Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Imaš do 30 godina i nemaš radno iskustvo: Možda je tvoja šansa program „Moja prva plata“!


 prilika za mlade - moja prva plata - poslovi. infostud.com


Velika nezaposlenost mladih u Srbiji je godinama unazad veliki problem. To sasvim jasno pokazuje podatak Republičkog zavoda za statistiku da je u našoj zemlji, u drugom kvartalu ove godine, nezaposleno 20,7%  mladih od 15 do 24 godine. Možda, ipak, dopunjenu sliku daje i podatak Nacionalne službe za zapošljavanje koji pokazuje da je poslednjeg dana avgusta na njihovoj evidenciji registrovano čak 83.784 lica bez iskustva starosti do 30 godina

Upravo zbog toga, tvrde kreatori Vladinog programa „Moja prva plata“, sada je pravi momenat da se što više „podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova“. Na ovom programu partneri su Nacionalna služba za zapošljavanje, Ministarstvo za rad, Ministarstvo finansija, Kancelarija za IT i elektronsku upravu i Privredna komora Srbije. 

Nada za 10.000 mladih da dođe do posla

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS mr Mirjana Kovačević kaže da program „Moja prva plata“ upravo tim mladim ljudima pruža mogućnost da steknu svoja prva radna iskustva i time povećaju šanse za zaposlenje, da li kod tih poslodavaca kod kojih se osposobljavaju ili kod nekih drugih, to je već stvar njihovog izbora. 

- Program će omogućiti da se 10.000 mladih lјudi u Srbiji sa stečenim srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima. Tokom devet meseci obuke oni će steći prva radna iskustva u realnom radnom okruženju, primeniti stečena znanja i razviti nove veštine, unaprediti radne navike, i za svoj rad biće plaćeni bilo da ih zaposle preduzetnici ili poslodavci u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. 

Učešće u Programu „Moja prva plata” otvara im mogućnost ulaska u želјenu kompaniju i priliku da po završenom osposoblјavanju dobiju prvi ugovor o radu. Ovo može biti njihova „prečica za posao”, jer iskustva mnogih ukazuju da je najteže dobiti prvi posao - ocenjuje Kovačević. 

Plata od 20 do 24 hiljade dinara, a poslodavci mogu i da dodaju 

Osposoblјavanje za rad biće sprovedeno po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošlјavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku. Po završetku, dobiće Potvrdu o obavlјenom osposoblјavanju na konkretnim poslovima, koja povećava šansu da dobiju zaposlenje za koje su se školovali. 

A na koju to platu mogu da računaju oni koji se prijave? 

- Korisnicima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, a korisnicima sa završenim visokim obrazovanjem naknada u iznosu od 24.000 dinara. Za Program „Moja prva plata” opredelјene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Srbije. Sredstva će biti isplaćivana direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošlјavanje. Pored navedenih iznosa, poslodavcima se ostavlja na volju da mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva pored plate, u skladu sa svojim mogućnostima. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom - naglašava naša sagovornica.  

Najviše se traže prodavci i službenici 

Više od 70% pozicija koje su poslodavci oglasili je namenjeno mladima sa završenom srednjom školom. Među tim pozicijama, najviše je onih koje se odnose na prodavce u maloprodaji,  administrativne službenike, mašinske tehničare, konobare, knjigovođe, medicinske sestre, magacionere, kuvare, bravare, mašinbravare..

Kada je reč o pozicijama za mlade sa visokim obrazovanjem, najviše se traže mladi ekonomisti i pravnici, mašinski, građevinski i elektro inženjeri, lekari i stomatolozi. 

- Prijava poslodavaca za učešće u programu „Moja prva plata“ završena je i pristiglo je više od 10.000 prijava zainteresovanih kompanija, koje su oglasile skoro 17.000 pozicija za 28.000 radnih mesta. Što se mladih tiče, oni će se prijavljivati od 8. oktobra, tako da ćemo njihovu zainteresovanost tek videti. Mladi podnose prijave na neograničeni broj radnih pozicija. 

Skrećemo pažnju i na to da su prijave poslodavaca stigle iz čitave Srbije, različitih delatnosti i obima kompanija. Ostaje da se vidi koliko su i da li su mladi zainteresovani i da rade u svim mestima odakle su poslodavci ili će se još jednom potvrditi ona dobro poznata činjenica o „gravitiranju’’ ka većim mestima i gradovima - dodaje Kovačević. 

Kako je ona pojasnila, nezaposleno lice se uklјučuje u program ako se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,  ima najmanje srednje obrazovanje,  ima do navršenih 30 godina života, i nema radnog iskustva, odnosno ima prethodno stečeno radno iskustvo kraće od trajanja ovog programa (devet meseci), a nije bilo u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva u radnom odnosu kod izabranog poslodavca. 

Krajnji cilj ugovor o radu

Mirjana Kovačević iz PKS-a očekuje, s obzirom na to da se u okviru programa „Moja prva plata“ zaključuju ugovori o osposobljavanju, da će veliki broj ovih ugovora do kraja programa biti preveden u ugovore o radu. 

- Nadamo se da će povezivanje mladih i kompanija biti uspešno realizovano ne samo u smislu početka ovog programa, nego i u smislu njihove buduće saradnje. Ukoliko, pak, tako ne bude, smatramo da će ova prva radna iskustva omogućiti mladima da znaju u kojem pravcu žele dalje da razvijaju svoju karijeru - istakla je ona. 

U kojoj meri će program biti uspešan pokazaće sama praksa. Prijavljvanje za kandidate počinje danas.   

Podelite vest

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Dubravka

    pre 13 dana i 42 minuta

    Mislim da je ovo odlična ideja za mlade ljude bez iskustva. Međutim, postoje izvesni problemi prilikom prijavljivanja kandidata - stalno izlazi obaveštenje da kandidat ne ispunjava uslove, iako je dobijen potvrdni mail za registraciju od njihovog IT odeljenja. Pri tome nema konkretne pomoći ni podrške na mestima gde je ona ponuđena (odgovarajući prozori sa tim nazivom).... Nadam se da ćemo uspeti ovo da rešimo i prijavimo se do 08.11. kada je krajnji rok.