Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako prilagoditi biografiju oglasu za posao?

Da li ste znali da su vam daleko veće šanse za poziv na intervju ukoliko svoju biografiju „skrojite" prema potrebama poslodavca?

Ukoliko u svojoj biografiji istaknete one stavke za koje ste sigurni da će privući poslodavca i izbacite sva ona radna iskustva i znanja koja nisu relevantna za poziciju za koju konkurišete, povećaćete svoje šanse za poziv na intervju.

Naime, prema analizi broja prijava na oglase na sajtu poslovi.infostud.com, poslodavci u proseku primaju 150 prijava za posao po jednom oglasu. Ovo je izuzetno veliki broj za detaljnu analizu svih prijava (biografija i propratnih pisama). Upravo zbog toga, poželjno je da svoju biografiju sastavite tako da poslodavac može za relativno kratko vreme da stekne dobar utisak o vama i da ga jedno parče papira dovoljno zainteresuje kako bi poželeo da vas upozna.

ŠEST KORAKA DO ADEKVATNE BIOGRAFIJE:

Napravite što opširniju biografiju 

U jedan dokument popišite sve što ste radili po pitanju svog profesionalnog razvoja. Ovo podrazumeva studije, praksu, volonterske poslove, dosadašnje radno iskustvo, dodatne obuke (seminari, kursevi, predavanja, konferencije) i slično. Za sve napišite što više detalja o tome šta ste radili i šta ste naučili. Ovo će biti vaša polazna tačka i ova verzija vaše biografije ne treba da stigne u ruke poslodavca.


Analizirajte oglas za posao / odredite ključne reči

Kada ste izabrali poziciju koja vas zanima, dobro proučite zahteve i proverite da li ih ispunjavate. Izvucite neke ključne reči iz oglasa i pokušajte da zamislite osobu koju poslodavac traži i, ukoliko ste to vi, pokažite to u svojoj biografiji. Ubacite neke od ključnih reči u svoju biografiju, ali nemojte preterivati u tome.


Modifikujte biografiju prema poziciji / kompaniji/ industriji

Istražite sve o poslodavcu kako biste sakupili što više informacija o tome kakvog kandidata traže. Nije svejedno da li se prijavljujete za posao u građevinskoj ili marketinškoj firmi ili na menadžersku ili ulaznu poziciju. Imajući u vidu sve informacije koje prikupite o poziciji, kompaniji i industriji u kojoj želite da se zaposlite, pokušajte svojoj biografiji dati odgovarajući "ton".


Uporedite svoju biografiju sa oglasom

Kada pred sobom imate preliminarnu biografiju, uporedite je sa oglasom kako biste proverili da li biste vi, iz ugla poslodavca koji je raspisao konkurs, bili zainteresovani da upoznate osobu čiji je to CV. Kako je veoma teško biti objektivan kada se radi o vašoj biografiji, bilo bi dobro da zamolite prijatelja ili člana porodice da vam u tome pomogne.


Obratite pažnju na vizuelni doživljaj biografije

Standardni izgled biografije, crni font na belom papiru, u današnje vreme nije dovoljno dobar. U velikom broju prijava koje pristižu poslodavcu bitno je i vizuelno se istaći, sa 2-3 blage nijanse boja koje "osvežavaju" čitanje CV-ja. Bitno je, takođe, da se ne preteruje sa ulepšavanjem jer nikako ne želite da efekat vizuelnog utiska nadjača sardžajni/informativni deo.

 

Naravno, pri slanju prijave, ne zaboravite da pošaljete i prilagođeno propratno pismo.

 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (4)


 • Dragan Milanovic

  pre 3 godine i 1 mesec

  Ja Dragan Milanovic rodjen 13 12 1961 godine zavrsio hemijsku skolu smer gumarstva .Radio sam 21 god u firmi Miloje Zakic sadasnji Trajal na raznim poslovima.2001izlazim iz firme kao tehnoloski visak ,posle toga neko vreme radio kuci kao obucar .posle toga neke trgovine u vidu pijace i tome slicno . Inace o sebi jos mogu reci da sam vrlo vredan i od velikog poverenja sto cu i dokazati. UNAPRED HVALA.
 • Milica Trajković

  pre 7 godina i 4 meseca

  Ja sam mnogim kompanijama slala CV. Niko nije hteo da me zaposli kao volontera. Kako da steknem radno iskustvo u struci.
 • Saša Jeremić

  pre 7 godina i 5 meseci

  Ista stvar i ovde Anice. Ovi portali kao da imaju svrhu da se oglas okači i da se niko ne zaposli jer je neko sa vezom već sredio stvar.
  • Poslovi Infostud

   Poštovani Saša,
   Privatne firme nemaju obavezu da raspisuju konkurse za nova radna mesta, već mogu da zaposle koga žele. Za njih bi bilo ekonomski neisplativo da plaćaju objavljivanje oglasa, ako već znaju koga će zaposliti.
 • Anica Čizmar

  pre 7 godina i 5 meseci

  Kako moj sin,koji je pre dve godine završio školu,da napiše dobar CV bez radnog iskustva?Svi traže radno iskustvo.Kako da ga stekne ako nigde ne počne?!Poslao je već ne znam ni sama koliko CV-a.I ja takođe.Ali izgleda da poslodavcima nismo zanimljivi ili treba imati vezu!
  • Poslovi Infostud

   Poštovana Anice,
   Savetujemo Vam da mu preporučite da radno iskustvo stiče kroz različite prakse ili volontiranja. Isto tako, neke kompanije imaju programe namenjene kandidatima bez iskustva, pa bi bilo dobro da konkuriše i na takve oglase, kako bi stekao neophodno radno iskustvo.