koju činite kako biste se “upoznali” sa potencijalnim poslodavcem je da mu se predstavite kroz CV.

Razlog zašto treba imati dobro napisan CV leži u tome što ćete, u najvećem broju slučajeva, imati veliku konkurenciju na konkursu za posao, pa je svrha dobro napisanog CV-ja da vas izdvoji od drugih (brojnih) kandidata i da vas tako odvede stepenik više, odnosno na intervju za posao. Što se bolje predstavite i što više vaš CV odgovara potrebama i zahtevima poslodavca, veće su šanse da vas pozove na intervju.

Biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, na koncizan i lepo struktuiran način. Postoji mnoštvo načina na koje možete pisati CV i upravo tu činjenicu možete iskoristiti i biti što je moguće originalniji. Ali krenimo ispočetaka...

Lični/kontakt podaci

Ukoliko vaša biografija privuče nečiju pažnju, ta osoba će pažljivije pogledati vaše lične podatke pa tako i na ovu stavku treba obratiti pažnju. Prilikom navođenja ličnih odnosno kontakt podataka vaš CV treba da sadrži:

 •  ime i prezime,
 • mail adresu (koja treba da glasi ime.prezime@xxxxx.com)
 • broj mobilnog telefona (može i fiksnog, ukoliko ćete biti dostupni na taj broj u većem delu dana).

Ostali podaci (adresa, datum rođenja..) su takođe važni, ali nisu presudni. Fotografija ima vrlo jednostavnu (iako važnu) ulogu, ona daje poslodavcu mogućnost da lakše poveže utisak sa intervjua sa konkretnom biografijom, tako da samo može da vam pomogne. Naravno, obratite pažnju da na njoj izgledate profesionalno i pristojno.

Radno iskustvo

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoKada je u pitanju radno iskustvo, treba naglasiti da je ona najvažnija tačka u celom CV-ju, i ovde svakako treba da bude najveći fokus. Poslodavci na radno iskustvo gledaju kao na spisak vaših mogućnosti i uglavnom izvode zaključke na osnovu vašeg prethodnog iskustva, u smislu da, ono što ste do tada radili i postizali kod bivših poslodavaca, ćete i dalje jednako dobro obavljati i za njih.

U okviru radnog iskustva navedite kompanije u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih i poziciju na kojoj ste radili, takođe, pri navođenju počnite od najskorijeg iskustva. Nemojte umanjivati ono što ste radili, i nemojte se stideti toga. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

Fokus treba da stavite na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijama i detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete. Koristite poslovni rečnik za opise radnih obaveza i naglasite da ste vi doprineli ili ste direktno uticali na neke uspehe koji su postignuti, jer time naglašavate svoju aktivnu ulogu i neće biti nejasno koliko dobro ste obavljali svoja zaduženja. Ne zaboravite, svako u svom timu želi ljude koji postižu uspehe i doprinose, sa svog aspekta, rastu kompanije.

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoRazmislite gde ste napravili merljivu razliku, kakve rezultate ste postigli,  šta ste promenili ili poboljšali? Na primer: “Zaslužan za povećanje prometa za 80% u odnosu na prethodnu godinu” ili “Zaslužan za povećanje broja kupaca za 40%”.

Ukoliko se bavite poslom gde su rezultati teško merljivi, kao rezultate možete da navedete prihvaćene ideje koje su poboljšale poslovanje vaše kompanije ili napravili neki drugi pozitivni pomak.

Ukoliko imate bogato radno iskustvo i ako sva ona imaju veze sa pozicijom za koju konkurišete, nije loše da u uvodnom delu CV-ja ubacite kratak tekst kojim bi u dve-tri rečenice sumirali vaše najveće uspehe, a kod pojedinačnih radnih iskustava da navedete samo najbitnije stavke.  Sa druge strane, ako nisu svi vaši prethodni poslovi u vezi sa pozicijom za koju sada pripremate CV, takve poslove samo pomenite (naziv pozicije, naziv kompanije, period rada) – to je sasvim dovoljno, jer pažnja poslodavca treba da bude na onome što će pokazati da umete dobro da radite posao za koji konkurišete.

Ukoliko nemate radnog iskustva (ili ga imate malo), navedite sve što ste radili, a što govori da ste vredni i imate neke radne navike – npr. prakse koje ste obavljali, volonterske radove, angažman u studentskim organizacijama i sl. Ako nemate ništa od toga, napišite svoje profesionalne ciljeve (u čemu biste voleli da se usavršite i šta biste  voleli da  postignete na poslu) kako bi poslodavac uvideo koje su vaše profesionalne težnje u karijeri i kako vi percipirate svoj budući posao, odnosno na koji način želite da gradite svoju karijeru.

