Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Izostanak povratne informacije sa konkursa za posao sve više ljuti kandidate: Čak 68% njih ne bi ponovo konkurisalo kod istog poslodavca


Najbolji procesi selekcije u Srbiji 2020

Godina za nama bila je izazovna u mnogim aspektima, kako za poslodavce tako i za one koji su bili u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem. I pored uticaja pandemije na tržište rada i umanjen broj poslovnih mogućnosti u odnosu na 2019.godinu, kandidati koji su u potrazi za poslom su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kompanijama. 

U okviru istraživanja „Oceni put do posla“, ove godine je svoj sud dalo 14.766 kandidata na 17.591 konkursa i 5.811 pojedinačnih poslodavaca. 

Kao i prethodnih godina ovom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.  

Iako je procenat izostanka povratne informacije godinama unazad bio u padu gde je prošle godine iznosio 76%, ove godine je on ponovo skočio na 84%, čime smo se vratili na period iz 2015/16. godinu. Izostanak povratne informacije je ujedno i stavka koja je dobila najnižu prosečnu ocenu 1.6.  

Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 68% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 72% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca. 

Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju je dobio najvišu prosečnu ocenu 4, a prate ga procesi kao što su dobijene informacije o radnom mestu za koje su kandidati konkurisali (opis posla, dužnosti, radni uslovi...) i brzina završetka procesa selekcije su ocenjene najvišim ocenama 3.7, odnosno 3.6.  

Poslodavce koji su se i ove godine istakli i dobili visoke prosečne ocene u procesu selekcije i regrutacije smo okupili i ovog puta kako bi podelili svoje primere dobre prakse sa svima prisutnima. Za razliku od prethodne godine kada je bio održan koktel kako bi kompanijama sa odličnim rezultatom uručili specijalna priznanja, ovog puta organizovali smo webinar sa prvoplasiranima, a priznanja će biti uručena kasnije. 


Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati najbolje ocenili su: 

 1. Continental - Subotica  

 1. Dr. Oetker  

 1. Mondi Šabac 

 1. Wurth 

 1. Delfi knjižare  

 1. ProCredit bank 

 1. LINK group  

 1. Digitec Galaxus 

 1. Radun AVIA   

 1. Magna Seating 


Sa druge strane najbolje ocenjene IT kompanije su: 

 1. Logik poslovni softver

 1. Visaris  

 1. CCBill SRB 

 1. MDPI AG 

 1. Brid Video 

 1. Codeplicity 

 1. Qode Themes 

 1. Asseco SEE 

 1. Continental Automotive Serbia

 1. Fiscal solutions


I poslednje treća kategorija - HR agencije koje su dobile najviše ocene su: 

 1. Primus Group HRM 

 1. TIM Centar d.o.o. Novi Sad 

 1. Human Capital Solution Executive Search 

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (5)


 • Boka

  pre 7 meseci i 12 dana

  Nažalost danas je to postala svakodnevna pojava da vas eventualni poslodavac ne obavesti ni jednim cirkularnim mejlom da niste prošli dalje ili da ne zadovoljavate uslove konkursa. Isto imam listu poslodavaca kod kojih više nikad nisam konkurisala čak iako mi možda konkurs odgovara i ispinjavam uslove.

  Lično iskustvo od skoro: Nedavno sam konkurisala za posao drzavnog službenika. Izvrsilacko radno mesto, za IV stepen strucne spreme je u pitanju. Bila su 3 kruga testiranja, sa XY provera opštih opštih i funkcionalnih kompetencija i na kraju provera kod psihologa (testiranje i razgovor). Sve ovo se radi od 2019 po uredbi Vlade koja propisuje pravila za konkurs za drzavne službenike i nameštenike. Trajanje konkursa je 90 dana. Bilo je nas 20 prijavljenih kandidata, od toga ostalo je nas 8. Nakon testiranja kod psihologa niko nam se nije javio. A trebalo je da nas obaveste putem telefona ko dolazi na poslednje testiranje odnosno razgovor sa komisijom. Rezultati nisu objavljeni na njihovom sajtu. Nije doneto rešenje o proglašenju konkursa neuspelim. Ništa. Nikakvo obaveštenje ni putem mejla. I ništa od toga ne bi bio “problem” posto je ovo Srbija i stalno se ovakve stvari dešavaju svakodnevno, da u toj Uredbi ne stoji odredba koji kaže da svi kandidati koji su prošli sve faze testiranja i provera svih kompetencija, a nisu primljeni na radno mesto traženo konkursom dobijaju pismeno rešenje o tome da mu položene kompetencije vaze naredne 2 godine za konkurse koje raspisuju državni organi a koji traže slične ili iste kompetencije. Uputila sam mejl njima i Nacionalnoj službi povodom svega ovoga kako bih dobila informaciju o svemu. Nacionalna mi je dogovorila da je eventualni poslodavac nadležan u slučaju obaveštavanja kandidata i toliko.

 • Nikola Samanovic

  pre 7 meseci i 13 dana

  Ja sam konkurisao u Star Betu, kladionica. Za mesto operatera. Smatajuci da cu se uz obuku super snaci. Nisu navodili neke posebne zahteve. Bio na razgovoru javili mi da nisam primlje. I ja ih pitam sto nisam primljen. Oni mi rekli neiskustvo u rukovanju novcem. Debilizam, to je strasno.

 • Ivan Sparic

  pre 7 meseci i 13 dana

  Ову информацију бисте можда требало да пошаљете послодавцима који кандидатима не дају повратне информације уз молбу да следе добре примере

  • Poslovi Infostud

   pre 7 meseci i 13 dana

   Poštovani Ivane,
   Poslodavci dobijaju ocene svojih procesa selekcije, tako da mogu da vide da su kandidatima važne povratne informacije.

   Pozdrav, Bojana.
 • Jelena Gubas

  pre 7 meseci i 14 dana

  Bravo,grozni su,bar osnovni nivo komunikacije ne ispostuju.

 • Dejan Vasiljević

  pre 7 meseci i 14 dana

  Tačno. Imam veliku listu "uglednih" kompanija kod kojih ne konkurišem opet... Gubljenje vremena.