Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Ubisoft – karijera u industriji video igara


Kako izgleda posao u gejming kompaniji koja ima 13 000 zaposlenih širom sveta? Kakve zaposlene traže? Kako izgleda proces selekcije u kompaniji koje je lider u proizvodnji video igrica? Koje su mogućnosti za razvoj karijere u Ubisoftu? Na kojim projektima trenutno rade i koje otvorene pozicije će ponuditi na predstojećem 8. online sajmu zapošljavanja i obrazovanja?

O svim ovim temama razgovarali smo sa Nenadom Tešovićem, koordinatorom produkcije, i Majom Nikolić koja je HR menadžer kompanije Ubisoft u Srbiji.

Krajem oktobra 2016. veliku medijsku pažnju je privuklo otvaranje 35. razvojnog centra  kompanije Ubisoft u našem glavnom gradu pod imenom Ubisoft Beograd. Zašto baš Srbija?

Nenad Tešović navodi da je odgovor na to pitanje vrlo jednostavan. "Srbija ima puno potencijala za posao kojim se mi bavimo,  koji nije iskorišćen. Upravo AAA sektor u gejming industriji je ono što je nedostajalo na našem tržištu. To podrazumeva rad na najvećim igrama na svetu kao što je Ghost Recon Wildlands, na kojoj je radilo puno ljudi iz različitih studija u okviru Ubisofta.

On ističe da su u Srbiji pronašli svoju nišu, budući da se pre dolaska Ubisofta zvanično nijedna kompanija na srpskom tržištu nije bavila razvojem AAA video igara.

“Dakle, konkurenciju u Srbiji imamo ako posmatramo celokupni IT sektor ili gejming industriju, ali ako analiziramo samo našu nišu, nismo konkurenti sa drugim kompanijam” – kaže Nenad.

C++ neophodan za zaposlenje

Kancelarija u Beogradu trenutno broji 29 zaposlenih, ali je uz kontinuirano širenje tima, plan da se do kraja kalendarske 2017. dođe do 40 zaposlenih. "Glavna ideja je da se studio razvija i ima neki zdravi rast, pa može da se desi da premašimo broj od 40 zaposlenih, dodala je Maja. Kada zapošljavamo, u osnovi tražimo ljude za četiri programerske pozicije: Gameplay programiranje, Engine programiranje, Online programiranje i Render programiranje. Za sve pozicije najvažnije je znanje C++ programskog jezika. I Maja i Nenad su saglasni da formalno obrazovanje jeste bitno, ali da su prilikom zapošljavanja presudna konkretna znanja i iskustvo. “Ono što se u Ubisoftu veoma ceni su posvećenost  i entuzijazam, ali i inicijativa i prethodno angažovanje na sopstvenim projektima i sličnim poslovima”.

“Bez obzira na godine i nivo znanja koji poseduje, kada kod kandidata prepoznamo entuzijazam i sposobnost da uloži dodatni napor u radu, znamo da će biti vredan član tima. I to je ujedno i nama "gorivo" i ono što nas najviše motiviše u radnom okruženju. Takav kandidat je za nas neprocenjiv” – ističe Maja.

Ona objašnjava da je regrutacioni proces zahtevan i da se odabir kandidata najpre vrši skeniranjem CV-a kandidata. Potom se, za programere, sprovode prva dva kruga tehničkih testova: C++ i praktični test koji zajedno traju  oko dve nedelje, a nakon toga slede druga dva kruga koji obuhvataju HR intervju i tehnički intervju. Nenad još dodaje da su im vrlo bitna i ličnost samog kandidata jer on treba da radi i komunicira kako u okviru svog tima, tako i sa drugim timovima sa istog projekta, ali  i sa drugim timovima u Ubisoftu.

Živa saradnja između Ubisoftovih razvojnih centara u svetu

Iako Ubisoft ima skoro 13.000 zaposlenih, Nenad nam je objasnio da razvojni timovi blisko sarađuju i da je posebna pažnja usmerena na profesionalni razvoj članova. Zaposleni mogu da se razvijaju na postojećoj poziciji unutar tima, a nije isključeno i da promene svoju poziciju u neku iz srodne ili potpuno neke druge oblasti. Ukoliko članovi tima izraze želju za sopstvenim razvojem u tom smeru, u principu ne postoje ograničenja i prepreke. U svim slučajevima Lead menadžeri i HR timovi brinu o zaposlenima i prate svaki korak u njihovom razvoju.

Postoji i mogućnost posećivanja drugih studija širom sveta na kraći ili duži period u zavisnosti od potreba samih projekata i planova, ali i potpuni premeštaj na drugu lokaciju u skladu sa određenim kompanijskim procedurama.  

"Zaposleni se uvek ohrabruju da ispolje svu svoju kreativnost, ali i da preuzmu odgovornost za svoj rad. Pritom rade na najvećim igrama na svetu i koriste najnovije tehnologije, koje u širu primenu ulaze tek nakon 3-4 godine, kada igra izađe na tržište" priča nam Nenad.

Aktuelni projekti

Dva velika projekta su u fokusu beogradskog razvojnog centra. Prvi fokus je na igri Ghost Recon Wildlands, dok se drugi projekat vezuje za igru Steep. Sve aktivnosti, novosti i dešavanja koja se odvijaju u Ubisoft Beograd možete pratiti  ovde.

Rad će se nastaviti i na novim projektima, na kojima će raditi veliki broj ljudi. Biće uloženo mnogo truda i novca, nastajaće i neki novi svetovi, što je ujedno i glavna odlika AAA video igara.

 

Ubisoft na Online sajmu zapošljavanja

Na predstojećem Online sajmu zapošljavanja, koji će se održati u oktobru, Ubisoft će imati otvorene pozicije za programere i artiste. Više informacija o pozicijama koje oglašavaju i samoj kompaniji možete da pronađete ovde.

Na sajmu će se oglasiti veliki broj izlagača iz Srbije i regiona jer tradicionalno ovaj događaj već 8 godina organizuju tri najposećenija portala za zapošljavanje u regionu: poslovi.infostud.com (Srbija), portal moj-posao.net (Hrvatska) i posao.ba (Bosna i Hercegovina). Prvi put će u okviru sajma biti aktivna IT kapsula namenjena svima onima u potrazi za IT poslovima.

Kako biste bili u toku sa svim novostima vezanim za ovogodišnji virtuelni sajam karijera i znanja, možete se prijaviti na Facebook event koji smo kreirali, ili nam u polje ispod ostaviti e-mail adresu, i sve aktuelnosti će vam stizati u inbox.


Ubisoft je vodeća i jedna od najpoznatijih kompanija u svetu video igara. Osnovana je 1986. godine u Francuskoj i ubrzo postaje prepoznatljiv brend u oblasti kreiranja, objavljivanja i distribucije igara. Serijali Rayman, Prince of Persia, Assassin's Creed, Far Cry i Tom Clancy samo su neki od naslova koji su ostvarili planetarni uspeh. Nakon Sofije, Bukurešta i Kijeva, naša prestonica je četvrti razvojni centar koji je ova kompanija osnovala u istočnoj Evropi, i 31. od ukupno 35 Ubisoft studija koliko ih je otvoreno širom sveta.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti