Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Negativne strane konkurisanja na svaki oglas

Iako vam ponekad možda deluje logično da ćete, ako konkurišete na što više oglasa, povećati svoju šansu da vas neko od poslodavaca kontaktira i ponudi posao, realnost je potpuno drugačija i na taj način, u stvari, sami sebi umanjujete mogućnost za zaposlenje. Razlog za to je činjenica da time pokazujete da biste ste prihvatili bilo šta, da vam nije važan ni naziv poslodavca, niti radna pozicija, što je u suprotnosti sa vizijom ogromne većine poslodavaca, koji žele kvalitetnog i fokusiranog radnika.

Konkurisanjem na preveliki broj oglasa, naročito sa istim biografijama, koje nisu prilagođene konkursima na koje se prijavljujete, sebe etiketirate kao osobu koja ne zna čime želi da se bavi, nema jasnu viziju profesionalnog razvoja i prijavljuje se na konkurse čije uslove u velikoj većini slučajeva ne ispunjava. Sa takvom „etiketom“, teško da ćete naći ozbiljan posao i samo ćete povećavati nezadovoljstvo kod sebe.

Od konkurisanja na preveliki broj oglasa kod različitih kompanija i na različite radne pozicije, naročito sa istom radnom biografijom, jedino je gora varijanta da to isto radite kod jednog poslodavca. Ako ste vi poslodavac, a neki kandidat vam se prijavljuje i za domara i za menadžera prodaje, sigurno ga ne biste ozbiljno shvatali, niti biste mu ponudili posao.

Kako biste izbegli da sami sebe eliminišete iz trke za radnim mestom, dajemo vam nekoliko predloga kojima ćete, bez previše utrošenog vremena, izgledati mnogo ozbiljnije u očima poslodavca koji vam je interesantan.

 

1.    Nikada se ne prijavljujte na oglas čim ga vidite na sajtu

Kada nađete kompaniju koja vam je interesantna, istražite je, saznajte njene vrednosti i povežite se sa ljudima koji već rade tamo. To je preduslov za prilagođavanje radne biografije potrebama poslodavca.

 

2.    Analizirajte tekst oglasa

Dobro proučite zahteve poslodavaca i proverite da li ih ispunjavate. Ukoliko posedujete veštine koje poslodavac traži, slobodno ih istaknite.

 

 3.    Nađite problem i predložite rešenje

Probajte, prilikom analiziranja poslodavca, da pronađete i neki problem u radu kompanije, koji vi možete rešiti vašim znanjem i sposobnošću. Upoznajte ga sa njim i obrazložite rešenje.

 

4.     Uživite se u ulogu poslodavca

Kada procenite da ste spremni da konkurišete na određeni oglas, stavite se u ulogu poslodavca i uporedite vaša znanja i veštine sa onima koje se traže. Bitno je da procenite da li biste vi, kao poslodavac, angažovali kandidata koji se predstavio na taj način. Ako imate problem s objektivnošću, neka to umesto vas uradi prijatelj ili član porodice.

 

Kao što poslodavci traže kanididate koji bi im najviše odgovarali za poziciju koju oglasili, tako i vi treba da pronađete kompaniju koja odgovara vama. Najbolji način da ovo uradite je tako što ćete istražiti kompaniju, njene vrednosti i kulturu koju živi. Na taj način ćete suziti broj oglasa na koji konkurišete, ali ukoliko je to kompanija čije vrednosti su vam bliske, samim tim je i veća verovatnoća da ćete biti prepoznati kao dobar kandidat i imati veće šanse da dobijete željeni posao.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (5)


 • Goran Trkulja

  pre 4 godine i 4 meseca

  Ima jedna firma u Rumi. Vrlo poznata i likvidna. Nadrealno dobro radi. Prepoznačete ju po stalno otvorenom konkursu. Ja nisam obratio pažnju na to, ali obraćam drugima, da ne učine što i ja. Ako umete i znate, uvek može bolje i više, i onaj ko se vodi takvim mehanizmima u karijeri, treba vrlo ozbiljno da prihvati moje sugestije. Nažalost sam se vratio iz inostranstva, i trpim posledice svoje naivnosti.
 • mr Aleksandar Glumac

  pre 6 godina i 17 dana

  Mozete vi konkurisati do mile volje, ali posao se dobija preko veze. Svi ti prevedeni tekstovi iz stranih casopisa u Srbiji ne piju vodu.
 • Damjan Martić

  pre 6 godina i 7 meseci

  stop kapitalizmu
 • Tihomir Jovanović

  pre 6 godina i 10 meseci

  Bogami, ovaj tekst ne pije vodu u ovoj državi. Nikako. Ponuda posla je u određenim sferama bukvalno više desetina puta manja od potražnje. U ovim uslovima se potencijalni budući radnici kompletno dehumanizuju, i nema te personalizacije prijave koja će kandidata "spasiti" od toga. S obzirom na to da HR za jednog izvršioca treba da "prečešlja" 300+ prijava - s dužnim poštovanjem ka ljudima koji se HR-om bave - rečeno mi je iz prve ruke, od strane radnika u takvim službama, da se pregleda prvih X prijava i odatle odabere. Jedna firma mi je čak otvoreno odgovorila da moja prijava nije razmatrana jer odbacuju sve prijave poslate u poslednjoj nedelji trajanja konkursa (!), jer to "pokazuje da kandidat obavezama prisupa nerado i sa oklevanjem"... Firma inače ima sedište u Holandiji, a ovde preko 200 zaposlenih, pa vi vidite. Možda samo nemam sreće, ko će ga znati...
 • Nemanja Radosavljević

  pre 6 godina i 10 meseci

  A kako oni znaju na koje sam se ja sve poslove prijavio???