Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kakve beneficije želimo na radnom mestu


Koliko su nam beneficije zaista bitne u svakodnevnom radu? Da li utiču na našu motivaciju i učinak na radnom mestu? Koje pogodnosti najviše cenimo i da li su kompanije svesne šta treba da stave u prvi plan prilikom privlačenja kvalitetnih ljudi u svoj tim?

U odnosu zaposlenih i poslodavaca beneficije imaju važan uticaj. One spadaju u celokupan paket koji zajedno sa zaradom, uslovima rada, prilikama za napredovanje poslodavac stavlja pred zaposlenog. Kroz beneficije poslodavac želi da olakša i poboljša kvalitet života svojih zaposlenih, da ih nagradi za trud koji ulažu, dodatno motiviše i pojača njihovu angažovanost na radnom mestu. Sa druge strane one imaju uticaj na jačanje brenda nekog poslodavca odnosno njegovu sposobnost za privuče i zadrži kvalitetne kadrove.

Koliko puta ste čuli – blago njima, imaju sto za stoni tenis na poslu, plaćene obroke, vidi se da uživaju i da ima dobrog poslodavca. Ipak, šta nam je u suštini stvarno bitno i koje su to beneficije koje najviše cenimo?

Prema rezultatima istraživanja Najpoželjniji poslodavac 2018 najvažnije beneficije kod poslodavca su fleksibilno radno vreme (47%) i plaćeni zdravstveni pregledi. Sledeću grupu čine dodatni slobodni dani (34%) i druženja i putovanja u organizaciji firme (33%).

Najmanje važne beneficije prilikom izbora najpoželjnijeg poslodavca su velnes program, pokloni za venčanje, rođendan, rođenje deteta.

Najpoželjnije beneficije u odnosu na iskustvo ispitanika

Čini se da sa godinama određene beneficije dobijaju na značaju, jer se potrebe onih sa najmanje staža najviše i razlikuju od onih sa najviše staža. Najmlađi po stažu žele dodatne slobodne dane, hranu i piće na poslu, druženja i putovanja u organizaciji firme u većem procentu nego ostali (a naročito najstariji). S druge strane, ispitanici sa najdužim stažom, preko 10 godina, više nego ostali su zainteresovani za plaćene zdravstvene preglede, privatno penzijsko osiguranje, rad od kuće, kreditiranje zaposlenog za privatne potrebe. Automobil za ličnu upotrebu je nešto važniji onima sa 2 do 5 godina iskustva.

 

Mlađi ispitanici žele putovanja, stariji bi privatno penzijsko osiguranje

Fleksibilno radno vreme i plaćeni zdravstveni pregledi su ispitanicima svih uzrasta dve najatraktivnije beneficije koje poslodavac može da ponudi, pored standardnih uslova. Ispitanici do 25 godina, na trećem mestu navode druženja i putovanja u organizaciji firme. Ispitanicima preko 50 godina na trećem mestu je privatno penzijsko osiguranje. Inače, što su ispitanici stariji, odnosno bliži penziji, tako i raste važnost ovog faktora.  

Kada uzmemo u obzir pol ispitanika i tu ima razlike. Ženama su od ponuđenih beneficija najatraktivniji plaćeni zdravstveni pregledi dok muškarci među najatraktivnije beneficije navode i druženja i putovanja u organizaciji firme ispred dodatnih slobodnih dana. Muškarci i žene se razlikuju i kada je atraktivnost automobila za ličnu upotrebu u pitanju – skoro dvostruko više muškaraca nego žena bira ovu beneficiju među tri najatraktivnije.  

Rezultati dobijeni istraživanjem pokazuju da su nam najbitnije one beneficije koje omogućavaju da živimo kvalitetnije, zdravije, ispunjenije i bolje organizujemo svoj život i van samog radnog mesta.

Vrlo bitan način na koji možemo da planiramo svoje vreme i uskladimo posao i lični život. Naročito cenimo kada nam poslodavac daje mogućnost da odlučimo kada počinjemo sa poslom i to uskladimo sa svojim ritmom ili obavezama u toku dana. Slobodno dani i kvalitetno provedeno slobodno vreme su veoma visoko vrednuju kod svih ispitanika. Briga o zdravlju nam je sve više bitna i sa velikom naklonošću gledamo na poslodavce koji su spremni da nam omoguće pogodnosti prilikom obavljanja lekarskih pregleda.

Onda se postavlja pitanje da li su stolovi za stoni tenis, priča o besplatnom piću i obrocima,  jedino što firme treba da stave u prvi plan prilikom oglašavanja novih pozicija? Da, mi svi volimo da nam na radnom mestu bude lepo, ali izgleda  da nam sve više postaje važno „Radi da bi živeo“, a ne obrnuto.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (2)


  • S.S.S.

    pre 2 godine i 7 meseci

    Sve navedno ima jedna kompanija u Srbiji a to je Vip.. najbolje mesto za rad.. iz iskustva pisem...
  • Rozetka Mihajlovic

    pre 2 godine i 7 meseci

    Svi poslodavci treba da daju dovoljan broj slobodnih dana, da placaju vise rad vikendom i drzavnim praznicima a u trgovini to niko neplaca i daju minimalac i jos govore radnicima kako donose hleb na sto dok se oni bogate na racun radnika. Niko se ne zapita otkud im novac da se sire a da pritom kazu da nemogu da daju vecu platu!? I ko kontrolise otkud privatnicima kes kad rese da daju van minimalca dodatni deo plate jer ima i takvih! Hvale se da rade legalno sve a otkud im kes? Pozdrav.