Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Pokažite šta znate!

Pokažite šta znate!Kada prođemo sve one "muke" od prijave za posao, preko testova i intervjua i konačno se zaposlimo, treba da pokažemo da je sve to bilo vredno truda. Često smo u situaciji da savetujemo, kritikujemo i nabrajamo sve ono što bi naši poslodavci trebali da budu ili da rade. Malo ko od nas stavlja "prst na čelo" i razmišlja u kom pravcu možemo da se razvijamo kako bismo mi sami uticali na uspeh koji postižemo.

Raspitajte se - budite u koraku sa vremenom

Na radnom mestu se od vas ne očekuje da sve znate, ali bi vam pomoglo da pokažete inicijativu i da pokažete da znate šta treba da se radi. Za sve ono što ne znate - raspitajte se i potrudite se da to savladate u što kraćem vremenskom roku. Pokušajte da izbegnete da svoje pretpostavljene i kolege vučete za rukav kad god nešto krene po zlu. Potrudite se da sve svoje veštine i znanja primenjujete koliko je god to moguće jer ako date svoj maksimum bićete produktivniji.

Poslovni trendovi se menjaju i neophodno je biti u toku sa njima. U cilju da budete uspešni morate znati kako se razvija vaša grana poslovanja. Kuda idu svetski trendovi i na koji način vi možete doprineti da posao koji radite "procveta". Komunikacija sa vašim poslodavcem je, naravno, veoma važna ali ne očekujte od njega da vam svaku informaciju servira, odvojite malo vremena tokom dana i pokušajte da saznate kako možete da osavremenite proces rada ili koje to novine mogu pozitivno da utiču na vaš rad. Svaki predlog bi trebalo da bude cenjen pa čak iako ne bude usvojen, pokazaćete inicijativu - a to je veoma važno.

Adaptirajte se, ali poštujte svoj posao

Kompanija u kojoj radite jednim delom zavisi od mogućnosti njenih zaposlenih da funkcionišu u timskom radu. Nismo svi isti niti je vaš tim biran tako da svi budete najbolji prijatelji, pokušajte da budete fleksibilni i da se uklopite u kolektiv praveći kompromise a ne zahtevajući da sve funkcioniše kako vama odgovara. Ukoliko imate mogućnost da se oslonite na vaše kolege kada je to potreno, mogućnost da nešto ne bude urađeno će biti svedena na minimum.

slikaŽivimo u vremenu kada je veoma teško naći dobar posao koji će biti dobro plaćen, gde je kolektiv super a poslodavci "dobro raspoloženi". Ništa nije savršeno pa tako ni posao, sve ima svoje mane, ali to ne znači da je nepoštovanje prihvatljivo. Najosnovnije stvari poput dolaska na vreme, poštovanje rokova i radnih zadataka se podrazumevaju, ali ono o čemu se malo govori je poštovanje svog poslodavca i radnog mesta kao takvog. Nije dovoljno da svom šefu persirate i prvi mu se javite u prolazu, pokušajte da vidite njegov ugao gledanja i sve one probleme na koje nailazi. Na primer, plata se podrazumeva kada ste radnik, ali ako ste poslodavac, do nje morate doći radom i samim tim lenjost automatski nije opcija. Nemojte gledati u "tuđ tanjir" sve dok je vaš pun, potrudite se da date svoj maksimum pa tek tada odlučujte gde je bolje.


Ako budete sedeli u ćošku i gunđali, držali se parole "ne mogu toliko malo da me plate, koliko mogu malo da radim" uspeh i zadovoljstvo radnim mestom vas neće čak ni mimoići i uvek ćete biti ogorčeni i nezadovoljni. Imajte u vidu da je puno stvari u vašim rukama i da na tok vaše karijere utičete prvenstveno vi. Ukoliko budete davali svoj maksimum i trudili se da svoj posao uradite što bolje, to će biti primećeno i nagrađeno. Na takav način možete postići dobre rezultate i mogućnost da napredujete u karijeri.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do saveta

Komentari na savet (1)


  • Milos Milosevic

    pre 3 godine i 11 mesec

    Ne bih se slozio sa zadnji delom da ce biti nagradjeni oni koji se trude, jer ovo je Srbija. 6 godina sam radio i trudio se u svakom pogledu da bi mi poslodavac svakog meseca davao platu "na kasicicu". Ako 6 godina nije dovoljno truda da barem plata bude redovna, o unapredjenju i povisici ne zelim ni da pricam. A kada se spomene plata poslodavac samo kaze- "ima ko ce da radi i za manje".