Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kako su zaposleni preživeli vanredno stanje: Strah od korone i kolapsa sistema!

Datum postavljanja vesti:

Većina poslodavaca na tržištu Srbije je tokom vanrednog stanja uvodila određene mere kako bi zaštitila svoje zaposlene, ali su se zaposleni ipak bojali da će se zaraziti virusom ili da će doći do potpunog kolapsa celog društvenog sistema, pokazalo je sveobuhvatno istraživanja „Uticaj pandemije virusa COVID 19 na tržište rada u Srbiji“ našeg sajta Poslovi infostud.

Da bi se došlo do podataka anketirano je 4.329 ispitanika, od čega je 55% njih u radnom odnosu, a 45% nezaposleno.

Čak 41% radnika navelo je kako je dobilo odgovarajuću zaštitnu opremu u vidu maske, rukavica i nekog dezifenkcionog sredstva. Pored toga, 36% zaposlenih poslato je da radi od kuće, dok  je nažalost  5% radnika doživelo to da im poslodavci nisu uveliki nikakve dodatne mere žaštite.

Neplanirani godišnji odmor

U najvećem broju, zaposleni su se izjasnili da im nije promenjen status u firmi tokom pandemije i takvih je ravno 68 procenata. Ipak, nisu svi poslodavci tako postupili. Bilo je i onih koji su slali na godišnji odmor, a upravo to iskustvo ima 11 odsto anketiranih radnika koji rade. Na plaćeno odsustvo poslato je 5% radnika, a dva odsto njih je otvorilo bolovanje.

Na pitanje „Da li je poslodavac počeo sa otpuštanjima u vašoj firmi“ohrabruje podatak da je negativno odgovorilo 89 procenata onih koji su u radnom odnosu. Ipak, tačno šest odsto radnika navelo je da još nisu deljeni otkazi u firmi, ali da imaju informaciju od svojih nadređenih da će otpuštanja biti, dok je pet odsto reklo da je već otpušten određen broj zaposlenih.

Kako pokazuju rezultati ovog istraživanja, čak dve trećine radnika nije zabrinuto za svoj posao, dok  ukupno 41% njih u neku ruku strepi da bi u ovoj situaciji mogli da ostanu bez posla.   

Mnogi posegnuli za smanjivanjem plata

Iz ovog istraživanja se uočava i da je svaki četvrti ispitanik naveo da im je smanjenja plata, dok kod oko 74% zaposlenih primanja nisu dirana usled pandemije i vanrednog stanja. Ti odgovori se poklapaju i sa onima koje su davali poslodavci. Naime, u istraživanju privrede, oko četvrtina poslodavaca izjasnila se da jeste umanjivala primanja ili beneficije radnicima.

Kada se dese pandemije, privreda uvek štuca i brojni su izazovi sa kojima se radni svet suočava. Radnici se ubedljivo najviše plaše da će oni ili njima neko blizak biti zaražen koronavirusom (37%), dok 34 procenta misli da će doći do kolapsa celog društvenog sistema! Upada u oči i podatak da čak 14 odsto radnika isključivo misli na egzistenciju, dok se samo malo više od jedna desetinaeoseća usamljeno, odnosno teško im pada odvojenost od drugih ljudi tokom pandemije. Samo se 4% radnika požalilo da ih pre svega plaši gubitak radnog mesta.

Naše istraživanje je pokazalo i da je do 5.aprila bez posla ostalo 12 % anketiranih radnika, a da je najčešći razlog za to bio što se firma privremeno zatvorila. Radnici su gubili posao i zato što je poslodavcima smanjen obim posla, ili su gazde posegnule za rezanjem troškova.  Ove odgovore dali su nam radnici koji su ostali bez posla, pre svega, u sektoru turizma i ugostiteljstva, trgovine i proizvodnji, kao i autoimobilskoj industriji, transportu i logistici i IT sektoru.

Prosečna ocena:

3.64
Broj glasova: 44

Vaša ocena:


Podelite na društvenim mrežama:

 • Komentari


 • Elena

  pre 6 dana i 15 sati

  Mojoj mami su platu smanjili sa 50hiljada na 30hiljada din. Kako oni misle da samohrana majka izdrzava decu I sebe s 30 hiljada ja nzm
 • Aleksandar Jovanovic

  pre 9 dana i 16 sati

  Slazem se sa vecinom stvari i situacija nije bila ni malo laka. Samo bih dodao da se malo prica o ljudima koji su radili u trgovinama gde su promet bili svaki dan veci nego za novu godinu i tako svaki dan. E sada zavisi ko je gde radio neki su nagradila radnike sa velikim bonusima skoro kao jos jedna plata ili malo manje a neki su tek jedva nesto pivisili pod izgovorom da treba biti srecan sto imamo platu ha ha. A plata minimalac ili ona fora malo iznad.

We are sorry to inform you that English version of our website is not currently available.

If you are an employer, all the information about ad prices and conditions of job publishing can be found here.

Feel free to call us +38124.41.55.615 or contact us by email poslovi@infostud.com.