Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako da znam da je firma dobra – Na ovih 5 stvari obratite pažnju!


Dok razmišljate o promeni karijere ili se prijavljujete na neki potencijalno solidan posao, vrlo dobro znate koje lične karakteristike su vaša najveća prednost u odnosu na druge kandidate. Jasne su vam i konkretne veštine koje poslodavac očekuje za određeno radno mesto. Njegovi zahtevi su jasni već iz oglasa za posao. Ali šta je sa vašim očekivanjima? Koje su to odlike poslodavca koje bi svakom kandidatu dale do znanja da on ceni svoje zaposlene i neprekidno radi na unapređenju klime u kompaniji?

Kako da znam da je firma dobra – Na ovih 5 stvari obrati pažnju!

Ako pitate stručnjake iz SELECTIO Grupe, to je sertifikat Employer Partner. Ova najveća hrvatska grupacija za HR savetovanje smatra da je upravo taj sertifikat nedvosmislen znak svim kandidatima da je reč o kompaniji u kojoj će pronaći ugodno radno okruženje. Do sada je SELECTIO Grupa analizirala 2000 HR sistema tokom 20 godina, a na temelju tog njihovog iskustva sastavljen je popis ključnih parametara koje imaju izvrsni poslodavci.

Zato konsultanti SELECTIO Grupe savetuju sve kandidate koji su u potrazi za poslom da imaju na umu oznaku Employer Partner kada šalju radne biografije i ispunjavaju prijave za posao.

1. Transparentnost treba svim članovima tima


Kako poslodavci s pravom očekuju transparentnost od svojih radnika u pitanjima poput onih o stručnosti i kompetencijama, isto tako zaposleni od poslodavca očekuju transparentnost i pravednu kompenzaciju za svoj trud i angažman.

„Kompanija koja ima sertifikat Employer Partner počiva na transparentnom sistemu nagrađivanja koji je jasno i nedvosmisleno predstavljen svim zaposlenima. U takvom radnom okruženju redovno ćete biti nagrađeni i to u skladu sa svojim doprinosom i uspesima koje ostvarujete“, navode iz SELECTIO Grupe.

2. Učenje bez roka trajanja


Kako kažu, kandidati treba da obrate pažnju na edukacije i druge dodatne prilike za sticanje znanja koje novi potencijalni poslodavac nudi.

„Uvek je dobar znak ako je zaposlenima dato vreme za učenje i edukaciju. Kompanije koje nose sertifikat Employer Partner odvajaju konkretna finansijska sredstva za učenje novih ili utvrđivanje postojećih veština i znanja. U takvoj okolini, koja podstiče konstantan rast i napredak, vaša će karijera neminovno napredovati“, smatraju u SELECTIO Grupi.

3. Kvalitetni poslodavci komuniciraju otvoreno - uvek!


Kroz analizu HR sistema na 10 tržišta, konsultanti u SELECTIO Grupi su primetili da je razvijanje odnosa koji se temelje na poštovanju, odgovornost zaposlenih, ali i nadređenih.

„Potražite onu radnu sredinu u kojoj se članovi tima podstiču da otvoreno i bez zadrške pričaju sa menadžmentom i u kojoj ćete bez ustručavanja moći da kažete koliko ste zaista opterećeni poslom ali i koliko se razumete u svoje radne zadatke. Na taj način minimizirate mogućnost burnouta do kojeg najčešće dolazi upravo zbog prevelike količine posla, ali i nejasne komunikacije koja zaposlene ostavlja zbunjenima i frustriranima“, naglašavaju u ovoj Grupaciji.

4. Employer Partner deli konstruktivne povratne informacije


Prema njihovoj oceni, za sve je zaposlene važno da u kompaniji postoji kvalitetan feedback jer on ima ključnu ulogu u profesionalnom rastu i razvoju svakog kandidata.

„Poslodavac koji ispunjava uslove da dobije sertifikat Employer Partner, povratnim informacija takođe pridaje veliki značaj. U takvim se poslovnim okruženjima ne može dogoditi da konkretna pohvala za odlično obavljen posao izostane, ali i konstruktivna kritika kada je to potrebno".

Pored toga, takve će firme rado čuti vaše mišljenje - o poslovnim procesima ćete bez straha moći da pričate u intervjuima, anketama i razgovorima s vođama timova - naglasili su njihovi konsultanti.

5. Edukacija za sve vođe timova kao podloga uspeha


Kad već spominjemo vođe timova, dodaju u SELECTIO Grupi, ne treba zanemariti važnost njihove kompetentnost kao i celi set veština koje treba da imaju.

„Kompanije koje insistiraju na prijatnom radnom okruženju zaslužuju Employer Partner certifikat zato što kontinuirano ulažu u svoje menadžere. Zahvaljujući brojnim procesima i postavljenom sistemu, menadžeri tamo imaju priliku da unaprede svoje veštine vođenja, kao i da se redovno edukuju o temama iz područja upravljanja ljudskim resursima".

Znamo da biti ekspert u nekom području i baratati terminologijom nije isto što i uspešno voditi zaposlene. Bilo bi dobro da kandidati potraže kompanije koje prepoznaju važnost ulaganja u menadžere i uče ih kako se stvaraju vođe“, zaključuju u SELECTIO Grupi i naglašavaju da u Srbiji ima mnoštvo kompanija koje grade stabilna i dobra radna okruženja i iskreno brinu o svojim zaposlenima. A sve takve koje imaju priznanje Employer Partner možete pronaći na službenoj stranici sertifikata.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti