Poslovi.infostud.com koristi kolačiće kako bi vam pružao najbolje korisničko iskustvo. Nastavkom korišćenja sajta smatraćemo da ste saglasni sa korišćenjem kolačića. Saznajte više.

Kome je fiskalna kasa uslov za poslovanje?


 

Sužen spisak delatnosti u kojima se radi “sa kešom”, a ne zahteva se posedovanje fiskalne kase važiće od 1. januara 2022. godine. Svi oni koji u narednom periodu planiraju da pokrenu neki svoj biznis, koji uključuje promet na malo - bilo da je u pitanju prodaja preko interneta ili kozmetički salon, u početni trošak trebalo bi da uračunaju i vrednost fiskalne kase, softvera i interneta.

Frizer, kozmetičar, fotograf, moler, majstori raznih fela: oni koji ugrađuju stolariju, farbaju i zastakljuju, malterišu, ruše, popravljaju računare, popravljaju nameštaj, hemijski čiste tekstilne i krznene proizvode, popravljaju mašine, održavaju brodove, ali i oni koji friziraju, feniraju i drže kozmetičke salone - svi oni po sadašnjim propisima oslobođeni su obaveze korišćenja fiskalne kase, ali od januara - neće biti.

Promene od 1.januara naredne godine

Da li je neko paušalac ili preduzetnik koji plaća porez na ostvareni dohodak, ili je otvorio svoju firmu - iz ugla obaveze posedovanja fiskalne kase više nije važno. Tačnije - neće biti bitno od 1. januara 2022. godine kada počinje primena novog Zakona o fiskalizaciji i pratećih podzakonskih akata kojim se definiše - ko će i dalje smeti da posluje bez fiskalne kase.

Nova uredba, koju je Vlada Srbije usvojila 1. aprila, a u Službenom glasniku je objavljena dan kasnije, znatno smanjuje listu obveznika koji će imati “privilegiju” da ne koriste fiskalnu kasu.

- Što se tiče novih fiskalnih kasa, trošak je kasa, trošak je softver koji će svi morati da imaju, i trošak je internet - ta kasa ne radi bez interneta - kaže poreski savetnik Đerđ Pap.

Kako navodi - iz ugla nekoga čiju sudbinu rešava da li mu treba ili ne treba kasa - važno je da misli i o tim stvarima.

- Meni iskreno nije jasno zašto država uvodi obavezu korišćenja fiskalne kase naročito za jednu kategoriju obveznika. Reč je o preduzetnicima-paušalistima u određenim delatnostima, kojih ima mnogo u postojećoj uredbi - navodi Pap.

Oni su sada, podseća, oslobođeni obaveze da imaju kasu.

- Razlog da se i njima naloži da vode kasu je da se utvrdi stvari promet, da se izbegne prometovanje u sivoj zoni. Međutim, ko zna kako se oporezuju paušalisti, taj mora da zna da paušalisti plaćaju porez prema paušalnom rešenju koji utvrđuje Poreska uprava. Da li je ostvario milion dinara, dva ili 5,99 miliona dinara prihoda - njihov porez je isti. Oni, takođe ne mogu bitiu PDV-u, to znači da je državi i tu svejedno koliko su ostvarili. Jedini razlog zašto bi se za tu kategoriju obveznika uvela kasa jeste da se prati kada će preći prihod od šest miliona dinara. Jer, tada paušalisti moraju da pređu na vođenje knjiga i da idu na plaćanje poreza na dobit prema ostvarenom dohotku - ukazuje Pap i dodaje:

- Koji preduzetnik-paušalista, osim časnih izuzetaka, među obućarima, onima koji popravljaju odeću, popravljaju stvari, kreče… može da dostigne taj promet od šest miliona. Za mnoge preduzetnike-paušaliste, 99 odsto njih, taj promet od šest miliona je misaona imenica. Zato i dalje ne vidim - šta će njima fiskalna kasa - pita se Pap.

Šta kaže zakonopisac

MInistarstvo finansija objašnjava da za razliku od postojeće, nova uredba ne pravi razliku između preduzetnika - paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost.

Kako navodi Ministarstvo finansija, novi Zakon o fiskalizaciji čiji je početak primene od 1. januara 2022. godine, zasniva se na onlajn režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu u trenutku prometa na malo, koji će osigurati da se svaki promet dobara i usluga na malo, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga na malo evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja.

- Na ovaj način stvoreni su uslovi za suzbijanje sive ekonomije, efikasniju kontrolu od strane Poreske uprave i bolju naplatu poreza. Sve navedeno, podrazumeva i sužavanje kruga lica koja su oslobođena od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa - ukazalo je Ministarstvo finansija.

S tim u vezi, pojedine delatnosti (nezavisno od načina plaćanja poreza), kao i paušalno oporezovani preduzetnici koji obavljaju definisane delatnosti, koji su u skladu sa sada važećom Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, oslobođeni obaveze evidentiranja prometa preko fiskalne kase, danom početka primene nove Uredbe, odnosno od 1. januara 2022. godine, imaće obavezu evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja ukoliko za delatnost koju obavljaju nije predviđeno oslobađanje od ove obaveze, pojašnjava Ministastvo finansija. 

Novo - staro

Prema novoj uredbi, pravo da i dalje rade bez fiskalne kase, od 1. januara 2022. zadržavaju advokati i taksisti, banke, osiguravajuća društva, sve komunalne delatnosti, osim dve. Jedna se odnosi na pogrebne delatnosti, a druga na davanje u zakup objekata na pijacama.

Ni oni koji su registrovani za bavljenje starim zanatima, poput kazandžije, jorgandžije i odžačara, neće morati da imaju fiskalnu kasu. Kao izuzetak i dalje ostaje kamenorezac koji i sada i ubuduće mora da izda račun za uslugu koju obavlja.

Kasa ne treba ni veterinarima, javnom poštanskom servisu, pružaocima usluga socijalne zaštite sa i bez smeštaja, onima koji se bave obrazovanjem, ali ne i granom 85.5 - ostalim obrazovanjem koje podrazumeva učenje jezika, na primer.

Kasu će morati da nabave, osim pomenutih izuzetaka i delatnosti s početka teksta, i - muzeji, galerije, kockarnice, kladionice, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i mnogi drugi.

Podelite na društvenim mrežama

Direktan link do vesti

Komentari na vest (1)


  • Violeta Tomić

    pre 21 dan i 10 sati

    Strašno!!!!! Posle se pitaju sto narod ode preko!!!! Svud ke bolje nego kod nas!!!! UŽAS!!!!! SRAMOTA ME JE GDE ŽIVIM!!!!!