Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Idu li posao i studije ruku pod ruku


Kako da povećam svoj studentski budžet? Da li studije uopšte ostavljaju prostora za posao? Šta mogu da radim? Da li ima poslodavaca koji su spremni da mi izađu u susret po pitanju radnog vremena?

Ovo su neke od najčešćih nedoumica koje muče studente u trenutku kada počinju da razmatraju opcije o pronalasku honorarnog posla. Jasno je da su vam obaveze na studijama prioritet u ovom periodu i da sve druge opcije zavise od njih. Teško je odgovoriti zahtevima stalnog posla, budući da biste morati da multitaskujete i da se iscrpljujete do granica izdržljvosti. Međutim, posao koji se obavlja u popodnevnim ili večernji satima, vikendom, mogućnost fleksibilnog radnog vremena uz dobru organizaciju može lepo da se uklopi sa vašim rasporedom u toku dana i bude baš ono što tražite.

 

studentski_poslovi

Koji su to poslovi

Ako pretražite oglase na platformi Poslonaut videćete da postoji značajna ponuda poslova koji vam mogu odgovarati. Neke od kategorija koje bi mogle da vam budu dobar izvor dodatnih prihoda:

Konobarisanje

Mnogi mladi ljudi kažu da je ovo pravi posao za studente. Osim toga što često mogu da uklope smene koje im odgvovaraju, ne treba potceniti i bakšiš koji često može da bude u visini plate ili čak veći.

Rad na prirpremi hrane

Poslovi na pripremi hrane, naročito u velikim lancima, zaposlenima često omogućavaju da rade pola radnog vremena, samo vikendom ili u smenama u kojima im odgovara. Neki od njih, poput McDonalds-a su letos pokrenuli i kampanju #radimumeku koja se obraća upravo mladim ljudima koji studiraju, a u potrazi su za dodatnim izvorom prihoda.

Događaji i promocije

Ovi poslovi podrazumevaju i deljenje letaka, ali i predstavaljnje karakteristika različitih proizvoda na prodajnim mestima. Od osobe se traži da se detaljnije upozna sa karakteristikama proizvoda, bude komunikativna i predusretljiva. Tu su i poslovi hosta/ hostese na različitim događajima i njihov zadatak je dočekivanja i pozdravljanje gostiju, dalje upućivanje i pružanje osnovnih informacija.

Telefonski operateri

Ovi poslovi se često obavljaju u smenama, a postoje i opcije rada od 4 sata. U nekim call centrima se traži poznavanje određenog jezika što je sjajna praksa za studente Filološkog fakulteta, ali i sve one koji bi da usavrše svoje poznavanje nekog jezika. Zaposleni u call centrima rade na poslovima korisničke podrške, ali u nekim slučajevima posao podrazumeva telefonsku prodaju, direktan marketing i slično.

Glavna prednost konkurisanja putem platforme Poslonaut je to što poslodavca odmah možete da kontaktirate, dogovorite uslova rada i izbegnete mukotrpne odlaske na intervjue. U aplikaciji, koji možete preuzeti na svoj IOS ili Android telefon,možete da podesite i radijus u kom želite da pretražujete poslove u odnosu na svoje mesto stanovanja.

Poslovi koji se mogu raditi od kuće

Na sajtu Poslovi.infostud.com ih je moguće pronaći tako što u pretrazi označite filter rad od kuće i nakon toga će vam svi aktivni raspoloživi oglasi vezani za ovaj kriterijum biti izlistani. Često možete naći oglase za online nastavnike stranih jezika, virtuelne asistente, menadžere koji održavaju naloge na društvenim mrežama, web pisce, IT stručnjake.  

 

I novac i radno iskustvo

Očigledno je da ćete ojačati svoj studentski budžet, a pomoć vašoj porodici je već u tome što će „lakše disati“ znajući da imate svoj izvor prihoda. Pa ipak, jedna od najboljih stvari vezano za poslove tokom studija je sticanje radnog iskustva. Iako ono nekada neće biti ni u kakvoj vezi sa vašim formalnim obrazovanjem na ovaj način pokazujete da ste proaktivni, vredni i da ste spremni da se borite za sebe. Dragoceno je što ćete osetiti kako izgleda radni dan zaposlene osobe, a nikad se ne zna - honorarni posao može da bude odskočna daska u vašoj daljoj karijeri i bitna stavka u CV.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti