Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Da li platforme mogu da ponude bolje uslove radnicima koji rade preko njih?


U fokusu okruglog stola održanog 12.05. 2022. pod nazivom "Ima li dostojanstvenog rada u platformskoj ekonomiji" bila su radna prava platformskih radnika koji rade u dostavi hrane, prevozu putnika i pomoći u kući. Okrugli sto je okupio predstavnike Fairwork Fondacije globalnog istraživačkog i zagovaračkog projekta za bolje uslove rada u platformskoj ekonomiji čiji je Centar deo, predstavnike Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, platformi koje rade u Srbiji „Glovo“, „Wolt“ i „Uradi- Zaradi“, predstavnike radnika i udruženja radnika na platformama, sindikata, aktivističkih pokreta i portala Poslovi Infostud.

Cilj okruglog stola je bio je da se iniciraju mere za unapređenje prava radnika na platformama i njihovo kolektivno organizovanje, kao i da se promoviše Deklaracija Fairwork projekta kojom se svi akteri u društvu pozivaju da podrže dostojanstvene uslove rada na platformama. Na sastanku je konstatovano da su od mogućih 10 poena, platforme u Srbiji dobile od 0 do 4 poena i da postoji veliki prostor za dalje unapređenje uslova rada na platformama pre svega u kada je reč o fer ugovorima, fer upravljanju i fer zastupanju. Takođe ukazano je na institucionalne praznine u srpskim propisima i na izazove sa kojima se platforme susreću u uređivanju odnosa sa radnicima koji rade preko platformi. Predstavnici sindikata UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije ukazali su na modalitete koje platformama stoje na raspolaganju da obezbede da se posrednici koji angažuju platformske radnike pridržavaju propisa i poštuju prava radnika garantovana ugovorima.

Miloš Turinski, PR menadžer sajta za zapošljavanje Poslovi Infostud, ovom prilikom je predstavio podatke o potražnji i ponudi radnika u sektoru kurirskih službi i na tržištu rada uopšte koji sugerišu da radnici žele ne samo veće zarade već pre svega kvalitetnije uslove rada i prava koja proizilaze iz radnog odnosa.

Ovaj okrugli sto bio je uvod u novu fazu ocenjivanja platformi koje Centar za istraživanje javnih politika sprovodi u Srbiji po jedinstvenoj metodologiji Fairwork Fondacije koja se primenjuje u 27 zemalja u svetu na 5 kontinenata.

Pre ovog sastanka Mark Grejem direktor Fairwork Fondacije susreo se sa predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja i informisao ih o ciljevima Fondacije i o potrebi da se unaprede uslovi rada radnika na platformama. 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti