Advertisement

Kako do posla u Nemačkoj?

(Preuzeto sa sajta DW World - 29. 09. 2011.)

Prvi korak: Pronalazak posla

Kako do posla u Nemačkoj? Potraga za poslom u Nemačkoj se u principu odvija neposrednom komunikacijom sa mogućim poslodavcem. Nemačke kompanije i ustanove koje traže novu radnu snagu objavljuju konkurse i na svojim internet prezentacijama. U zavisnosti od oblasti, struke ili interesovanja, svako ko želi da se zaposli u Nemačkoj trebalo bi da se raspita o firmama ili ustanovama, njihovim delatnostima, načinu rada, a potom da stupi u kontakt sa njima, preko formulara koji se može naći na stranici dotičnog poslodavca, ili direktne komunikacije.

Imajte na umu da su poslodavci u Nemačkoj zakonom obavezni da daju prednost Nemcima, stoga postoje kriterijumi koji određuju da li poslodavac sme da zaposli i nekog iz inostranstva. To se obično dešava u sledećim okolnostima:

  • ako za specifičnu poziciju ne postoji nemački državljanin, ili državljanin Evropske unije, koji bi mogao da se zaposli
  • zbog prirode posla i specifičnih (jezičkih, kulturnih i sličnih) kvalifikacija koje su potrebne, a koje nemački državljanin, ili državljanin Evropske unije, ne poseduje
  • samo u izuzetnim slučajevima, gde je kandidat izuzetno kvalifikovan, stoga i neophodan dotičnom poslodavcu

Više informacija o uslovima, pronaći ćete na internet stranicama Zavoda za tržište rada u Nemačkoj (Bundesagentur für Arbeit) kao i na sledećem linku:

http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-Sammlung/MB7-Beschaeftigung-ausl-AN.pdf

U Nemačkoj često postoje regionalne potrebe, na koje ukazuje savezni Zavod za tržište rada  na svojoj internet prezentaciji. Posebno traže osobe sa visokom stručnom spremom iz gotovo svih oblasti.

Svaki pojedinac sa visokom stručnom spremom, koji namerava da se zaposli u Nemačkoj, može da se obrati lokalnim ustanovama za zapošljavanje telefonom ili elektronskom poštom i raspita se o stanju lokalnog tržišta rada, koja zanimanja su trenutno potrebna i kome da se obrati radi zapošljavanja.

Pregled regionalnih ustanova:

http://www.arbeitsagentur.de/nn_29892/Navigation/Dienststellen/Dienststellen-Nav.html

Broj telefona centralne službe za informacije, koja vas može uputiti na regionalne ustanove:

+49 (0)1801 / 555111

Informacije se mogu zatražiti i uz sledećeg formulara:

http://www.arbeitsagentur.de/nn_426348/EN/Navigation/zentral/Servicebereich/Kontakt/Kontakt-Nav.html

Drugi korak: Zahtev za ulaznu vizu

Nakon dogovora sa budućim poslodavcem i potpisivanja ugovora, potrebno je otići u nemački konzulat i podneti zahtev za vizu. Imajte u vidu da u slučaju zaposlenja, dolazak u Nemačku nije moguć bez dobijanja vize. Stoga, pre odlaska u konzulat, poslodavac svom novom zaposlenom treba da dostavi sledeća dokumenta:

  • Ugovor o radu, potpisan od obeju strana
  • Opis radnog mesta i obrazloženje zašto ste upravo vi odabrani
  • Dokaz o finansiranju (to se obično navodi i u samom Ugovoru o radu)

Konzulatu se moraju dostaviti:

  • Navedena dokumenta u originalu i dve fotokopije
  • Dva na nemačkom jeziku popunjena formulara
  • Tri biometrijske fotografije
  • Dokaz o stručnoj spremi u originalu i dve fotokopije
  • Važeći pasoš

Detaljnije:

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/01/Visabestimmungen__neue__Fassung__de/setie__arbeitaufnahme__sr.html

Konzulat ima pravo da zatraži dodatna dokumenta, ukoliko smatra da je potrebno.

Treći korak: Dolazak u Nemačku

Nakon dolaska u grad gde će biti zaposlen, građanin najpre mora:

  • da prijavi prebivalište u nadležnoj opštini (gradu u kojem će živeti)
  • da reguliše pitanje zdravstvenog osiguranja za vreme boravka u Nemačkoj

Sa potvrdama dobijenim iz opštine i zdravstvenog osiguranja i sa svim dokumentima koja ukazuju na vaše radno angažovanje u Nemačkoj, potrebno je otići u Ured za strance (Ausländeramt) i podneti zahtev za izdavanje radne i boravišne dozvole.

Potrebna dokumenta:

  • Važeći pasoš
  • Tri biometrijske fotografije
  • Ugovor o radu i fotokopija
  • Opis radnog mesta i fotokopija
  • Dokaz o finansiranju i fotokopija
  • Potvrda o zdravstvenom osiguranju i fotokopija
  • Prijava u opštini i fotokopija
  • Ugovor o stanovanju i fotokopija (ne traži se u svim gradovima)
  • Popunjeni formular
  • Izvesna suma u evrima, koja varira od grada do grada, kao taksa za izdavanje radne i boravišne dozvole

Izdavanje boravišne dozvole može da potraje i do tri nedelje.

BA/oc/jil

Datum postavljanja vesti:

Prosečna ocena:

0.04
Broj glasova: 133

Vaša ocena:


Pošaljite prijatelju
Napiši novi komentar
  • Komentari


  • Zorica

    pre 5 meseci i 4 dana

    Bitte,hitno mi je potreban posao u Deutslandu :)tako da mi se jave oni koji mogu pomoći..
  • zorica

    pre 5 meseci i 13 dana

    Mislim, svi različito daju informacij.Koje su relevantne?
  • Mario

    pre 2 godine i 10 meseci

    Zanima me posao kuhara zivim u hrvatskoj u gradu virovitici ...imam 18 god i mlad sam i zeljan radit!
  • sasa velickovic

    pre 2 godine i 11 mesec

    ma da al sto nemam evre za sva ova dokumenta a nemam ni posao u izgledu mada jeste pojasnjeno je svaka cast
  • slobodan

    pre 4 godine i 10 meseci

    Ove informacije olaksavaju,korake ,koji su potrebni uciniti da konkurisemo za radove u inostranstvu,a to je mnogima problem....Sada je jasnije kako to uciniti...

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.