Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Eksperti kompanije Brose: 5 saveta dobre prakse i posla u automobilskoj industriji

Promo tekst

Automobilska industrija u Srbiji je u poslednjih par godina u velikom razvoju, što se najviše ogleda u rastu broja zaposlenih u ovoj oblasti. Inženjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i mehatronike su u velikom broju nastavili svoje karijere u automobilskoj industriji iz razloga što industrija pruža velike prilike za razvoj karijera zaposlenih, kao i priliku da rade na razvoju inovativnih proizvoda čiji su korisnici najveći svetski proizvođači automobila. Neke od kompanija koje su došle na naše tržište u velikom broju primaju studente na dobro organizovane plaćene prakse koje dosta često i podrazumevaju praksu u inostranstvu, poput kompanije Brose iz Nemačke. Ovi programi prakse omogućavaju studentima da iskoriste mogućnost sticanja praktičnih znanja i da lako dođu do svog prvog zaposlenja u struci.

Prema informacijama kojima Brose raspolaže, dosta studenata ne primeti ili nisu upoznati sa različitim programima prakse koje kompanije nude. Zaposleni iz kompanije Brose iz svojih ličnih aktivnosti i programa koje organizuju za studente, daju vam par saveta koji mogu da pomognu da lakše dođete do kompanija koje imaju ovakve programe:

1. Otkrijte ko sponzoriše aktivnosti na vašim fakultetima:

Dolazak inostranih kompanija iz automobilske industrije na naše tržište ima i još jednu pozitivnu stranu pored gore navedenih, a to je da je većina kompanija pomogla rad tehničkih fakulteta, i unapredila različite studentske programe. Ove kompanije kao sponzori fakulteta organizuju predavanja na stručne teme iz oblasti elektronike, mehatronike, akustike, na kojima možete čuti i njihove programe za praktikante i gde možete pitati predstavnike kompanija sve što vas zanima na ovu temu. Kompanija Brose podržava tri tehnička fakulteta: Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i kroz ova sponzorstva pomogla je rad laboratorije H-Bridges studentske grupe na ETF-u, i donirala finansijska sredstva za opremanje dodatne laboratorije na Elektrotehničkom fakultetu.
Eksperti kopanije Brose: 5 saveta dobre prakse i posla u automobilskoj industriji2. Studentske organizacije

Studentske organizacije takođe tesno sarađuju sa kompanijama i odlična su prilika za studente da se uključe u rad ovih grupa i da bliže upoznaju kompanije, kao i mogućnost da svoju karijeru započnu kod njih. Kompanije u velikoj meri pomažu projekte koje ove studentske grupe organizuju, i na kojima njeni članovi rade. Brose je zlatni sponzor Drumske strele za 2021. i 2022. godinu i njihova donacija je omogućila studentima da učestvuju na takmičenjima: Red Bull Ring u Austriji, Hungaroring-a u Mađarskoj i karting stazi ST-Rauš u Hrvatskoj.
Eksperti kopanije Brose: 5 saveta dobre prakse i posla u automobilskoj industriji3. Studentski projekti

Postoje različite vrste projekata koje se organizuju na fakultetu, kako od strane samog fakulteta, tako i od strane kompanija. Ovo je odlična prilika za studente da se uključe u realne projekte, kao i da dobiju stipendiju za teze za njihove master i doktorske radove i time se istaknu, jer kompanije favorizuju zapošljavanje najboljih kadrova. Kompanija Brose je organizovala projekat E-mobility sa STT studentskom grupom u februaru ove godine, na kojem su učesnici stekli praktična znanja uz odgovarajuću novčanu naknadu. Takođe, studenti koji su učestvovali ići će uskoro u Nemačku u posetu fabrici u Würzburg-u.

4. Sajmovi, događaji, konferencije

Postoje različiti sajmovi zapošljavanja, gde savetujemo studente da slobodno pitaju za programe prakse i da od predstavnika kompanija dobiju sve relevantne informacije, kao što su uslovi prakse, trajanje prakse, mogućnost odlaska u inostranu zemlju gde je predstavništvo kompanije itd. Posebno bi izdvojili gostujuća predavanja predstavnika kompanija, koja predstavljaju svoje programe, kao i konferencije koje kompanije organizuju na pojedine stručne teme, a koje su uglavnom besplatne za studente. Kompanija Brose je na Mašinskom fakultetu održala ciklus predavanja iz oblasti akustike. Takođe, predstavljen je i programa studentske prakse, gde su kolege iz HR-a studentima dale savete i kratku obuku kako da uspešno pripreme svoj CV, motivaciono pismo i pripreme se za intervju.
Eksperti kopanije Brose: 5 saveta dobre prakse i posla u automobilskoj industriji5. Website, društvene mreže, ostali kanali

Kompanije na svojim kanalima, poput website-a, newsletter-a, promocije na fakultetima, Infostud portalu, društvenim mrežama, najavljuju i promovišu svoje studentske programe, tako da vam savetujemo da zapratite kompanije na pomenutim kanalima. Npr. prva organizovana studentska praksa kompanije Brose, počela je u septembru 2021. godine, a prethodila joj je najava tokom maja, juna i jula 2021. na različitim kanalima i događajima koje je kompanija sprovela na fakultetima. Ukupno 20 studenata započelo je praksu u četvrtoj najvećoj automobilskoj kompaniji koja je u porodičnom vlasništvu, od čega je 6 studenata na svoju praksu pošlo u Nemačkoj.

Izvor: DRAFT

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti