Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Još jedna godina bez Prve šanse, prilika za posao u javnim radovima


(Preuzeto sa sajta eKapija - 16. 01. 2014.)

Na posao se u Srbiji čeka i po četiri godine. Prema Anketi o radnoj snazi, u aprilu 2013. godine stopa nezaposlenosti stanovništva starosti 15 i više godina u Srbiji iznosila je 24,1%, stopa zaposlenosti 36,3%, dok je stopa neformalne zaposlenosti bila 18,2%. Prema projekcijama kretanja na tržištu rada u naredne dve godine, očekuje se da će, nakon oštrog pada u prethodnim godinama, ukupna zaposlenost usporiti pad u 2014. i 2015. godini, dok se u 2016. godini očekuje blagi rast zaposlenosti u privatnom sektoru. Kako je navedeno u Nacionlanom akcionom planu zapošljavanja za ovu godinu, koji je Vlada usvojila decembra 2013, stopa nezaposlenosti u 2014. i 2015. godini iznosiće 24,6%, a u 2016. godini 24%.Da bi se programima i merama aktivne politike zapošljavanja, koji su utvrđeni pomenutim akcionim planom, obezbedio bolji status nezaposlenih potrebno je izdvojiti 2.600.000.000 dinara u budžetu Republike Srbije. Kako su za "eKapiju" rekli u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NCZ), koja bi trebalo da realizuje ove mere, njegova realizacija pre svega biće u skladu sa raspoloživim sredstvima i finansijskim planovima.

- Nadamo se da će javni pozivi u vezi sa merama aktivne politike zapošljavanja biti objavljeni u martu. Do tada bi trebalo da se usaglase i lokalni akcioni planovi zapošljvanja i da se zna tačan broj lica koji će biti obuhvaćena planiranim programima i merama.

U samom akcionom planu, ističe se da je za efikasno smanjenje efekata ekonomske krize pored povećanja ekonomske aktivnosti, potrebno i povećanje sredstava za mere aktivne politike zapošljavanja sa 0,17% BDP koliko su iznosila u 2011. godini na 0,4% BDP u 2013. godini. Međutim, sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja ostala su ispod 0,2% BDP u poslednje tri godine.

Nacionlanim akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, osim posredovanja u zapošljavanju, savetovanja o planiranju karijere, predviđeni su programi dodatnog obrazovanja i obuke, mere aktivne politike zapošljavnja za osobe sa invaliditetom, subvencije poslodavcima, javni radovi, stručne prakse, kao i podrška samozapošljavanju. "eKapija" donosi pregled najvažnijih.

Saradnja sa lokalnim samoupravama

- Poslodavci, uključujući i one koji pripadaju privatnom sektoru, mogu da konkurišu za uključivanje u programe aktivne politike zapošljavanja po javnim pozivima Nacionalne službe i po javnim pozivima koje zajedno raspisuju lokalna samouprava i Nacionalna služba. Moguće je i uključivanje poslodavca u više različitih programa ali u zavisnosti od karakteristika svakog od njih – napominju u NSZ.

Kako je predviđeno Nacionalnim akcionim planom, teritorijalna autonomija odnosno jedinica lokalne samouprave, može do 28. februara, preko nadležne filijale NSZ, podneti nadležnom ministarstvu za zapošljavanje zahtev za učešće u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja i to programa stručne prakse i javnih radova. Uslov je donet lokalni akcioni plan zapošljavanja (LAPZ) i obezbeđeno više od polovine potrebnih sredstava za finansiranje određenog programa ili mere.

Prioritet u uključivanje svih mera i programa aktivne politike zapošljavanja, kako predviđa akcioni plan, imaće mladi do 30 godina života, višak zaposlenih, nezaposlena lica starija od 50 godina i nezaposleni bez kvalifikacija i niskokvalifikovani. Za podsticanje njihovog zapošljavanja predviđeni su posebni paketi usluga.

vesti o zapošljavanjuJavni radovi

Sve kategorije nezaposlenih najviše nade polažu u program javnih radova. Njime su u 2013. godini bila obuhvaćena 153 poslodavaca-izvođača javnih radova koji su angažovali 1.118 lica sa evidencije NSZ.

U 2014. godini organizovaće se javni radovi u oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Pravo učestvovanja imaju organi teritorijalne autonomije i organi jedinica lokalne samouprave, javne ustanove i javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja.

- Na osnovu raspisanog javnog konkursa, zainteresovani poslodavci podnose prijavu za sprovođenje javnog rada koja sadrži podatke o poslodavcu, javnom radu - naziv, detaljan opis aktivnosti kroz termin plan, specifikaciju troškova, plan obuke, finansijsku projekciju – objašnjavaju u NSZ. - Nakon odobravanja finansiranja, poslodavac,na osnovu selekcije lica koju je izvršila NSZ, vrši odabir lica za angažovanje na javnom radu i zaključuje ugovore o radu sa licima i sprovođenju javnog rada sa NSZ.