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoUkoliko imate drugačije radno iskustvo od pozicije za koju se prijavljujete, propratno pismo, pre svega, treba da vam bude najveći saveznik. U propratnom pismu obavezno navedite razlog iz kojeg želite da promenite pravac svoje karijere i naznačite da ste spremni da učite i radite na sebi kako bi se i na novom polju što bolje ostvarili. Što se tiče samog CV-ja navedite sve što može da ide u prilog ovakvoj promeni (doškolovavanje, dodatne obuke i slično). Možete napisati i uvodnu stavku “Profesionalni ciljevi” gde ćete navesti ukratko šta vas je motivisalo na promenu, šta ste uradili kako bi promenu sproveli i šta biste još voleli da uradite kako bi bili što uspešniji i na ovom polju. Radno iskustvo koje ste do sada stekli navedite hronološkim redom, sve što je povezano sa novim zanimanjem možete detaljnije da razradite, dok sve ostalo taksativno navedite.

Raznoliko radno iskustvo - Ako još uvek niste pronašli fokus u svojoj karijeri pa imate mnogo raznolikog radnog iskustva, navedite i razradite detaljnije sva ona iskustva koja imaju najviše dodirnih tačaka sa poslom koji biste voleli da radite, a sve ostale samo napomenite da ste obavljali. I u ovom slučaju se koristite propratnim pismom kao dodatnim prostorom da objasnite zašto baš ovaj posao želite da radite i navedite sve što mislite da vam ide u prilog kao dokaz da ćete se ostvariti kao uspešan radnik baš na tom radnom mestu. 

Obrazovanje

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoNavedite najviši stepen vašeg obrazovanja i ispod njega navedite:

 • Naziv obrazovne ustanove
 • Smer
 • Period studiranja/obrazovanja ili godinu završetkaStečenu diplomu/zvanje
 • Dodatne informacije (stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili i možete naglasiti ono što smatrate da je bitno kod ovih dostignuća)

 Informaciju o prosečnoj oceni na studijama možete navesti ukoliko je ona iznad 8,00.

 U ovom delu možete i da navedite stipendije koje ste dobili, nagrade koje ste osvojili, konkurse na kojima ste učestvovali. Ne morate navesti samo naziv, godinu i mesto. Možete opisati u nekoliko reči ono što smatrate da je bitno kod ovih nagrada, stipendija itd. Ukoliko navodite neka priznanja, u dnu biografije napomenite da su nagrade, diplome, preporuke i ostala uverenja dostupna na uvid po zahtevu.

Obuke/kursevi/seminari

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoNavedite stručne konferencije i seminare na kojima ste učestvovali, koji su relevantni za poziciju za koju konkurišete, a koje ste pohađali u neko relativno skorije vreme, na primer, idealno  da nisu starija od 5 godina. Ovom delu možete da posvetite više pažnje i prostora ukoliko nemate radno iskustvo ili je ono oskudno.

 • Naziv organizatora, mesto i vreme održavanja
 • Stečena diplome / sertifikata / nivoa znanja i sl.
 • Stečena znanja/sposobnosti/ovlašćenja po završetku kursa/obuke/seminara

Ovim podacima sebe predstavljate kao osobu koja preuzima inicijativu i spremna je da se izbori za dobro obrazovanje, praktično iskustvo i osobu spremnu da uči i usavršava se.

Rad na računaru

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoZa većinu radnih pozicija, biće dovoljno da radite u  MS Office paketu (Word, Excel, Power Point...) i na Internetu, osim ukoliko ne aplicirate za poziciju koja zahteva neka specifična i napredna znanja, tada navodite stručna znanja koja imate. Ako imate završen neki kurs računara, obavezno to navedite, kao i ustanovu gde ste to znanje stekli. Napišite sve stručne programe koje znate da koristite i odredite nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertski nivo).

Informacije o elementarnoj  upotrebi računara (npr. poznavanje OS Windows; rad u Winamp-u i sl.) nije potrebno navoditi (osim ako ne posedujete ekspertsko znanje), jer su one u današnje vreme sastavni deo funkcionalne pismenosti i njihovo poznavanje se podrazumeva.