Sredstva namenjena za organizovanje javnih radova koriste se za naknadu troškova zarada nezaposlenih lica uključenih u javne radove koji ne mogu biti niži od minimalne zarade, a zavise od stepena obrazovanja lica.

Šanse za mlade

Jedan od programa koji je ranijih godina bio u stanju da brzo zaustavi i donekle preokrene trend rasta nezaposlenosti među mladima - Prva šansa, ove godine će, kao i u predhodne dve, izostati zbog nedostatka finansijskih sredstava.

- U situaciji da se u budžetu za 2015. godinu obezbedi dovoljno finansijskih sredstava, nema smetnji da se navedeni program ponovo realizuje – optimisti su u NSZ.

Kao alternativa i ove godine stoji Stručna praksa, u koju je u 2013. godini bilo uključen 1.970 mladih do 30 godina.

Kako su nam rekli u NCZ, za 2014. godinu u ovom momentu nisu definisani iznosi novčane pomoći koja će biti isplaćivana nezaposlenom licu uključenom u program Stručne prakse. Po Javnom pozivu za 2013. godinu, tokom trajanja ovog programa angažovanim licima isplaćavana je novčana pomoć u mesečnom iznosu od 12.000 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem, 16.000 dinara za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem i 20.000 dinara za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

Za razliku od Stručne prakse koja ne podrazumeva zasnivanje radnog odnosa, Program pripravnika znači osposobljavanje za samostalan rad u zanimanju za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje i to zasnivanjem radnog odnosa. Program je namenjen mladima sa srednjim, višim ili visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva u struci.

Ovim godišnjim programom dodatnog obrazovanja i obuke, poslodavac zasniva radni odnos sa nezaposlenim licem i ostvaruje pravo na naknadu troškova zarade u dužini trajanja programa, uz obavezu da zadrži lice u radnom odnosu isti vremenski period nakon završetka programa.

Podsticaji zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Subvencije za otvaranje novih radnih mesta, prema aktuelnom akcionom planu zapošljavanja, poslodavci ostvaruju i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Isplaćuju se u jednokratnom iznosu između 150.000 i 400.000 dinara po korisniku u zavisnosti od stepena razvijenosti lokalne samouprave.

Samozapošljavanje

Za one na evidenciji NSZ, koji bi svoje ideje da realizuju u svojevrsan biznis, predviđen je program podrške zapošljavanju. Sredstva se odobravaju u vidu subvencija radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva odnosno socijalnog preduzetništva, od strane nezaposlenog ili udruživanjem više nezaposlenih, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

Kako predviđa akcioni plan, subvenicje za ovaj vid upošljavanja u 2014. iznosiće 160.000 dinara po korisniku, osim u slučaju samozapošljavanja osoba sa invaliditetom kada se subvencija odobrava u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara po korisniku.

Na javni poziv za 2013. godinu, mogla su da se prijave nezaposlena lica koja se na evidenciji NSZ nalaze najmanje 1 mesec i koja su završila instruktivnu obuku za preduzetništvo po planu i programu obuke u organizaciji NSZ ili druge odgovarajuće organizacije. Takođe, lica su morala da podnesu zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu.

- Subvencija za samozapošljavanje se odobravala nezaposlenom licu nakon provere ispunjenosti uslova javnog poziva i bodovanja zahteva sa biznis planom, a kriterijumi za bodovanje su: rezultat obuke za preduzetništvo, vrsta delatnosti, kategorije lica koja se samozapošljava, tržište, raspoloživi resursi, finansijska projekcija - kažu u NSZ.

U 2014. godini očekuje se i realizacija sredstava iz pretpristupnih fondova EU – IPA 2012, a na osnovu direktnog granta NSZ za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja kojim je planirano širenje mreže klubova za traženje posla, centara za informisanje i profesionalno savetovanje i samouslužnih servisa u jedinicama lokalne samouprave koje će biti odabrane na osnovu javnog poziva.

Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2014. godinu predstavlja i operacionalizaciju Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020, sa ciljem da se u Srbiji stvarenju do kraja 2020. godine uspostavi efikasan, stabilan i održiv trend rasta zaposlenosti, kao i da se politika zapošljavanja i institucije tržišta rada usklade sa tekovinama Evropske unije (EU).

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (2)


  • aaa

    pre 10 godina i 2 meseca

    1600 e i pravac na more ;)
  • Aleksandar

    pre 10 godina i 2 meseca

    Ne znam ko laze ovde ali znam pouzdano da za otvaranje jednog kioska treba 5000 evra.Sta moze da se uradi sa 1600 evra stalupate kakvo samo zaposljavanje,jedino sto moze da se uradi sa tom kintom je da se kupim posao ali onda ispada da drzava podstice korupciju u privatnom sektoru,jer sa 1600 evra ne moze nista da se uradi,ljudi koji u otvarali fast food restorane trebalo im je minimum 20000 evra.NSZ su najveci neradnici i paraziti u Srbiji,ne trde se da vam omoguce krseve,prekfalifikacije,posao,sede igreju guzice cija je velicina jednog bureta,ovo je drzava parazita i kao takva nije u stanju da funkcionise.