Ukoliko ne posedujete znanje rada bar u Word-u, Excel-u i Internetu, predlažemo da počnete što pre da ih stičete, jer je ovo minimum koji se traži kako kod nas, tako i u inostranstvu. Bitno je da budete iskreni i realni jer poslodavac može da proveri nivo vašeg znanja putem testa, odnosno na intervjuu.

Strani jezici

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoNavedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni, srednji ili napredni nivo). Takođe, navedite ukoliko imate završen neki kurs jezika, sertifikat i/ili diplomu kao i ustanovu gde ste to znanje stekli. Imajte na umu da će poslodavac vrlo lako proveriti koliko dobro poznajete neki strani jezik i nemojte sebe dovesti u situaciju da u CV napišete da npr. odlično znate engleski jezik, a da na intervjuu imate problem da sklopite tri rečenice. Kao i uvek, budite iskreni. Ako vidite u oglasu da je znanje jezika izuzetno bitno, a vaše znanje je na srednjem nivou, napišite da ste spremni u kratkom roku da usavršite jezik ili sl. I to je bolje nego da otkriju da niste bili iskreni, jer tada ste sve svoje šanse bacili u vodu.

Lične osobine/hobiji

U ovom delu bi trebalo bi da navedete nekoliko ličnihSaveti i uputstva - CV i propratno pismoosobina koje posedujete, a  relevantne su za poziciju za koju konkurišete. Može vam pomoći i tekst oglasa za posao, jer se u oglasima neretko navode osobine koje je potrebno kandidat da ima. Osim toga, razmislite koje osobine su bitne za poziciju (na primer, analitičnost i preciznost za knjigovođu, komunikativnost i elokventnost za prodavca i sl.), pa ih uklopite sa osobinama koje posedujete i unesite u CV. Osim toga, treba da budete spremni da na intervjuu primerima  i konkretnim situacijama potkrepite osobine koje ste naveli.

Ukoliko želite, možete osvežiti biografiju informacijama o vašim interesovanjima i relevantnim hobijima. Izaberite ona interesovanja i hobije koji konkretno ukazuju na vaše kvalitete, na primer, ukoliko se amaterski bavite fotografijom, to govori o vama da ste spremi sami nešto da naučite i da imate samoinicijativu, ako ste bili član sportskog kluba, to svakakogovori o timskom radu, trudu i borbi za uspehom, kao i takmičarskom duhu. Hobiji koje navodite treba da su zaista hobiji (ne način na koji povremeno popunite slobodno vreme) i koji su iole relevantni i govore o vama i ističu vašu specifičnost  (povremene šetnje u prirodi sa prijateljima su nešto što povremeno rade gotovo svi ljudi i svakako ne spadaju u hobije).

Ostale napomene

Saveti i uputstva - CV i propratno pismoU ovom delu CV-ja možete navesti sve one  informacije koje su važne, a niste imali gde da ih navedete do sada. Ovde možete navesti da imate položen vozački ispit, da imate preporuke ili sve ono što vam se čini važnim da poslodavac zna.


Ovo su samo standardni delovi koje bi biografija trebalo da sadrži, a vi, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno i kreirati biografiju prema svom nahođenju. Imajte na umu da ne postoje dve identične biografije, stoga, pokušajte u svojoj biografiji, na suptilan način, ostaviti svoj lični pečat. Imajte na umu da svoj CV treba da prilagodite konkursu za posao, da istražite šta se traži od kandidata i, u skaldu sa tim, istaknete one kvalitete koji vas karakterišu kao pravu osobu za taj posao.

Srećno!

 

PS: Oni koji žele dodatnu pomoć, kako bi im CV bio JOŠ kvalitetniji, mogu da je dobiju klikom na ovaj link

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (27)


 • Miroljub mijailovic

  pre 5 meseci i 7 dana

  Imam iskustvo viljuskarista 13godina

 • Ajla

  pre 8 meseci i 9 dana

  Volim zivot pare i Allaha

 • ANJABLAA

  pre 2 godine i 21 dan

  Radio bih u pekari ako moze. Radno sam sposoban i imam 13 god. Cistio bih toalet ili sude NE znam ni kajganu napravit pozdrav

 • Zlatibor Jovanovic

  pre 2 godine i 8 meseci

  Radijo bi u novu zekezaru br 064 384 61 27 hvala.

 • Zlatibor Jovanovic

  pre 2 godine i 8 meseci

  Radijo bi u novu zelezaru.